【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
留名 對一次睇已經係16章到 仲以為會爛尾冇得睇

but我自己幾中意泳茹 感覺幾真實

其實呢隻故我舊年暑假就開始寫
嗰陣post係舊登冇乜人睇
開始覺得呢隻故其實冇咩意思 唔係咁好睇 個人又好頹
所以寫到16就冇寫落去

到今年暑假又無啦啦有諗法
就決定寫完佢
希望我地可以一齊迎接一個唔爛既尾

我覺得好好睇喎
不過如果快D就更好

即刻出俾你地
55.

「嘩!正啊!」阿文打開房入面既雪櫃,見到有一大堆汽水,即刻開咗罐飲起上黎。

阿恆扶我地梳化度訓底之後,都去雪櫃度拎咗罐芬達,不過唔係拎黎飲,而係行埋黎放喺我額頭上面幫我降溫。

「Don,其實呢度都幾好丫,有水有電有野食又安全,不如我地接哂Auntie佢地過黎呢邊長住啦。」呢個阿文,好似真係已經當張叔張嬸死咗咁。

「我地出唔出到去都仲係未知之數。」我瞇埋眼講。

郭江龍、娜姐、皓榮、阿虎、阿力、仲有個醫生,再加埋觀眾席上面嗰二十幾個人,話唔定泳池周邊仲有安排人手巡邏,呢度好有可能有成四五十人。

如果佢地真係咩危險人物,就真係有十個我都未必走得甩。

「Don,不如我地唔好呃佢地啦,好地地做咩要呃人呢?」阿文擔咗張凳坐喺我隔離。

「你呃人,最多可能傷吓和氣,你唔呃,到時真係出咗啲咩事,可能連命都冇。」

「你講到佢地好似殺人犯咁,佢地地明明就好好人。咩都冇問過就俾我地入黎,個個都笑容滿面幾鬼nice啊,呢度有幾十個人,一個都未走過啊,證明有幾值得留喺度,話唔定呢度就係重建文明社會既第一步!」阿文講到對眼發哂光,好似準備起革命咁認真。

「你覺得要點先可以喺四日之內召集到幾十個人?」

「嗯……」阿文嘗試思考。

「我地呢四日入面,淨係遇到湯豪、阿恆、晞儀同家明四個活人,佢定竟然可以召集到十倍既人,仲要全部都黎到沙田呢度,你唔覺得奇怪架咩?」我刻意忽略已經死咗既林生同埋發叔,為免阿文再次病發。

「嗯…咁話唔定佢地一開頭就幾十個人一齊行動呢!」

阿文呢個講法其實已經同阿榮講既有好多〝新居民〞相違背,不過我選擇繼續回話,引導阿文思考,畢竟最容易說服一個人既方法,就係令佢地自己說服自己。

「咁你覺得,通常咩情況下,先會幾十個人一齊行動?」

「學生放學?」阿文舉手回答。

「佢地點睇都唔似學生下嘛…?」我翻一翻白眼,泳池入面既每個人都起碼廿幾三十歲,甚至令我不禁懷疑阿恆係咪唯一倖存既青少年。

「啊啊啊我知啦!黑社會劈友!」阿文終於回答出我想要既答案。

「咁你而家仲覺唔覺得佢地nice?」

「嘩,你咁樣係歧視喎!黑社會都未必衰架啫。」阿文打咗我一下。

冇錯,黑社會都可以係好人。

但係刻意隱瞞事實既黑社會,就好極有限。

任何事情只要太理所當然,就意昧住一定有野被隱藏起來。

咯咯咯——

傳來一陣敲門聲。

「阿文,到你啦!」皓榮打開門,伸咗個頭入黎。

「冇問題!咦,家明呢?」阿文好快就行咗出去。

「佢去咗陪晞儀,我地行啦。」皓榮講完就順手栓埋咗度門。

阿文走咗之後,阿恆就行咗埋黎我身邊,坐喺地下,眼金金咁望住訓喺梳化既我,瞇埋眼都感受到佢既視線。

「係咪好靚仔呢?」佢望咗十幾秒之後我就忍唔住。

「等緊你同我講下一步要做啲咩啊。」阿恆笑咗一聲,然後好認真咁講。

「等。」

「吓?」阿恆聽唔明,但係好似好好奇。

「朝早既狀況我地已經觀察過,而家,就要等夜晚,佢地一定會露出馬腳。」

「好!」阿恆一向都好敬重我,聽教聽話,如果真係有個咁既細佬都幾好。

「不過有樣野要你幫手。」我講完之後阿恆點一點頭,等我下達指令。

「我估佢地會安排我最後一個先去見個醫生,所以等陣皓榮帶你出去,見完醫生之後,你就話你肚痛要去廁所,然後幫我觀察吓呢度既環境,有幾仔細得幾仔細,記得唔好俾人發現。」因為我地頭先入黎既時候,只有見到皓榮介紹既地方,其實仲有大概半個泳池既地方我地都未去過,要熟悉地形,萬一有咩事先走得切,阿恆身手敏捷,最啱去探路。

阿恆聽完之後點點頭,講咗聲okay。

之後,我就同阿恆傾起計上黎,講吓各自既家庭,講吓我喺澳洲遇到既奇聞奇事,講吓十年前同而家中學生活既差別。

咯咯咯——
阿恆,到你啦。
55.

「嘩!正啊!」阿文打開房入面既雪櫃,見到有一大堆汽水,即刻開咗罐飲起上黎。

阿恆扶我地梳化度訓底之後,都去雪櫃度拎咗罐芬達,不過唔係拎黎飲,而係行埋黎放喺我額頭上面幫我降溫。

「Don,其實呢度都幾好丫,有水有電有野食又安全,不如我地接哂Auntie佢地過黎呢邊長住啦。」呢個阿文,好似真係已經當張叔張嬸死咗咁。

「我地出唔出到去都仲係未知之數。」我瞇埋眼講。

郭江龍、娜姐、皓榮、阿虎、阿力、仲有個醫生,再加埋觀眾席上面嗰二十幾個人,話唔定泳池周邊仲有安排人手巡邏,呢度好有可能有成四五十人。

如果佢地真係咩危險人物,就真係有十個我都未必走得甩。

「Don,不如我地唔好呃佢地啦,好地地做咩要呃人呢?」阿文擔咗張凳坐喺我隔離。

「你呃人,最多可能傷吓和氣,你唔呃,到時真係出咗啲咩事,可能連命都冇。」

「你講到佢地好似殺人犯咁,佢地地明明就好好人。咩都冇問過就俾我地入黎,個個都笑容滿面幾鬼nice啊,呢度有幾十個人,一個都未走過啊,證明有幾值得留喺度,話唔定呢度就係重建文明社會既第一步!」阿文講到對眼發哂光,好似準備起革命咁認真。

「你覺得要點先可以喺四日之內召集到幾十個人?」

「嗯……」阿文嘗試思考。

「我地呢四日入面,淨係遇到湯豪、阿恆、晞儀同家明四個活人,佢定竟然可以召集到十倍既人,仲要全部都黎到沙田呢度,你唔覺得奇怪架咩?」我刻意忽略已經死咗既林生同埋發叔,為免阿文再次病發。

「嗯…咁話唔定佢地一開頭就幾十個人一齊行動呢!」

阿文呢個講法其實已經同阿榮講既有好多〝新居民〞相違背,不過我選擇繼續回話,引導阿文思考,畢竟最容易說服一個人既方法,就係令佢地自己說服自己。

「咁你覺得,通常咩情況下,先會幾十個人一齊行動?」

「學生放學?」阿文舉手回答。

「佢地點睇都唔似學生下嘛…?」我翻一翻白眼,泳池入面既每個人都起碼廿幾三十歲,甚至令我不禁懷疑阿恆係咪唯一倖存既青少年。

「啊啊啊我知啦!黑社會劈友!」阿文終於回答出我想要既答案。

「咁你而家仲覺唔覺得佢地nice?」

「嘩,你咁樣係歧視喎!黑社會都未必衰架啫。」阿文打咗我一下。

冇錯,黑社會都可以係好人。

但係刻意隱瞞事實既黑社會,就好極有限。

任何事情只要太理所當然,就意昧住一定有野被隱藏起來。

咯咯咯——

傳來一陣敲門聲。

「阿文,到你啦!」皓榮打開門,伸咗個頭入黎。

「冇問題!咦,家明呢?」阿文好快就行咗出去。

「佢去咗陪晞儀,我地行啦。」皓榮講完就順手栓埋咗度門。

阿文走咗之後,阿恆就行咗埋黎我身邊,坐喺地下,眼金金咁望住訓喺梳化既我,瞇埋眼都感受到佢既視線。

「係咪好靚仔呢?」佢望咗十幾秒之後我就忍唔住。

「等緊你同我講下一步要做啲咩啊。」阿恆笑咗一聲,然後好認真咁講。

「等。」

「吓?」阿恆聽唔明,但係好似好好奇。

「朝早既狀況我地已經觀察過,而家,就要等夜晚,佢地一定會露出馬腳。」

「好!」阿恆一向都好敬重我,聽教聽話,如果真係有個咁既細佬都幾好。

「不過有樣野要你幫手。」我講完之後阿恆點一點頭,等我下達指令。

「我估佢地會安排我最後一個先去見個醫生,所以等陣皓榮帶你出去,見完醫生之後,你就話你肚痛要去廁所,然後幫我觀察吓呢度既環境,有幾仔細得幾仔細,記得唔好俾人發現。」因為我地頭先入黎既時候,只有見到皓榮介紹既地方,其實仲有大概半個泳池既地方我地都未去過,要熟悉地形,萬一有咩事先走得切,阿恆身手敏捷,最啱去探路。

阿恆聽完之後點點頭,講咗聲okay。

之後,我就同阿恆傾起計上黎,講吓各自既家庭,講吓我喺澳洲遇到既奇聞奇事,講吓十年前同而家中學生活既差別。

咯咯咯——
阿恆,到你啦。

今日先睇 已live,本人幾like喪b題材既故
正已評 加油 希望唔爛尾
正,落堂就有文睇
加油巴打
留名 對一次睇已經係16章到 仲以為會爛尾冇得睇

but我自己幾中意泳茹 感覺幾真實

其實呢隻故我舊年暑假就開始寫
嗰陣post係舊登冇乜人睇
開始覺得呢隻故其實冇咩意思 唔係咁好睇 個人又好頹
所以寫到16就冇寫落去

到今年暑假又無啦啦有諗法
就決定寫完佢
希望我地可以一齊迎接一個唔爛既尾

舊登收皮啦
呢度先係你嘅家
留名等睇主角一條友反專成個堂口
我以為係一間公司嘅員工
我以為係一間公司嘅員工

黑社會都係阿don估姐
唔一定啱既
阿文唔好咁天真喇
如果班人真係咁好
佢地口中既阿婆就唔會偷走喇
未世吸引一班唔識既人去大本
唔係為資源就係為女人
衰d既就兩樣都為
係咪好靚仔呢
我都好想朝朝同我搭同一間巴士既男仔咁問我
佢日日都訓得好型 瘋狂望佢
56.

「呢位係林醫生,呢位係阿Don。阿Don你係最後一個啦,等你地檢查完就可以食晚餐。你地慢慢傾啦,我出番去先。」皓榮介紹完就走咗。

我都未黎得切聽阿恆匯報,就俾皓榮帶咗黎呢間房。

呢間房前身係泳池既醫療室,一般既醫療設備都齊全,病床、輪椅、擔架、醫療箱、鹽水袋等等既設備都有,病床隔離有一張辦公桌,辦公桌隔離有兩張凳,應該就係俾醫護人員同病人坐。

「請坐。」林醫生指一指佢對面張凳,示意我坐低。

我一坐低,佢就遞咗張紙俾我。

姓名、年齡、性別、血型、地址、家族病史、藥物敏感、手術記錄……

「麻煩你填一填基本資料先。」林醫生遞咗枝筆俾我,全程都冇望過我,低頭望住地下。

阿文果然講得冇錯,雖然佢戴住口罩,但係呢個林醫生真係好熟面口。

佢唔單止一直避開同我既眼神接觸,塊面仲好紅,眼神好無奈,雙手交纏不斷搓手指。

通常咁既狀況,原因都得兩個,一係做咗虧心事,覺得內疚,所以緊張焦慮,一係就心不甘情不願,根本唔想坐喺呢度,係被逼既。

填完之後,我將份表俾番林醫生。

「請問你呢幾日入面有冇接觸過啲喪屍?」林醫生戴起全新既手套,拎起檢查用既電筒仔照我眼底。

「有。」

「有冇俾佢地咬過?或者直接碰觸佢地既體液?啊……」佢拎起雪條棍伸入我個口,檢查牙肉同利底。

「啊…冇被咬過,但係體液有直接同皮膚接觸過。」雖然林醫生眼神中充滿無奈,但同時亦都流露住正氣。

「咩話!?咁有冇出現感染現象?有冇發冷發熱,喉嚨發燙,肌肉抽搐?點解會接觸到?」林醫生即刻雙目瞪圓,非常激動,連語速都突然加快。

「冇事冇事,一啲異樣都冇。會接觸到係因為我發現只要身上有行屍既氣味,行屍就唔會攻擊我地,亦係因為咁我地先有辦法安然無恙咁黎到呢度。」

「唔得唔得,太危險啦,絕對有感染既危機,要即刻隔離。」林醫生一邊講一邊急急腳咁走向門邊。

我即刻跟上腳步,㩒實道門阻止佢出去。

「等陣!」我盡量放低音量,畢竟唔知門外有冇人偷聽緊。

「你啲同伴係咪全部都一樣有接觸過喪屍既體液,但係呃我話冇?」林醫生用銳利既眼光望實我雙眼,明顯地同樣降低咗音量。

「人生地不熟,應該係未信你,驚會發生咩事先隱瞞架啫。」我諗佢地個個都冇講真話,一定係因為我一路灌輸呢度啲人全部都係壞人既觀念。

「唔得,只要掂到啲喪屍就會被感染,你地一定要即刻被隔離,接受獨立治療。」林醫生想將我從門前推開。

原來佢唔係想趕我地走或者殺咗我地,而係想特別治療。

我見語言佢聽唔入耳,只好用物質去說服。

我拎出口袋入面既筆記簿放喺佢面前。

「我曾經研究過呢隻菌,只有真菌入侵腦部先會被感染,最直接既傳播途徑係血液。血液細胞同真菌直接結合先會感染,亦直係只要冇接觸到傷口就冇事。我地亦都曾經用其他哺乳類動物做過實驗,如果只係將真菌覆蓋喺皮膚上面係唔會有事。」我好急咁講。

林醫生激動地奪過我手上既筆記簿,快速地翻頁。

佢望一望我,似乎開始相信我,甚至將筆記簿拎去檯邊研究。

唔知係咪太激動,所以有啲熱,林醫生將長袖裇衫既衫袖捲起,露出手腕上既電子錶。

……

手錶…?

佢會咁熟面口,唔通係因為……

「林醫生,Sorry,我可唔可以問吓你爸爸叫咩名?」我既心跳急速加快。

林醫生先用疑惑既眼神望一望我,然後佢眼中既疑惑好快又轉為悲傷。

「我叫林文斌,我爸爸叫林志強,我已經幾日冇見過佢。咩事?唔通…你有見過佢?」林醫生既雙眼突然好似注入咗一細絲光芒。

林志強…林文斌…

我摸一摸一直放喺褲袋入面既勞力士。

原來,
林醫生,
就係林生個仔……

多謝你理我
(假留言真推post
放工就有文
輕輕順手推一推
已經唔記得邊個林生
已經唔記得邊個林生

係高速公路其中一架車個車尾箱出黎
最尾被差佬射死果個
阿文唔好咁天真喇
如果班人真係咁好
佢地口中既阿婆就唔會偷走喇
未世吸引一班唔識既人去大本
唔係為資源就係為女人
衰d既就兩樣都為

啊婆走得快 一定有古怪
皮已正
放工就有文

咁夜先收工?
已經唔記得邊個林生

我仲專登加隻錶 諗住加強記憶點
睇黎都係失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞