港女揸Tesla打死火燈轉彎俾貨車佬撞,有冇錯?(2)

1001 回覆
4 Like 57 Dislike
你班垃圾連登狗轉右打死火燈
真係唔怪得知香港日日塞車
原來就係你班垃圾連登狗
喂 下次唔係俾人撞車身咁簡單
俾人撞撚死你班傻閪連登狗
個官會睇客觀事實 依家有車cam就可以一清二楚 到底你cut線 過線 係唔係真係“正常人”認為安全可行 上面court case正正就係話爬頭冇問題 兩架車都收慢 [當時上訴人的車輛靠左慢駛,差不多停了下來,在那情況下,劉先生將車駛前超越,並非不合理]

至於條女一樣可以告[上訴人在劉先生的車已駛至他私家車旁邊接近車前方時,突然急速大幅轉右,撞著劉先生的車輛,毫無疑問是不小心駕駛。他在如此將車轉向前,必須先視察周遭情況,一名謹慎專注、或合理顧及其他道路使用人的駕駛者,在當時的情況,必會察覺有車輛在右方向前駛至,見到的話,一定不會將車輛如上訴人般駕駛,在即將駛至的車輛前方差不多打橫向右快速駛出,令碰撞無可避免。如果說駕駛者沒有視察周遭環境,甚或沒有察覺劉先生的車輛已駛至,而向右駛出,同樣也是不小心的駕駛行為。」
佢地咁執著同著重女司機盞燈
但又無視哂貨van向右cut條逆線都冇打右燈
打錯燈就少事,撞到對方就好大件事,班友就成日話對方犯小錯先。所以我可以犯大錯
香港揸車就係咁
前面個個岩唔岩都好
你後車停唔切撞上去你都一定有責任
因為你衰無同前車保持安全距離
前面個個告唔告另一件事
但一定告你

廣告都有教,最少保持兩秒距離
意思係無論前車發雞溫係路中心突然跳舞都好
你都應該要停得切
根本打錯燈係責任問題 只係民事 只影響後續賠償
逆線抽頭撞前車係老不/危駕 一定刑事 講緊有冇罪
呢個post好多人將兩者混淆哂 然後係度屌黎屌去都cls
所以根本無人值得可憐
香港要醒目就係避開意外

任上面啲人嘈 俾你講贏 根本香港啲例得啖笑
全部野告老不 司機入一半先
咪打燈呀 靠左靠右 全部無效力 最尾睇個官點判
你有律師識打又唔同
姐係窮人含撚

好多情況都係心急個1 2秒
俾你抽到頭 下個燈位又見返
終於有正常人分析
其實最後啲長官肯定係話兩面都告
兩面都老不唔得既?

人地前面老不緊你都要撞埋去 咁多多錢都唔夠貼
屌你咪屌你囉 傻閪連登狗 燈都唔撚識打?
車牌有未呀 ?
師兄心水清
咁請問左同右指揮燈咩時候用?
點解可以講得出轉右要打死火燈
你係唔係敢見人打錯燈就敢衝去撞人先,係嘅我等你教訓依啲傻閪
court case是咪雙線先
你試下考車好似條八婆咁轉右丫
個官會唔會即刻踩停你
其實全世界都係,除咗啲唔文明國家唔敢講
copy from fb
1: Van 係合法地進行轉線爬頭的動作,只要對面線無車,就係合法,不存在逆線的問題,Van 係可以咁樣爬頭

2: 私家車轉右時,是否有望後鏡發現有車正在爬頭,如有車正在爬頭就不應該駛出本身的行車線轉右,如否則是不小心駕駛。在虛線的情況下,是可以爬頭的,所以轉右時除了望對面線,亦要望後鏡,確認沒有影響爬頭車輛。

3: Van 進入對面線爬頭時,Van 於對面線的優先權大於電車,電車的優先權只在自己本身的線內

唔明點解有人會話爬頭有問題對面行車線無車,前車打死火燈收慢,爬頭係合理做法

T車轉右就應該打右燈,望右鏡同隔離線就算T車打完死火燈有打右燈都輸
我講唔出,不過而家真係發生咗,我只係照返我睇到既野打返出嚟,真係有人打死火燈會轉右呢個可能性出現啫
但人人都以為我同意女司機呢種行為而留負評
只能感嘆香港人閱讀理解能力低下
你啲傻鳩邊個撞邊個都未搞清楚
所以不嬲見到前面打死火燈應該跟佢慢慢揸,佢停就一齊停,為咗快個個小小拎黎博都on9
咁你敢唔敢撞依啲人先
我有講我撞?我話你班連登狗燈都唔撚識打俾人撞呀

我洗你教我做野?我依家就屌柒你班傻閪連登狗啦

答我未?
咁請問左同右指揮燈咩時候用?
打錯燈根本冇咩好討論
係要入女司機不小心既話應該話佢冇shoulder check 零反應
但前車有路權 佢亦有睇前面
老不就未必入到咁囉佢點會expect 後面係路面唔安全既情況下逆線爬頭呢
後車車速太快
想用死火燈提醒後車注意危險
轉右係因為要入路口

其實打死火燈還打死火燈
轉右還轉右
正常後車咁近都唔會即刻轉彎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞