港女揸Tesla打死火燈轉彎俾貨車佬撞,有冇錯?(2)

1001 回覆
4 Like 57 Dislike

上面啲人唔知嘈乜 叫死火燈就真係死火咩
高速公路前面收慢我打死火燈唔通後面又抽頭呀?

話左前面teslu未停慢車 van已經cut晒線想衝唔知急乜
唔識打燈冇犯法
打撚左都唔係大晒

香港之所以搞到今時今日咁就係因為大部分人focus埋啲唔關事既野
多謝你,以後轉左轉右可以拆左佢 正係打死火燈就夠。
你撞唔到咪得囉,宜家撞咗咪你錯囉咁簡單
依條逆線黎架,Van會有優先權
算啦,上面班友學完車之後燈都唔知有冇打過
行出街大把人打錯燈打左轉右,打右轉左尋日行大埔道仲有條友入線燈都唔打,入迴旋處有邊個跟足指引打。宜家就係到抽秤,我係官都話你戇尻。

個Van 仔司機肯定唔夠經驗,畀著D渣慣肯定抽果下就響住安咁出。交學費啦
你自己on9俾人屌
攪清楚先
我唔係話女司機啱
我係話上面‘’安全情況下可以打燈過隔離線過‘’呢句個情況一定唔適用喺van呢個情況上

個女司機on9 我係認同嘅
笑死。你想講t車撞貨Van呀
片入面又唔係實線講乜撚
貨車有無做錯?無嘅話你點解唔敢?
啲人根本為左嘈而嘈
要捉個女司機係錯在太慢 後面唔知佢做乜
不過馬路一定有熟同唔熟既人
揸開就話預到你做乜 如果下下見啲唔熟就衝埋去 咪幾條命唔夠死
但貨車司機入硬,就係咁簡單
搵食車下意識本能嚟
老遠見到P牌,人哋揸得正正路路都已經抽定頭走夾唔抖
黑心啲嘅仲要冚人一巴
你咪打囉,有咩所謂
出左意外 / 比人1823
單案扔上法庭
個官自然識分辨你適唔適合揸車架啦
所以一開始就話睇架5.5有帶超速
睇條片係條八婆轉右之前的確係安全情況
再講一次

交通部:
2個重點

1.安全距離

前車發出危險警告燈 後車應該保持安全距離
片中後車沒有減速之餘 反而加速逆線扒頭

不小心駕駛🀄

round 1 貨車輸

2.優先權

前車有道路優先權 (包括轉左轉右)後車應該等待前車完成動作後 才可以開始做動作(超車)

片中前車未停定 後車沒有觀察前車動作已經開始超車

不小心駕駛🀄

round 2 貨車輸

總括 交通部一定會告貨車司機 輸哂(刑事責任)

唧係政府罰貨車司機(扣分罰錢)

民事責任 (2情況)

1.後車基本上冇乜可能告到前車

2.前車告後車

前車告後車拎賠償 睇官點判 睇責任%
前車未必賠足

當然前車識玩受傷就另類講法

果個案例就算吧啦 根本兩個情況

上訴人(前車)係後車過哂佢 先撞落人地到 根本冇參考價值

原文[上訴人在劉先生的車已駛至他私家車旁邊車前方時

同埋劉先生(後車)有收慢 睇清楚情況先進行超車

成班字都唔睇 畫面都未有 係到鳩up
你冇講撚到條傻閪唔係cut逆線,得嫁Van cut逆線啦on79! 仲同我講有經驗。好撚明顯若大家都係cut 逆線,架Van一早攞撚左逆線個位,係條傻閪冇望清楚就cut出黎俾人撞炸!

仲係無度鳩吹得嫁Van係老不打錯燈唔係老不。你試下係條路經常打右走左睇下俾唔俾人公老不
貨van佬跑街,去到唔熟路嗰啲地方收慢搵路嗰陣,又要全世界奉旨體諒佢搵食,邊可以預先做到咁多功課
你就on9
死火燈停定,你係超越障礙物。
T車死火燈未停定,Van仔佬係越線扒頭做成意外
死能硬。
燈號全部份比官考慮駕駛態度,唔係法律要求 << 按以前所知
其實聽完反而可憐個貨車佬
佢講啲嘢都知衰
反而條女好似大撚晒咁 打死火燈轉入去 仲覺得好啱同電話條友講
其實考車打錯燈可以係輕微錯誤,唔一定會fail
但你又逆線,又太接近物體係肥撚硬
你有無車牌
打死火燈一定係好多可能性
你講既情況好大部分其實最後結果都係停車
佢本身要轉右既直接打右燈咁後車就明晒最簡單
無必要做多餘既野令後車誤會

Btw 你表達都唔係特別好
On9cut咩逆線呀
有冇牌呀
路口轉右就算雙白都可以cut轉入去呀
大把人唔打燈cut線 做閃電兔 未見過入到老不
高速壞車開尾板先勁,完全唔諗後車畀你開罐頭有幾咁痛苦
淨係用自己靜止觀察嘅經驗,諗住盲閪先睇唔到我壞車開咗尾板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞