【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
聽朝出多篇!
聽朝出多篇!

終於等到你
終於等到你

Sorry遲左!聽日早番啲!
早晨!
輕推!
早晨
早晨

早晨

輕輕一推 巴打有冇發現我每日都黎
早晨

多謝你啊~
我地係咪識架
36.

「後面架警車跟得好貼喎!」

「阿文!你開快啲啦!」

「去到盡啦!我呢架老爺車黎架!」

「文哥,架警車越黎越近啦!你開快啲啦!」

「都話已經去到盡咯!!」

「不如上公路啦!」

「侯永棟!你出句聲啦!你出聲啊!」

「你出聲啊侯永棟!
只要你講一聲唔好走,我就留喺香港,轉去你間學校。」

Anna眼濕濕咁望住我,我好想攬實佢,但係我唔敢,我怕我一掂佢,佢眼角上搖搖欲墜既淚珠就會跌落黎。

「你Daddy唔會同意。」我唔敢直視Anna既雙眼。

「佢唔同意我咪反抗囉,實有辦法架,只要你想我留底,我就會留底。」

「唔好咁任性啦,唔好拎你既前途黎講笑。」我苦笑住咁講。

「前途?邊個話去外國讀書就會有前途?一句到尾,留,定唔留?」

我冇再回應,而係將三年前Anna送俾我既頸鍊除底,放喺佢隻手上面。

「一路順風。」

講完,我就轉身離開。

我知道,呢個選擇一定係啱既。

我唔會錯。

我唔可以錯。

冰凍無溫度既頸鍊隨住顛簸既路程,不斷碰擊我既肌膚,令我開始清醒。

「阿Don啊點算啊!!」阿文焦急既聲線由駕駛座傳黎。

「停車。」

「咩話?」泳茹非常驚訝。

「啲警察會殺人架Don哥!」阿恆同泳茹既反應一樣。

「佢地要殺既話,我地一早死咗啦,阿文停車啦。」我講完之後阿文就停低咗部車,我打開車門行落車,果然,部警車亦都跟住我地停低。

警車既兩度車門慢慢打開,兩邊各自有一個人行出黎。一男一女,兩個都身穿制服,手持佩槍。

我身後既阿恆、泳茹同阿文都警覺地拎住我地執番黎既槍,槍頭指住兩個警察。

「放低啲槍。」我見兩個警察既槍擺明唔係指住我地,就叫佢地三個放鬆啲。

「頭先…係咪你救番我地?」我記起啱啱餐廳外面響起槍聲,然後我地就成功逃脫。

「係啊!我地見個o靚仔自己一個對住咁多感染者,咪諗住幫幫手。」男警大概同我差唔多高,一臉老實,講講吓野就放低咗枝槍。

「本身諗住問你地關於間餐廳既野,點知你地越叫越走。」相反,女警雖然大概只有165高,但係就非常謹慎,講緊野既時候都不忘戒備行屍。

「唔好意思,我地之前親眼見到警察開槍殺人,所以有啲陰影。」我講既時候,見到阿恆既表情沉咗沉。

「我都明白既,我地有啲伙記真係好離譜,上頭叫佢地見人就殺,佢地就真係殺,連原因都唔問吓。我地就係覺得大殘忍落唔到手,所以先走出黎。」男警一臉抱歉。

「同我地同期既一啲手足都覺得好離譜,所以一早走咗,我地本身約喺呢間餐廳集合,點知一黎到就見到著哂火,究竟發生咩事?」女警同男警一唱一和,非常有默契。

「不如我地上車先講啦,夜晚始終都係好危險。」

兩位警察返警車拎咗啲隨身物品之後,就跟咗我地上車。

原來唔經唔覺
各位巴打已經睇咗四萬幾字
早晨

多謝你啊~
我地係咪識架

真心覺得好睇所以日日黎

原來唔經唔覺
各位巴打已經睇咗四萬幾字

support
點蟹唔上警車
有防暴網又有架餐
點蟹唔上警車
有防暴網又有架餐

係呢隻警車
37.

我地將黎到九龍灣之後發生既所有事都講哂俾佢地聽,當然阿恆既情況同我對行屍既所有假設就一句都冇講。

「因為當時情況真係太危險,我狗急跳牆諗咗條屎橋,一把火燒哂啲行屍,冇睇清楚佢地個樣或者著咩衫,所以我都唔敢肯定你地啲同事喺唔喺入面。」

「Sorry,你啱啱話入面有幾多隻行屍?」男警一臉嚴肅地問。

「嗯……至少都有二、三十隻。」當時離防煙門最近既阿恆答話。

「一共有六個人同我地約喺呢度等,每個人都又有手槍又有步槍,應付二三十隻行屍應該都綽綽有餘,我諗佢地應該走甩咗。」女警一邊講一邊留意住窗外既情況。

「咁如果係百幾隻呢?」二人不明所以咁望住我,於是我繼續講。

「九龍灣運動場困住咗成百隻行屍,好似有幾個防暴警察嘗試控制場面,但係最後都係死喺行屍既口下。唔知……佢地係咪你地啲同事……」

男警即刻非常激動。

「咩話!?佢地喺邊話?」

「就喺頭先間餐廳附近,我地到既時候,佢地已經死咗啦,我地拎走咗佢地啲避彈衣同佩槍,如果你地想拎番佢地既遺物既話…喺呢邊……」我指一指後面。

女警聽完即刻好俐落咁跳去後面,拎起啲避彈衣同槍望完又望。

到拎起最後一件既時候,佢隻手都震埋。

「係咪佢地……?」泳茹試探性地問。

「唔係,唔係佢地既number。」女警露出一個放心既笑容,用力地搖搖頭。

「係呢,阿sir,madam,你地而家諗住點?」阿文問。

「唔洗咁生外,我叫家明,佢係晞儀,我地同班手足都失聯咗一段時間,本身諗住黎到呢度就會見到佢地,點知搞成咁。」

「沙田嗰邊有班人聚埋一齊,我地想去睇吓,話唔定你地既朋友同我地要搵既人都喺嗰邊。不如我地一齊行動啦。」我正式邀請佢地加入。

「好,人多都安全啲。」家明爽快地答應,身邊既晞儀亦都點點頭。

「咁出發啦,大家坐好!」阿文爬返入司機位。

「你地架警車就咁停喺後面就算?」泳茹問。

「反正而家又冇人抄牌。」家明笑一笑講。

啊…!突然醒起有個問題。

「你地頭先稱呼啲行屍做感染者,係咪知道啲咩內幕?」

「係咁既,雖然上頭從來都冇同我地講過究竟發生咩事,但係有啲同事幾日前就喺度傳話,不久之後香港會發生一件大事,呢單野其實係一個實驗,一個人體實驗,所以有啲伙記一早就叫哂啲屋企人去外國,唔好留喺香港。」家明滔滔不絕咁講。

「不過都係傳言黎架啫。」晞儀補一句。

實驗?
乜唔係我帶咗隻真菌黎香港咩?
最衰個喼喺酒店度,而家冇辦法證實。

「泳茹,你部電話有冇漫遊?」
「有啊,做咩?」

「我想打個電話去外國。」

「打去邊?」泳茹一邊問一邊將個電話交俾我。

「澳洲。」
Live
直播
如果之後開新故(非屍故,而且轉書面語)
巴打會唔會繼續支持?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞