【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
仲靜過圖書館
仲靜過圖書館

係囉…
寫到灰
文呢
仲靜過圖書館

係囉…
寫到灰

你唔出文咪咁囉
啲like多左好多呀講真
仲靜過圖書館

係囉…
寫到灰

你唔出文咪咁囉

真心出得慢 就係咁
利申 每日都上黎睇
仲靜過圖書館

係囉…
寫到灰

係因為冇文
我成日Keep住上嚟,但都係未出
50.

阿恆一直垂低頭唔敢望我,好似好驚我會因為佢有過抑鬱症而唔理佢、歧視佢咁。

「跟住呢?」我盡量以最柔和既語氣回話。

「細個嗰陣,因為媽咪早死,我又細粒,成日都俾啲同學蝦,喺學校又冇朋友,小學嗰陣就已經成日食唔落飯,又訓唔著咁,老豆帶我去睇醫生之後就發現我有抑鬱症。不過大個咗之後,覺得老豆原來都好好傾,佢身兼母職將我照顧得好好,又成日同我去行山,我個人都開朗咗好多,所以就冇再食過藥。不過……嗰日老豆都死埋…我諗住放棄自己俾啲行屍咬死埋就算…點知…點知你地又叫我跟住你地…我驚我突然病發連累你地,所以離開鋪頭之前,我拎咗樽藥,以備不時之需…」阿恆講咗咁多野,全程一樣冇望過我對眼。

我望住喺我面前低頭既阿恆,雖然佢都生得好高大,又好識諗,不過此時此刻,佢係一個失去父母,需要安慰、依靠既無助青年。

「現今社會俾人咁大壓力,其實大部份既人都有心理異常或者情感障礙,有啲人甚至根本唔知道自己有咁既狀況,好閒架咋阿恆。」我將以前心理醫生同我講過既說話,複述一次俾阿恆聽。

我打開藥罐,將兩粒藥倒出黎,再行近眼神渙散既阿文。

「阿文,食完藥就冇事架啦。」我踎低,靠得阿文更近。

「唔好…唔好…唔好…」阿文既眼神空洞得令人發慌。

已經滿身屍水既泳茹、晞儀、家明,仲有唔需要喬裝既阿恆,四個人都一臉無奈咁望住我同阿文。

緊湊既行程,以及阿文突如其來既若無其事,令我地忽視PTSD既嚴重性。

「哪托!不怕海龍王!幼~獅!不畏虎和狼~」我坐喺阿文面前,突然高歌。

「噗!哈哈哈哈哈!」阿恆被我〝美妙〞既歌聲一下逗樂。

晞儀、泳茹、家明三人擘大個口得個窿呆哂咁望住我。
為咗阿文,老尷都要繼續唱架啦……
「前途無論會短~~或長~今天起步信念強!」張立文,醒啦!
「我……我得十蚊咋…」矮小既阿文瑟縮喺男廁既角落。

「吹得就吹啦你,拎個銀包出黎!」一個胖屍大隻既大舊衰,擋喺阿文面前,阿文想走又走唔到,想爬又爬唔郁。

「我真係冇錢架啦…daddy話用黎買野食架……」阿文手震震咁將個銀包拎出黎。

大舊衰一手搶過阿文個銀包,發現入面冇錢之後,就一手將個銀包掟落我隔離個尿兜,幾滴殘餘既尿液濺到我深灰色既長褲上。

「你阿媽遲早俾你阿爸賣咗去做雞啦,死窮鬼!」大舊衰身邊一個貌似小夫既油頭四眼仔躈(kiu3)哂手奀哂腳咁講。

「哈哈哈哈哈哈哈!」引黎佢身邊五六個伙伴哄堂大笑。

「講咩啊你!」阿文被激怒,一下子就企咗起身,一野將小夫推咗落地。

大舊衰哈一聲!一掌就將阿文推返埋牆角。

「咳咳咳……」阿文俾個大舊衰呢一掌打到企唔返起身。

「想死啊你?咁大膽推我!?」小夫狼狽地爬身,身上既校服被地下既污水沾濕。

「唔准…唔准講我媽咪……」阿文好虛弱咁講。

「哼!同我打!」小夫唔知係咪睇戲睇到上腦。

跟住落黎既5分鐘發生咗啲咩事,我就不得而知,因為我一早去咗教員室搵訓導主任。

「你地喺度做乜野!全部同我企埋牆邊!」戴住金絲眼鏡,著住唔知幾多吋高踭鞋既訓導主任,一向令全校師生都聞風喪膽,全部人只好死死地氣企埋牆。

「侯永棟,帶張立文去醫療室。」訓導主任講完就帶哂其他學生走。

「唔好打……唔好……唔好……」成個男廁淨番我同阿文兩個人。

「你冇野丫嘛?」我望住口腫面腫既阿文,見到都覺得痛。

阿文完全冇任何回應,不停口噏噏。

「起身啦,Miss叫我帶你去醫療室。」我彎腰捉一捉阿文手㬹。

「唔好……唔好……唔好…」阿文輕輕將我隻手甩開,繼續抱膝屈喺牆邊。

前幾日音樂堂,阿sir話音樂可以令人放鬆心情…

我將一路放喺褲袋,假裝熄咗既電話拎出黎。

「你平時鐘意聽咩歌?我播俾你聽。」我打開音樂播放器,諗住隨便㩒一首,點知一㩒就㩒咗琴晚幫老豆download嗰首主題曲。

哪吒不怕海龍王
幼獅不畏虎和狼
前途無論會短或長
今天起步信念強

「環境…一切都如常……罪惡根…黑暗中延長…平凡人…就算多善良…都擔心走樣……」一路唔出聲既阿文終於開口。

「……哈哈哈…咁冷門既歌詞你都識既…哈哈哈…」本身諗住忍住唔笑,點知都係忍唔到,哈哈哈。

「………」我一笑,阿文就即刻停口。

「我唔係笑你啊!我覺得好funny。拿,以後呢,你俾人恰既時候就唱呢首歌,喺心入面唱就算啦,記得唔好唱出黎啊,一唱就記得要反抗,唔好咁蠢訓喺度俾人打,要勇敢。」我即刻解釋,唔係嘲笑佢。

「你…叫咩名?」阿文細細聲咁問。

「啱啱miss咪講咗囉,侯永棟啊。行啦張立文,同你去醫療室。」我企番起身,特登唔扶阿文。

「你點知我叫咩名架?」阿文一邊自己企起身,一邊問。

「唔知架,希望在明天丫嘛。」

「次次黎痾尿都見到你俾人搶錢,想唔知都難。」

「環境…一切都如常……罪惡根…黑暗中延長…平凡人…就算多善良…都擔心走樣……」蚊一般細小既聲線自阿文既嘴巴傳出。

我擦去額上既汗,打從心底笑咗一笑。

「張立文,食藥啦,食完就冇事架啦。」我打開樽蓋遞到阿文手上。

阿文乖巧地點點頭,將兩粒藥放入口,飲咗𠻪水。

旁人雖然完全不明所以,不過都鬆咗一口氣。

我地夾手夾腳將屍水鋪上阿文個身,等佢緩一緩之後,就動身出發。

終於,

我地終於要同〝自救小組〞碰面。
仲靜過圖書館

係囉…
寫到灰

你唔出文咪咁囉

真心出得慢 就係咁
利申 每日都上黎睇

我已經用哂番學番工以外既時間黎寫文
日日都有更新
仲靜過圖書館

係囉…
寫到灰

你唔出文咪咁囉

真心出得慢 就係咁
利申 每日都上黎睇

日日都有更新

唔係怪你更新慢
只係一直見你話冇乜人睇 少正皮 人地啲故多人睇 因為一日出幾篇 唔可以同人比較
其實我覺得好多人一直追緊 希望樓主繼續寫
b個tw 你寫唔寫落去我都會支持
每日都會入黎睇
自救小組都應該有排寫
寫個心理
加油 樓主
仲靜過圖書館

係囉…
寫到灰

你唔出文咪咁囉

真心出得慢 就係咁
利申 每日都上黎睇

日日都有更新

加油
啲藍色字差啲睇到眼盲
啲藍色字差啲睇到眼盲

同感
我都每日有睇架
加油唔好棄故呀
啲藍色字差啲睇到眼盲

同感

其實我揀錯色
本身想用呢隻

呢者呢隻
支持
今晚出完啦~
聽日見
Sorry 有睇開有正評 冇留言
加油啊喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞