【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
我唔理啊,呢個故個頭開得咁卡文好,一定唔可以草草了事

拿老老實實
邊個卡文先

對唔住大佬,打錯

離開咗香港啦
Byebye你地條尾

我屌你個嘴 文呢

打緊打緊~
推一推先

去玩
個故真心好難得唔會睇到扯火
樓主慢慢寫
最緊要唔好爛

離開咗香港啦
Byebye你地條尾

我屌你個嘴 文呢

打緊打緊~
推一推先

去玩

係返臺灣開學哈哈

今晚應該會夜少少出文
樓主慢慢寫
最緊要唔好爛

會唔會太平淡
樓主慢慢寫
最緊要唔好爛

會唔會太平淡

整死泳茹就唔平淡 快啲黎啲刺激嘢
樓主慢慢寫
最緊要唔好爛

你講大話
泳菇真係睇撚到我扯哂火
今日好受歡迎喎

巴打同我日日喺到監控住啲正負皮數
唔係下話 一直有追 唔好咁快完

我仲期望係長故黎

如果出二呢?

有得繼續睇就得
樓主慢慢寫
最緊要唔好爛

你講大話
泳菇真係睇撚到我扯哂火

條煩膠我無乜野
起碼未累死過人
識得揀行山instead of行隧道呢個其他故真係好少有
記得睇過個故
係火車軌行
隔離停左架火車而前面有喪屍
班主角唔識捐車底去另一邊避
呢D真係睇到著
今晚有文嗎
今晚有文嗎

有 但要夜啲
巴打們可以訓醒再睇~
今晚有文嗎

有 但要夜啲
巴打們可以訓醒再睇~

辛苦你啦 落機咁攰 加油呀
今晚有文嗎

有 但要夜啲
巴打們可以訓醒再睇~

可唔可以寫阿文一手抱起多次 今次唔好抱泳如
巴打我好鐘意睇屍故 希望可以keep住出
最好就長篇 慢慢拉長個故 有時我會草幾日先睇一次
依家特登login入黎支持你唔好放棄
今晚有文嗎

有 但要夜啲
巴打們可以訓醒再睇~

可唔可以寫阿文一手抱起多次 今次唔好抱泳如

巴打好耐冇見
巴打我好鐘意睇屍故 希望可以keep住出
最好就長篇 慢慢拉長個故 有時我會草幾日先睇一次
依家特登login入黎支持你唔好放棄

多謝哂你
44.

「Thank god, Miss Jefferson ! How do you find me ? 」我明明係用泳茹個電話打過去。

「Well, I have the contacts of all the staff. You are really lucky that I left my iPad here. 」Miss Jefferson係Dr.Hendrix既私人助理,無論係博士既實驗室定辦公室,所有大小事務都由佢一手包辦,係一位非常細心又有能力既女士。

「What do you mean ? 」咩叫我好lucky?

「The lab has closed down. No one’s gonna be here anymore. 」

「What !? Why? 」冇理由,博士家財萬貫,就算失敗過幾多個實驗,佢都有辦法清數,個lab係佢既心血,對佢黎講既重要性只僅次於家人,點可能無啦啦就close down?更何況,如果真係出咗啲咩事,博士冇理由唔聯絡我格。

「6141276379,this is Doctor’s home number. 」

「Why are you giving this to me ? Is he home ? 」呢個時間博士應該唔係做緊實驗,就係喺森林度視察緊,做咩俾佢屋企電話我?

「You will know. 」Miss Jefferson 講完呢句就開始同我寒喧起上黎,畢竟以前都幾熟,不過礙於時間緊迫,電資源又罕貴,我拿拿聲約咗下次飲茶就收咗線。

我一直喺腦海中默唸,以免唔記得。

我喺一個小山丘旁邊盤腿坐低,拎出筆記簿同筆諗住整理吓要同博士討論既野同記低等陣博士既論點。

拎出泳茹電力所剩無幾既電話,我打咗去博士屋企。

嘟…嘟…嘟…
嘟…嘟…嘟…
嘟…嘟…嘟…

足足打到第三次,先有人聽。

「Hello, Hendrix’s speaking. 」電話裡面傳黎既係一把有氣無力既女聲。

「Hello, is that Molly ? 」聲線年輕,雖然同佢唔太熟,不過我估計應該係博士個女Molly Hendrix。

「Who are you?」只見面過兩次面,對方顯然唔認得我把聲。

「Don, Donald Hau. We met twice at your father’s office, do you remember ? 」我嘗試喚起佢既記憶。

「Um….Oh, that Hong Kong guy ? 」Molly諗咗陣,終於記起我。

「Yeah, right. The Hong Kong guy. I’m calling to find Dr.Hendrix. Is he home? 」

「Are kidding me ? 」Molly把聲突然變得更加陰沉。

「I’m in a hurry, would you please help me find him? 」我亦非常趕急。

「What the fuck are you talking about ? 」 光從聲線就聽得出對方有幾咁震怒。

「Ex…Excuse me ? 」Molly份人活潑大方,平時都鐘意開吓玩笑咁,雖然有時候有少少刁蠻,不過好少鬧人,所以聽到之後我都嚇咗嚇。

「Dad’s dead. 」Molly把聲一啲溫度都冇。

「What!? When !?」我完全唔敢想信,溫熱既眼淚不斷從淚腺湧出,兩個月以黎已經第二次感受呢種撕心裂肺既痛。

「One month ago, you don’t know about that ? 」

「Of course I don't! I left like two months ago! Molly, I’m so so sorry for your lost. Who did that? 」兩個月前,因為那件意外,我辭去了這份工作,毅然離去,自然唔會知道一個月前發生既事。

「No one knows. 」Molly得知我咩都唔知後,態度軟化咗好多。

沉默咗一陣,Molly又開始講。

「But there are some rumors. We think that jerk is your lab partner.」

「Anna !? Impossible! Anna was…… 」估唔到佢竟然懷疑Anna,,Anna同Molly由大學時期已經認識,好鬼friend。

「Not Anna. The other guy.」Molly未等我講完就打斷咗我。

博士既實驗室入面一共有三個幫手,每次出去做research一定係我地四個一齊行動,三個助手分別係我、Anna同姚望。

我同Anna喺大學既時候係博士既學生,上咗幾堂之後佢就邀請我地去幫佢手,而姚望就係一名定居喺澳洲既中國藉男子,大概比我地早半年左右去幫博士。

但係姚望份人非常老實,正宗擔屎唔偷食,好地地又點會殺人?仲要係非常賞識佢既博士。

「What about the documents? Something is happening here, I need those data and information to see if I can solve the problem or not. 」所有我地之前做過既研究資料都以文件夾既形式存放喺博士既辦公室。

「It’s gone. It’s all gone. No matter who the fuck that guy is, it stole all the stuff in the office. All he had left was the body of dad. 」Molly講吓講吓哽咽起上黎。

Molly再警告咗我幾句之後,我地就準備收線。

「Hey wait. Do you know anything about 919 square? 」Molly突然問起一個莫明奇妙的問題?

「919?」我思考了一下,想不出個所以然。

「Dad wrote that down in the scene. I thought you’d know what that means. 」

「Did you take a picture? Can you send it to me? 」

「Of course. Call me again if you have a clue. 」講完,Molly就收咗線。

我自己部電話即時響起,Molly send咗張相過黎。

今晚有文嗎

有 但要夜啲
巴打們可以訓醒再睇~

辛苦你啦 落機咁攰 加油呀

呢一章其實本身諗住寫多一倍長
但係實在太眼訓啦我頂唔順
沖涼先
聽日再努力
英文文法方面歡迎指教
因為我都係半桶水亂咁寫哈哈
睇唔明可以叫我翻譯~
篇故既流量好似開始停滯不前
正負皮留言都冇乜增長
初頭成日出現既巴打都唔見哂
本身其實仲有計劃第二季 有哂諗法
不過睇落步調真係太慢 拖得太長
睇黎我真係唔係太擅長屍故
所以我呢幾晚會盡量加速
試吓喺15號前完咗隻故佢
多謝大家支持

新人追到live
我覺得以前出現既巴絲唔出現
可能因為覺得無咩問題
咪齋追故 或者其他原因啦
Btw
如果有第二季 梗係好啦
係咪咩保衛運動集組個邊既故事?
15號姐係下個week
個時完會唔會有太趕?
太趕既會唔會埋尾差差地?

點都好 追得好緊張好刺激
每個情景有哂每個既image
因為我畫左幾幅畫 好寫實
Thanks 多謝你啊
繼續努力#
樓主慢慢寫
最緊要唔好爛

會唔會太平淡

會唔會有甜
今日好受歡迎喎

今日上水見正皮又多左
我都返左大陸認識國情
篇故既流量好似開始停滯不前
正負皮留言都冇乜增長
初頭成日出現既巴打都唔見哂
本身其實仲有計劃第二季 有哂諗法
不過睇落步調真係太慢 拖得太長
睇黎我真係唔係太擅長屍故
所以我呢幾晚會盡量加速
試吓喺15號前完咗隻故佢
多謝大家支持

新人追到live
我覺得以前出現既巴絲唔出現
可能因為覺得無咩問題
咪齋追故 或者其他原因啦
Btw
如果有第二季 梗係好啦
係咪咩保衛運動集組個邊既故事?
15號姐係下個week
個時完會唔會有太趕?
太趕既會唔會埋尾差差地?

點都好 追得好緊張好刺激
每個情景有哂每個既image
因為我畫左幾幅畫 好寫實
Thanks 多謝你啊
繼續努力#

多謝巴打
想早啲完係因為覺得冇咩人睇所以快啲俾大家好結局 唔寫咁多支線
結局其實一早諗好咗 所以應該係睇要唔要寫多啲其他內容~
好多謝你既comment 俾咗好多動力我 估唔到仲會有新讀者
可唔可以share啲畫黎睇下
今日好受歡迎喎

今日上水見正皮又多左
我都返左大陸認識國情

巴打北上尋歡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞