【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
廚房有後門?
出快D啦..又要等._.
屌live咗
睇到好無引。成日呢啲位停
學曬中國有剪接啲衰野
不過已正皮。支持支持。加速加速

我諗住喺呢啲位停 大家先有想像空間
出快D啦..又要等._.

屌live咗

努力緊
sorry sorry
加速
見樓主冇咩聲氣 睇黎都係走數

【番外一】

「Don,唔該哂喎。」坐我前面既梁家明笑口徆徆咁遞番本功課俾我。

「洗唔洗幫你交埋啊Don?」坐梁家明隔離既石子軒另轉頭問我。

「唔洗啦,我想再check吓先。」我用微笑回應。

將同學還俾我既功課,喺櫃桶打開,將佢地夾喺入面既廿蚊字拎出黎放入銀包,然後再將放喺書包入面既「真」功課拎出去交,係我每朝既例行公事,而暑假結束之後既呢一日,就更加係我大豐收既日子。

可能有啲人會覺得我咁做好市儈,但係喺我眼中,呢樣野叫生意。

叮噹叮噹—叮噹叮噹—
上堂鐘響起,正值中年既班主任王sir充滿朝氣咁行咗入班房。

而佢身後面,跟住咗一個陌生既女仔。

早會完咗之後,個女仔喺黑板度打棟咁寫咗三隻字。

施泳茹。

「拿,呢位同學呢,就係喺其他學校度轉過黎既,大家要要好咁睇住佢啊,我地俾啲掌聲歡迎佢。」王sir帶頭拍手,頓時班房裡面既掌聲始起彼落。

「你介紹吓自己先啦。」王sir笑住咁講。

「大家好,我叫施泳茹,因為一啲原因屋企要搬黎呢區,父母覺得喺附近讀書方便啲,就轉咗黎呢度。」個女仔怕怕醜醜咁講完之後,就望住王sir,好似等緊佢下一個指令咁。

「好,咁你就坐住侯永棟隔離先啦。好!開始上堂,拿,老老實實,有冇人冇帶功課番黎先?」王sir一貫作風,輕輕鬆鬆地開始上堂。

施泳茹低住頭一步一步咁行埋黎我隔離。

「唔...唔該...」佢細細聲咁開口,依然低住頭。

原來係我太慣自己坐,個書包放咗喺隔離位搞到佢冇訂坐。

「Sorry.」我拿拿聲拎番個書包掛喺張凳度。

泳茹將筆袋拎出黎擺上檯面,檯面上只有筆袋而冇其他功課既佢,同班房入面既其他人顯得格格不入。

見佢不停咁捽手指,好似好驚青咁。

『唔洗驚喎,我地個個都好nice,你實好快埋到堆。』我寫咗張紙仔俾佢。

佢見到我遞張紙仔俾佢既時候,疾咗一疾,跟住就快快手咁打開。

睇完之後笑咗笑,拎起枝鉛芯筆,開始覆我。

『但係...你個樣好惡...』

我睇完之後,忍唔住笑咗出聲。

「侯永棟,有咩咁好笑啊?」大聲到俾王sir聽到。

「冇啊,見到王sir你好開心啫。」我講完之後全班都笑咗笑,包括泳茹。

『而家仲惡唔惡?』我喺句野隔離畫咗個喊樣。

泳茹睇完笑一笑,搖搖頭。

『多謝你,侯永棟。』

我睇完之後將張紙仔摺成紙鶴,送咗俾泳茹。
夜啲出多篇!
夜啲出多篇!

我要呀文
快啲出
重甜
好文不妨再留名
好文不妨再留名

多謝哂
34.

兩棟疊到天花板咁高既紙皮箱不斷震動,好似有野係咁喺後面撞佢地咁。
我吞一吞口水,將啲紙皮箱逐個逐個搬落地下,箱後既動靜突然消失無蹤。

出現喺我眼前既係一度防煙門,一度個門柄俾人用地拖棍卡住咗既防煙門。
人總係犯賤,就好似夜媽媽自己一個沖涼既時候,你覺得有對眼喺個窗度望住你,就會忍唔住係咁望隻窗。
又好似半夜三更自己行番屋企,覺得後面有人跟住你,就會忍唔住望向後面。

我慢慢行近度防煙門,喺個窗位度望入去,咩都睇唔到。
我拎出電話,打開電筒,一邊照一邊望。

一隻眼珠突然出現喺我面前。

FUCK!我嚇到成個人向後彈咗吓,訓咗喺地下,電話都跌埋落地。

呢個角度,加上電話既燈光我先發現,天花板上面既大字。

『亡靈超生』

「咩事啊阿Don!」泳茹帶頭衝咗入黎廚房,阿文同阿恆亦都跟喺後面。

「原來有度防煙門,入面唔知有幾多行屍。」我拿拿聲企番起身,搵吓廚房入面仲有冇其他可以頂住度門既野。

啪!啪!碰!

撞門既聲音越黎越激烈。

「一定係我地頭先嘈得滯,搞到佢地而家咁燥底。」阿恆都幫手搵埋一份。

「劉…旺發?個名咁熟既?」阿文循住我部電話既燈望向天花板。

原來嗰幾隻大字隔離仲有幾隻細字。

「啊!我醒起啦!發叔啊!發叔啊!」阿文突然好興奮咁捉住我。

「邊個發叔啊?」

「住淘大嗰個發叔啊!佢專係做埋啲鬼神生意,周圍呃人架!!」阿文仲係好興奮。

「你咁開心,你同個發叔感情好好架?」

「唔係啊!你唔記得啦咩?雪櫃上面張memo啊!」

「memo?」

「我老母寫嗰張啊!佢話淘大危險勿近啊!佢地兩個去淘大一定係去救發叔,救完之後番屋企見我未番到就唯有走左先,於是黎到九龍灣。但係個運動場又淪陷咗,佢地就唯有匿入呢間餐廳,一定係咁啊!」阿文越講越開心。

我唯一咁肯定既係,阿文口中既發叔一定安全離開咗呢個廚房,先可以寫到天花板啲字,但係張叔張嬸喺唔喺度防煙門後面,我真係唔敢包。

「Don哥!枝地拖就斷啦!!!」阿恆好心急咁講。

廚房入面搵枝長啲既棍都冇,咁大個廚房點會得一枝地拖架!
前無去路,後有追兵,而家啲行屍咁活躍,我地喺正門出去實死無生。
我地一定要喺呢度捱過今晚!

「阿文阿恆,推跌個雪櫃頂住度門,泳茹,將個紅白藍膠袋拖出去門邊。」

我講完之後就跑番出去樓面,將啲凳上面既坐墊拆哂落黎,用軍刀將啲皮布界成一條條,再綁喺啲廚具既柄上面,然後將啲棉花塞入啲窿罅度,做咗一個sample俾泳茹睇之後,我就走番入廚房。

阿文同阿恆用個雪櫃頂住度門之後,就坐咗喺個雪櫃上面用自己推實度門。

「Don哥,我啱啱裝過,至少有二三十隻啊,如果佢地衝哂出黎……」阿恆面容痛苦地推住度門。

「Don,我怕我地頂唔住啊!」阿文亦都好用力。

「等多陣,等多陣。」我嘗試保持冷靜,將成個廚房入面最大既煲放喺地下,將見到既所有油倒哂落去。呢個時候泳茹亦都準備好哂所有廚具,我將佢地浸哂落啲油度,然後炓著個爐。

阿文繼續推實度門,阿恆負責打爆防煙門既玻璃,我就負責插死最靠近我地既行屍。爆完玻璃之後,泳茹就會沿住窗口位倒啲油落門邊既屍體上面,我就會喺爐頭度將啲廚具點火,而阿恆就負責將啲點咗火既廚具掟入去。

聽完我既計畫之後,大家都去到自己既位置,準備好。

阿恆拎起滅火筒,舉高過頭,一野敲落防煙門個窗度。
34.

兩棟疊到天花板咁高既紙皮箱不斷震動,好似有野係咁喺後面撞佢地咁。
我吞一吞口水,將啲紙皮箱逐個逐個搬落地下,箱後既動靜突然消失無蹤。

出現喺我眼前既係一度防煙門,一度個門柄俾人用地拖棍卡住咗既防煙門。
人總係犯賤,就好似夜媽媽自己一個沖涼既時候,你覺得有對眼喺個窗度望住你,就會忍唔住係咁望隻窗。
又好似半夜三更自己行番屋企,覺得後面有人跟住你,就會忍唔住望向後面。

我慢慢行近度防煙門,喺個窗位度望入去,咩都睇唔到。
我拎出電話,打開電筒,一邊照一邊望。

一隻眼珠突然出現喺我面前。

FUCK!我嚇到成個人向後彈咗吓,訓咗喺地下,電話都跌埋落地。

呢個角度,加上電話既燈光我先發現,天花板上面既大字。

『亡靈超生』

「咩事啊阿Don!」泳茹帶頭衝咗入黎廚房,阿文同阿恆亦都跟喺後面。

「原來有度防煙門,入面唔知有幾多行屍。」我拿拿聲企番起身,搵吓廚房入面仲有冇其他可以頂住度門既野。

啪!啪!碰!

撞門既聲音越黎越激烈。

「一定係我地頭先嘈得滯,搞到佢地而家咁燥底。」阿恆都幫手搵埋一份。

「劉…旺發?個名咁熟既?」阿文循住我部電話既燈望向天花板。

原來嗰幾隻大字隔離仲有幾隻細字。

「啊!我醒起啦!發叔啊!發叔啊!」阿文突然好興奮咁捉住我。

「邊個發叔啊?」

「住淘大嗰個發叔啊!佢專係做埋啲鬼神生意,周圍呃人架!!」阿文仲係好興奮。

「你咁開心,你同個發叔感情好好架?」

「唔係啊!你唔記得啦咩?雪櫃上面張memo啊!」

「memo?」

「我老母寫嗰張啊!佢話淘大危險勿近啊!佢地兩個去淘大一定係去救發叔,救完之後番屋企見我未番到就唯有走左先,於是黎到九龍灣。但係個運動場又淪陷咗,佢地就唯有匿入呢間餐廳,一定係咁啊!」阿文越講越開心。

我唯一咁肯定既係,阿文口中既發叔一定安全離開咗呢個廚房,先可以寫到天花板啲字,但係張叔張嬸喺唔喺度防煙門後面,我真係唔敢包。

「Don哥!枝地拖就斷啦!!!」阿恆好心急咁講。

廚房入面搵枝長啲既棍都冇,咁大個廚房點會得一枝地拖架!
前無去路,後有追兵,而家啲行屍咁活躍,我地喺正門出去實死無生。
我地一定要喺呢度捱過今晚!

「阿文阿恆,推跌個雪櫃頂住度門,泳茹,將個紅白藍膠袋拖出去門邊。」

我講完之後就跑番出去樓面,將啲凳上面既坐墊拆哂落黎,用軍刀將啲皮布界成一條條,再綁喺啲廚具既柄上面,然後將啲棉花塞入啲窿罅度,做咗一個sample俾泳茹睇之後,我就走番入廚房。

阿文同阿恆用個雪櫃頂住度門之後,就坐咗喺個雪櫃上面用自己推實度門。

「Don哥,我啱啱裝過,至少有二三十隻啊,如果佢地衝哂出黎……」阿恆面容痛苦地推住度門。

「Don,我怕我地頂唔住啊!」阿文亦都好用力。

「等多陣,等多陣。」我嘗試保持冷靜,將成個廚房入面最大既煲放喺地下,將見到既所有油倒哂落去。呢個時候泳茹亦都準備好哂所有廚具,我將佢地浸哂落啲油度,然後炓著個爐。

阿文繼續推實度門,阿恆負責打爆防煙門既玻璃,我就負責插死最靠近我地既行屍。爆完玻璃之後,泳茹就會沿住窗口位倒啲油落門邊既屍體上面,我就會喺爐頭度將啲廚具點火,而阿恆就負責將啲點咗火既廚具掟入去。

聽完我既計畫之後,大家都去到自己既位置,準備好。

阿恆拎起滅火筒,舉高過頭,一野敲落防煙門個窗度。

我覺得消死埋文文豬個爸爸媽媽 佢忍唔住自殺埋
希望係我太悲觀
推兩推
大家想我快啲埋尾定寫長啲?

無所謂 最緊要寫得完整 加油
不過成日吊胃口真係好賤

求長故
以為長故
長,超長
35.

「嗚...嗚...啊...噁...」

防煙門隔住餐廳既廚房同倉庫,我將一個個點著咗既火球遞俾阿恆,阿恆就將佢地由打爆咗既窗位度掟入倉庫。

冇幾耐,倉庫入面就著哂火,好多避唔切既行屍都燒著哂,而其他行屍就不斷向未著火既防煙門呢邊逼近。

「殺唔切啊!佢地過緊黎啦!」阿恆大聲嗌。

我一手拎起一個火球,一野掟落門邊啲淋咗油既行屍屍體度。

烈火雄雄燃起。

我地四個人挨喺啲櫃度抖氣。

「喂,頂唔順啊喂,好大煙啊,咳咳。」阿文掩住個鼻係咁咳。

泳茹,阿恆,同埋我都一樣。

我拎起廚房入面既毛巾,濕哂水,俾大家掩住口鼻。

「出樓面逼一逼啦。」我帶住佢地出去,唯獨阿恆望住度門猶豫咗一陣。

喺圓檯台坐咗冇幾耐,啲黑煙就開始攻出黎。

「喂,唔得喎,咳咳咳,攻到出黎啦!」阿文係咁用手撥啲煙。

阿恆急急腳跑番入廚房,我都跟埋入去。

「Don哥,咳咳,度門就快頂唔住。」

雖然防煙門被雪櫃頂住,加上行屍既數量少咗好多,但係因為火源離防煙門太近,度門係咁燒係咁燒,變得好脆弱,有隨時斷裂既危機。

而且,就算好多行屍著咗火,只要未燒到個腦到,佢地都仲有活動能力。

唔通我呢個計劃,唔work?

「Don哥,不如我地走啦,呢度頂唔住架啦!」阿恆拉住我隻手,係咁拉我出去。

我望住越燒越猛既火,思考解決辦法。
唔得...一定要work...
一定要work...
我唔會錯既...
我唔可以錯...
一定...一定要work...

「...Don...Don...走...走啦!」
「阿Don走啦!!!!」

三把聲好嘈好雜咁係咁喺我耳邊響起。
嗡—————
嘈到耳鳴。

走啊!!!!!
我望入度防煙門離我越黎越遠,到最後開始斷裂,十幾隻成身火既行屍破門而出,佢地三個將我拖出餐廳。

「恆仔你去開路先。阿文你幫我拖阿Don出去,準備開車,我搬袋野食上車!」好似係泳茹把聲。

「唔得啊!你地唔好出黎住啊!好多屍啊!」

「唔好出黎!我殺唔哂啊!」

「頂!越黎越多!」

阿恆把聲由餐廳外傳入黎,著火既行屍亦都離我地越黎越近。

砰——砰——砰——
砰—砰—砰—砰—砰—
一連串既槍聲響起,阿恆突然靜哂。

「唔得啦,我地出去啦阿文!」

之後,我就俾佢地拖咗出去。

我既計劃...
我既部署...
唔work...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞