【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike

型啊巴打

其實係絲打 只係好鍾意睇喪屍題材嘅嘢

絲打

文啊
沒收你個正皮

冇得沒收

悶咗成個晏就

48.

為求天黑前抵達目的地,我地確定完泳茹既狀況之後,就決定動身出發。

全程泳茹都挽實我隻手唔放,而行前面既晞儀都一樣挽實家明隻手,家明亦時不時搭住晞儀膊頭,我而家先知,原來佢地兩個係一對。果然郎才女貌,天生一對。

我摸一摸心口前既吊墜,
Anna,等我搞掂香港啲野就去搵你,等我。

「泳茹,你係咪仲好唔舒服?不如我地抖吓?」我見泳茹越挨越埋,應該係好攰。

「冇野啊…我冇事…繼續行啦。」泳茹將我捉得更實。

其實咁行法我都好攰,背囊已經夠重,仲要承受多一個人既重量,行到身水身汗。

「泳茹,我扶你!」阿恆突然一個箭步上前,拎起泳茹即手搭住自己膊頭,然後向我單一單眼。

又行咗一個鐘頭左右,我地終於行到山邊,剩翻大概900米左右既下坡,放眼望去,係已成廢墟既沙田。

最靠近我地既沙田賽馬會游泳池反而顯得格格不入,同周圍既建築、街道形成強烈既對比。

周圍既建築唔係貼哂封條,就係玻璃爛哂,衫褲鞋襪四散既境象,而街道上更加係塞滿汽車,遍地行屍。

唯獨沙田賽馬會游泳池不但睇落光鮮亮麗,而且四周更停有多架巴士,好似為咗防止行屍攻佔而提早築好圍牆一樣。

入面究竟有啲咩人,可以咁犀利識得對坑行屍,仲要手腳咁快。

「Don!好似好正咁喎,好煙架!我好似聞到陣飯味添啊!」阿文對住空氣係咁嗦。

「Don…泳池應該有水架可?我好想沖涼啊…」泳茹一臉虛弱咁望住我。

每個人都對眼前呢幅景象有唔同既諗法,而我既唯一一個諗法係,
入咗去,究竟出唔出得番黎?

「家明、阿文、阿恆,我地喺度挖個窿,晞儀、泳茹,你地將四個背囊入面啲野全部倒哂出黎,然後將六個人一餐既份量放入一個背囊度,其他野我地全部埋落個窿度。」我將背囊除底,準備動工。
「吓?咁突然?」阿文o哂咀。

「係囉,我地唔係有同班人講我地有唔少物資架咩?」泳茹都唔係好明。

「咁過咗一日,實會少咁啲架啦,何況我地仲多咗兩個人,做戲要做全套既,如果我地咩都帶哂過去,萬一佢地唔係好人,咁就大鑊。」

之後我地就開始動工,挖挖吓窿,我突然醒起一樣野,於是就以最快既速度喺則邊起咗個火堆,然後拎住把軍刀,喺火上面燒。

「阿Don你做咩無啦啦透火?」家明發現咗我既動作。

「阿恆你企起身,行埋黎。」我雙眼依然望住火堆,阿恆喔咗一聲就行咗埋黎。

「忍住啊。」我左手搭住佢膊頭。

「吓?」阿恆都未搞清楚我想做咩,就俾我一刀辣咗落佢個傷口,初癒既傷口一瞬間由鮮明既牙印,變為一團焦肉。

我相信俾任何人見到個牙印,阿恆邊度都唔洗去。

「啊!!!!!!!」阿恆既慘叫聲貫徹整個山嶺。

「Don啊!你洗唔洗咁狼死啊!!」阿文同泳茹好心急咁去睇阿恆個傷口。

「係咪好痛?」搞到我都有啲唔好意思。

「好……好型啊…!」阿恆只係嗌咗一聲,跟住就開始欣賞自己個傷口。

算你啦
希望今晚仲有
真係好吊癮
新人晏晝開始追文終於追上live
唔捨得篇文咁快完

做咩你地個個都追得咁快架
追完
唔捨得篇文咁快完

因為好睇
我而家又餓又眼訓
聽朝再出文
阿恆真係人類最黎嘅希望黎
我而家又餓又眼訓
聽朝再出文

聽朝翻工睇
唔捨得篇文咁快完

因為真係好好睇 同其他喪屍故嘅路線好唔同
我而家又餓又眼訓
聽朝再出文

咁短 無啦
信一成先啦
好睇
恆仔
出文呀!!!
朝早啦
文呢
寫緊寫緊!
冷靜冷靜~
尋晚返到屋企又冇文
朝早起身又冇文
尋晚返到屋企又冇文
朝早起身又冇文

仲要諗咩?
收番個正評先
樓主就黎打鳩我 日日喺到搞事
Btw 輕輕一推
49-1.

「連把弓同啲槍都埋埋…會唔會太危險?」家明提出疑惑。

「等陣佢地問我地啲槍點黎同埋點解識用,咪仲麻煩。記住,我地五個係同一間公司既職員,阿恆係黎探我班既細佬,爆發當日我地全部都喺公司做緊野,之後睇到新聞同街外既狀況就唔敢出去,一路匿喺公司,直到收到佢地既message,okay?」我重新再講一次啱啱夾定既口供。

「但係我點睇都唔似喺寫字樓番工喎……」阿文指一指自己既一頭亂髮,滿面鬍渣。

「人不可以貌相嘛,喺間公司都屈咗四日,係人都會咁既樣啦。家明,晞儀,記得唔好透露自己既身分,我地要扮得有幾蠢得幾蠢,對方先唔會防範我地。避彈衣著喺t-shirt入面,然後出面再著雨褸,有冇問題?」大家齊心地搖搖頭。

將個窿埋好之後我地就動身出發。

行到最後一條樓梯,未行到落去已經見到樓梯口聚集咗幾隻行屍,好彩我地而家既位置仲未係佢地聞得到既範圍,好彩佢地唔識行樓梯。

「等陣我地動作唔好咁大,捉咗樓梯口嗰幾隻上黎先,喬一喬裝,方便啲。」我用氣音同佢地講。

每個人都聚精會神咁望住我,除咗阿文。

「阿文?你冇野吖嘛?」我用氣音問阿文。

阿文完全冇回應,反而眼金金咁望實樓梯下既行屍,開始抖大氣。

「阿文,你係咪抖唔到氣?黎,你跟住我既節奏呼吸,吸…呼…吸…呼……」泳茹都發現阿文唔多妥,開始發揮佢護士既本職。

阿文好似完全聽唔入耳咁,呼吸越黎越沉重,越黎越亂。

「唔好…唔好啊……」佢突然開始口噏噏。

「文哥,你做咩啊?」阿恆亦開始擔心起上黎。

樓梯下既行屍好似開始發現我地既存在,個鼻不斷嗦,逐漸發出低聲既咆哮。

「唔好…唔好…唔好啊!!!!!!!!」阿文突然放聲大嗌,大聲到泳茹忍唔住掩實耳仔。

阿文一邊嗌,一邊拎住把刀衝咗落去!!

此情此境,同當時見到發叔既時候一模一樣!
每一路都引人睇落去
你係得嘅
每一路都引人睇落去
你係得嘅

尋晚返到屋企又冇文
朝早起身又冇文

仲要諗咩?
收番個正評先

佢出得一篇你點睇
尋晚返到屋企又冇文
朝早起身又冇文

仲要諗咩?
收番個正評先

佢出得一篇你點睇

我已經一邊上堂一邊打
每一路都引人睇落去
你係得嘅

巴打好似個個comment都打錯字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞