【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

三點都黎 快啲比我見阿文

不過今集冇阿文

下集見唔到阿文重甜 立即負皮

放過我
我唔識寫

阿文做攻
新讀者留名
最正係主角光環吾大
留個靚名 等睇故
樓主次次都喺呢啲位停
Btw 上左熱門
新讀者留名
最正係主角光環唔紅色
大推!
留個靚名 等睇故
樓主次次都喺呢啲位停
Btw 上左熱門

有咩
新讀者LM
新讀者留名
最正係主角光環吾大

多謝支持
新讀者LM

welcome~
30.

「啊!!!!!!!!」阿恆一邊怒吼一邊衝向攬住我既行屍,一刀一刀插落佢個頭度。

我摸一摸膊頭,發現雖然好痛,但係竟然冇傷口,低頭望一望倒地既屍體,原來係一個阿伯,脫落既假牙半吊喺嘴唇邊。

「仲望!?走啦!!!」阿恆一聲令下,我先回過神來。

我回頭向貨VAN死勁地衝,阿恆亦緊隨在後,車上既阿文亦都不斷射箭幫忙掩護,眼見距離貨VAN只淨低十幾步左右,本來喺我身後既阿恆竟然一個加速,一下子就超越我,瞬間跑到貨VAN前面將圍住貨VAN既行屍逐一插死。

終於跑到貨VAN前面,我用雙手一撐爬上車頭蓋,再爬上車頂,由天窗跳入車內。
阿文隨即開車,遠離不斷向我地湧近既行屍。

「你有冇事啊!我問你有冇事啊!答我啊!!」泳茹掉低手中既十字弓,激動地將我既衣領扯開,心口位置既幾粒鈕啪啪聲爆哂落地。

原來阿文一早坐番去司機位準備開車,頭先射箭既唔係佢,係泳茹。

「呼……呼……呼……」經過啱啱既喪跑,我氣都未回順,一個字都講唔到。

「點解會冇傷口架!頭先明明有隻行屍咬實你架!」泳茹既語氣又緊張又放鬆,非常矛盾,一方面因為驚我有事而激動,另一方面又因為見唔到傷口覺得奇怪。

「假…咳咳……假牙……」我訓喺後座度抖氣。

泳茹突然一拳打落我個肚度。

咳咳。

好彩今朝咩都冇落肚。

「次次都搵命博,死人架!好彩隻行屍冇牙啫,如果唔係而家追住我地架車既就係你啦!」佢講完又醒多我一拳。

「咳…咳…護士姐姐,你真溫柔…咳咳…」我摸住冇哂鈕既心口笑咗笑。

貨VAN突然停低。

「應該夠遠啦。」阿文終於出聲。

「阿恆呢?」我坐起身,望出車外尋找阿恆既蹤影。

「反正已經證實咗行屍唔會再攻擊佢,唔洗擔心。」阿文講完呢句說話,就爬咗過黎後座,眼定定咁望住我。

「…………」車內既三人突然一陣沉默。

「我知,頭先係好危險,但係唔代表我個方法係錯架嘛,如果冇落雨,佢地根本唔會發現到我,只不過係我太大意,唔記得仲落緊雨啫……」前車可鑑,趁阿文未開口鬧,我先發制人解釋咗先。

阿文突然高舉雙手,似乎係想對我揮拳,我反射性地緊閉雙眼,攬實自己。

原本預期既疼痛感竟然冇發生,取而代之既係一絲溫暖既感覺。

阿文攬咗我一吓。

「Sorry啊,我明知你一路都好努力咁諗緊辦法搞掂每一件事,我就淨係識一味喺度急、發脾氣,到啱啱隻行屍一野咬落你度,我真係成個人呆哂唔知點算,好彩泳茹即刻叫我去開天窗準備開車。連搵老豆老母,都要靠你,我真係好鬼冇用。」阿文本身眼濕濕,但係講到後面又激動到一拳打落個坐墊度。

「我冇野喎,兄弟黎架嘛,講呢啲。」我掃一掃佢背脊。

「搉、搉、搉……」突然傳來一陣敲窗聲。

車外出現既係踩住一架單車既阿恆,車籃上面係我地啱啱搵到既避彈衣同槍。
我地即刻開門放阿恆入黎。

阿恆一上車就同我high five咗吓。

「恆仔你……好犀利……」面對唔知喺邊度搵到架單車,仲兜番轉頭執番啲物資既阿恆,泳茹驚訝到唔知應該用咩字去形容。

「原來我都幾有用。」阿恆露出一個燦爛既笑容。

係我地第一次見到阿恆笑。

「係呢,我地而家應該點?」阿恆仲變得多野講咗。

「一日未搵到張叔張嬸,我地都唔會放心,我諗呢場雨應該就快落完,我地出去搵多次。等陣我地四個都將啲屍水抹上身,一齊出去搵,屍體已經全部檢查過哂,只要望吓生勾勾嗰啲係唔係就ok,唔係既就順手搞掂佢。」

「咁如果搵勻哂都冇呢?」泳茹一邊問一邊檢查阿恆既傷口。

「咁多行屍,冇可能搵得哂,但係我地天黑之前一定要搵到地方落腳,因為我發現行屍夜晚既移動速度快過日頭好多,一但被圍攻我地好難走得甩。」

「我地唔係約咗自救小組啲人咩?」阿恆提一提我。

「嗯,等陣覆佢地話聽日先過去啦,當務之急係搵番張叔張嬸。雨停之前,我地就喺啲紙上面寫啲message,等陣泳茹同阿恆負責周街貼啲紙,我同阿文就去認屍,咁就算天黑前我地搵唔到張叔張嬸,到佢地之後番番黎呢度,見到啲紙就知道我地會去沙田西貢。」

佢地聽完,就開始拎出車上既紙同筆寫低我地要去既地址。

「多謝,有你喺度,我知一定會搵得番佢地。」阿文遞咗條乾毛巾俾我,然後就同泳茹阿恆一齊寫字。

我趁佢地背向我埋頭寫字,

就一手用乾毛巾抹乾濕透既頭髮,

另一手將喺屍體身下執到既,張叔從不離身既即影即有全家福,塞入我褲袋,

確保冇任何人睇到。
新讀者留名
最正係主角光環唔紅色

算你手快
張叔從不離身既即影即有全家福,塞入我褲袋

張叔張嬸真係死左我即刻負皮
你蝦呀文
好似大家都鐘意阿文多啲哈哈哈
好正
個故好有畫面

張叔張嬸真係死左我即刻負皮
你蝦呀文

好想阿文做我男朋友 又嗲嗲啦佢

你個名
好正
個故好有畫面

多謝你
感動!

你個名

做咩呀
今晚睇波 晏啲出文
希望快啲50正評
送你上50
50喇
留名等睇走數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞