港女揸Tesla打死火燈轉彎俾貨車佬撞,有冇錯?(2)

1001 回覆
4 Like 57 Dislike
前面地陷/有人亂過馬路後車要逆線抽頭咪後車自己柒囉
但係你前車打撚完死火燈轉右做乜鳩啫
其實T 車係柒柒地
呢個唔洗討論

只係貨van 佬咁樣抽頭就無經驗啫
話晒都搵食車, 佢咁既態度遲早出事
大城市有三寶有塞車係老奉
你唔能夠話為左減少塞車on9野就可以take risk

咁睇唔過眼就唔好揸車搵食,搭地鐵

大把原因可以解釋啦
1. 見到前面有障礙物 要回避所以打死火燈 再轉右
2. 身體突然唔舒服 要打死火燈提示後面車輛 再轉右入村休息
3. 車輛突然有異況 爆呔 壞零件 所以要打死火燈 再轉右 檢查

打死火燈一定係停車?邊個教?
望多D車 Cam片 先啦
現場環境起晒霧/落超大雨都打住死火燈行高速啦
係要確保安全先可以逆線爬頭呀,撞咗即唔安全
想睇下claim唔claim得哂 咁撞法
出年Tesla保費會加幾錢
前面如果失控你又扒頭呀?
前車停定未呀? 你確定佢係停車?

2個重點

1.安全距離

前車發出危險警告燈 後車應該保持安全距離
片中後車沒有減速之餘 反而加速逆線扒頭

不小心駕駛🀄

round 1 貨車輸

2.優先權

前車有道路優先權 (包括轉左轉右)後車應該等待前車完成動作後 才可以開始做動作(超車)

片中前車未停定 後車沒有觀察前車動作已經開始超車

不小心駕駛🀄

round 2 貨車輸

總括 交通部90%會告貨車司機 輸哂(刑事責任)

唧係政府罰貨車司機(扣分罰錢)

除非tesla司機口供話 我見到佢逆線超車 我有心撞埋佢到

唔係嘅話都好難輸

民事責任 (2情況)

1.後車基本上冇乜可能告到前車

2.前車告後車

前車告後車拎賠償 睇官點判 睇責任%
前車未必賠足

當然前車識玩受傷就另類講法

果個案例就算吧啦 根本兩個情況

上訴人(前車)後車過哂佢 先撞落人地到 根本冇參考價值

原文[上訴人在劉先生的車已駛至他私家車旁邊車前方時]

同埋劉先生(後車)有收慢 睇清楚情況先進行超車

明就明

成班字都唔睇 畫面都未有 係到鳩up
佢地以為宜家係行緊雙程線
因為香港贏左就贏晒

你試下學其他國家咁要分擔返責任
睇下就有無人夠膽撞人收錢
你咁既態度點揸車
依個世界咁多傻人 只係靠自己醒目
因為佢淨係去旅行揸過幾次車
連登講親揸車都係咁,10個有9個冇乜駕駛經驗甚至未揸過除時牌都冇,然後扮專家
成班青頭仔傾扑野咁
我夠知阿媽係女人,冇事就過海神仙,不過出意外揸正嚟判就衰硬咁解
六合彩錢?
撞人搵食嘅就冇得計啦
真係撞咗就算贏都麻煩死
私了講價又煩一輪
講唔掂又要去交通部
又要等保險
都唔知贏咗啲咩
1. 見到前面有障礙物 要回避所以打死火燈 再轉右->即係轉右
2. 身體突然唔舒服 要打死火燈提示後面車輛 再轉右入村休息->即係轉右
3. 車輛突然有異況 爆呔 壞零件 所以要打死火燈 再轉右 檢查->即係轉右

屌你個閪轉右唔打右燈打死火燈仲咁撚多嗲?
隻閪手識撳死火燈唔撚識打右燈?
tesla係柒+no shoulder check㗎啦
但可以係前面左線炒大鑊/路面有牛/路面有人受傷用唔到左線
Teslun先打死火提後面減速再cut逆線過

仲有咁著緊支燈
師傅都有講逆線全程要打右燈話俾人知
Van仔有冇做呀
你似係青頭仔多啲

而家係明知條路多柒頭
由其星期六日
你貨van 佬見前車柒仲要撞落去

講真嗰句, T車打錯燈就一定係
但問題你後車係唔知前車咩事停之前就一野抽頭, 都係錯
仲有揸開車既睇車既動態就知佢唔識路/holiday driver
仲更加要小心啦
咪話個前面司機累人囉
人揸車佢揸車 揸到打死火燈轉彎
正一馬路炸彈

佢之前轉彎打死火燈冇事 係因為人地讓佢
但意外一定會發生
如果個個都係咁諗就小好多意外
就係片中入面既傻人

我點揸車呢度就講唔到比你知啦
但我話比你知無撞過車 十年牌 日日揸車
香港路面經驗絕對唔會少

我以上都講左 佢衰就衰左 只係可以幫佢抱不平
如果連登吹奏打死火燈就可以轉右呢一點我真係睇唔過眼
唔好同我講前面有人訓低 有個呀婆過馬路之類 因為佢係轉咗右線
而貨van個刻佢亦睇到對面線無車而爬頭過呢架打左「死火燈」既車

都係個句啦 撐t車打死火燈轉右既人 交返個牌出黎
去考一次 你睇下個呀蛇tick你咩
笑死,即係原來前車打錯燈你就可以撞架啦
日日撞車都見到有人打錯燈架啦,咁我係唔係都可以撞呀?自己青頭屈人青頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞