【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
BTW樓主西貢住家飯個post笑死我
無人覆仲要有人掉低左2個負皮

真係就快俾部電言激死
Lag到出唔到文

真係就快俾部電言激死
Lag到出唔到文

我已經lag死咗喺呢個位成粒鐘
40.

「跳上去?」晞儀一邊思考一邊問。

「嗯,行隧道太危險啦,我地唔知入面有幾多行屍,加上停哂電入面咁暗,貿然行入去太冒險。而且成條隧道上面都係山路,平時唔會有人上去,行屍當然就更少,安全啲。」

「攀住啲石罅應該都爬到上去既,不過我指既係我地三個,其他人冇受過咩訓練,應該就難啲。」晞儀口中指既我地三個應該就係我、佢同埋家明。

「嗯,咁等陣就我爬上去先,再放條繩落黎,睇吓大家有冇辦法爬到上去。」我邊講邊行番向貨vam度。

「咁我落去嗌醒佢地?」

「唔洗,由佢地休息陣先啦。」我慢慢爬上車頂。

旭日初現涼風陣陣,亂世之下,難得有咁適合訓教既好天氣。

爬上車頂之後,我彎腰由天窗探身入車廂之內,拎出攝喺窗邊既十字弓。
我喺晞儀身邊訓低,將十字弓放喺身上,左手放鬆放喺額頭上,遮一遮刺眼既陽光。

「Sorry. 」耳邊突然傳來溫柔既聲線。

「吓?」我以為自己聽錯。

「頭先話你行事魯莽,但係諗深一層,要喺咁危急既情況下,即刻諗個計劃出黎真係唔係咁簡單。」因為瞇埋咗對眼,所以睇唔到晞儀講呢句說話既時候既表情。

「冇野喎,咁我啲plan又真係幾搏命既,有時停低諗一諗,都覺得係因為好彩大家先冇事。」時時刻刻都背負住咁多條人命既壓力,希望冇喺呢個時候表露無遺。

我地兩個突然靜咗落黎,凝滯既氣氛唔單止冇俾我尷尬既感覺,反而係一種放鬆、一種舒服。

微風吹送,喺呢個屍臭滿盈既死城,晞儀係唯一芳香既存在。

「其實,我會對個𡃁仔咁防範,係有原因。」晞儀突然出聲,似係自言自語,又似係對我訴心聲。

我唔出聲,等佢繼續講。

「嗰日我行緊beat,突然收到媽咪個既電話,話發咗成晚燒既阿爸好似就快唔得,要送急症,但係又call唔到十字車,諗住叫我揸架警車番去車阿爸去醫院。點知,我番到屋企既時候,已經趕唔切...我一開門...親眼見到...親眼見到阿爸一口咬落媽咪個頭度...一口就撕甩咗啲頭皮...一口吐落地之後好似唔夠喉咁對住後頸又再咬多吓...佢口中既頭髮...皮肉....媽咪嗰吓慘叫聲...到而家每次我合埋眼...都仲聽得到...睇得到...」

我微微張開右眼,用餘光瞄向晞儀既臉龐,佢冇望住我,而係抬頭望向遠方,強忍眼眶中不斷打轉既淚水。

本應俾佢一個安慰既擁抱,但係好似晞儀咁堅強既女仔,喺呢個時候要俾佢既應該係鼓勵同陪伴。

「媽咪唔似阿爸,佢好快就變異,望住企喺門口既我,作勢衝過黎,我嗰吓呆哂,反射性地用力栓埋度門,踎喺地下係咁嘔係咁嘔,佢地就係入面係咁拍門......直到我收到家明既電話......」

晞儀講完之後深呼吸咗幾吓,想控制番自己既情緒。

「我想講既係,變異唔一定係立即發生既事,可能係一晚,可能係一日,可能係一個禮拜,如果鬆懈,失去既可能會係你最親既人。」晞儀既語氣又變番初見面時既平淡,但係好似少咗一份隔膜。

「我知,所以我唔會俾阿恆傷害到任何人,但係同時亦都唔會俾任何人傷害到佢。」我坐起身,嘗時揚起一個自信、可靠既笑容。

晞儀點點頭然後再次望向天,頭抬得天高,淚水不聽話地落下。

雖然這滴淚來自悲痛,但此時此刻的畫面,實在淒美。

我舉起十字弓,上弦,將行動緩慢地向我地靠近既行屍一一射殺。

「差唔多啦。」

我用力敲一敲車頂,身下傳來一陣陣喊怒。
我終於得咗啦媽

好好食架

好好食架

好好食架

負皮ed

好好食架

負皮ed

Tell me why
推一推
Push
輕輕一推
今晚十點準時出文!
希望正評快啲上100
留明
今晚十點準時出文!
希望正評快啲上100

100正皮都咁辛苦
真係鄧你慘

9點半喇!!
今晚十點準時出文!
希望正評快啲上100

100正皮都咁辛苦
真係鄧你慘

9點半喇!!

快啲叫你啲姨媽姑姐黎俾皮我啦
今晚十點準時出文!
希望正評快啲上100

100正皮都咁辛苦
真係鄧你慘

9點半喇!!

快啲叫你啲姨媽姑姐黎俾皮我啦

今晚十點準時出文!
希望正評快啲上100

100正皮都咁辛苦
真係鄧你慘

9點半喇!!

41.

我從車頂一躍而下,跳落車將行屍頭上既箭一一抆番哂出黎。

「其實你身手都幾好,眼界亦都唔錯,唔似係一般科學家喎。」晞儀好似睇表演咁坐喺車頂睇我抆箭。

「科咩學家吖,研究員啫。不過話就話係研究員,但其實喺森林入面既時間仲多過喺lab,成日要爬樹攀石,身手唔好啲容乜易俾博士炒魷魚啊。」諗起以前喺庫蘭達既日子,遠離城市,每日都活喺大自然之中,輕鬆舒暢。

阿恆同家明一齊落車,鬼鬼祟祟咁跑埋一邊草叢度放水,睇黎阿恆俾我地綁住咗對手依然都仲好靈活。

「Don…」泳茹一臉擔憂咁行咗出黎。

「你入去睇吓阿文,佢好怪……」

「點怪法?」我一路行一路問。

我未行到車門邊,阿文就已經走咗出黎。

「嘩!今日天氣好好喎!揸個水醒神吓先!」阿文一邊行出黎一邊伸懶腰。

「阿文,你okay吖嘛?」我試探性地問。

「緊係okay啦!喂大佬我地咁辛苦先走得甩,緊係okay格。不過本身唔係我揸緊車架咩?做咩一訓醒我就喺後面既?我揸揸吓訓著咗咩?」阿文一臉疑惑咁問。

現場既每一個人都將阿文既每一個字聽得清清楚楚,亦都係因為咁,每個人都同我一樣覺得好奇怪。

「咩啊阿文,琴晚我地喺個火場走甩之後,就諗住開車去沙田,點知半路見到……」泳茹講到一半,我拍一拍佢膊頭示意佢收聲先。

「阿文,琴晚我地喺餐廳放火之後發生咗咩事?」我問。

「咪度門開始爆囉!跟住啲屍走哂出黎,你就成個人呆哂咁,我地又唔夠打喎,咪走路囉,咁出面又好多屍喎,好彩阿sir同埋madam突然出現,幫一幫手,跟住咪開車去沙田,跟住就到而家啦。我幾時訓著架究竟,都唔記得既?」阿文摸住下巴,好用力咁回想。

「咁你記唔記得,餐廳廚房個天花板有啲咩?」

「天花板?天花板咪有燈囉,咁都好問既,仲未呆完啊你?」阿文拍一拍我個頭笑我憨吽。

「去痾尿啦你,咁多野講。」我盡量保持鎮定,假裝正常對答。

「係喎,都唔記得急尿添。」

阿文轉身之後,每個人都放下微笑,換上一臉凝重。

創傷後遺症。

發叔,係暫時為止可以搵到張叔張嬸既唯一線索,見到發叔就好似見到搵張叔張牆既鎖匙一樣,如今唔單止親眼見到發叔變成行屍,仲要親手將佢殺死,呢件事所帶來既衝擊,無人能夠想像。

一根稻草都可以壓垮一隻駱駝,更何況係一個活喺亂世之下瀕臨絕望邊緣既人類?

冇人知道應該講啲咩,冇人知道可以做啲咩,我地冇一個人係心理醫生,就算有,喺呢啲前所未見既情況下,又有邊個知道正確既解決辦法?

「Don,而家點啊!」阿文充滿朝氣咁一手拍落我膊頭。

「喂你未洗手架大佬!」我向後彈一彈,阿文講咗聲sorry之後,我就開始同大家講解今次既計畫。

就好似頭先我同晞儀講既咁,隧道太危險,改行山路穩陣啲。阿文將架車摌上路邊,由車頂開始爬會易起步啲,我會沿住水管爬咗上去先,之後放條繩落黎,將啲物資運咗上去先,大家再一個一個爬上去。

「咁就麻煩家明同晞儀殿後,我爬完之後到阿文、阿恆、泳茹。有冇問題?」大家聽完都點點頭。

「咪住,都係我同你一齊上去啦,阿文同家明殿後,萬一上面有咩事都有個照應。」晞儀突然出聲,madam出到聲我當然唔敢反駁。

我同晞儀一人揹起一個背囊,爬上車頂。

我拉一拉水管,雖然唔夠穩陣,但係當救命繩都算okay。左手將軍刀插入大概高我一個頭左右既位置,右腳撐住水管,用力向上蹬,右手再掹實石罅借力,等左手有空間將軍刀抆出再向上插,一直重覆步驟,不斷向上爬。

跟住我尾既晞儀亦都用差唔多既方法向上爬,唯一唔同既係,佢既右手唔係掹住石罅,而係撐住牆面同坡面之間既夾角,一但甩手可以即刻捉住水管,都幾聰明。

喺底下既其餘四個人好似睇緊表演咁不斷發出嘩嘩聲。

「你得唔得架?」我低頭望一望晞儀。

突然!一個跣手,爭啲成個人跌番落地。

「哈哈哈,你顧掂自己先啦。」晞儀望住我笑得好燦爛,其他人都跟住佢一齊笑。

「挑!」我輕嘖一聲,專心向上爬,廢事又出醜。

唔洗十分鐘,我地兩個就上到頂,放低行囊之後,我地視察咗陣環境,覺得冇咩問題之後晞儀就負責睇水,我就負責協助其他人上黎。

我將一條繩綁喺一棵樹度,繩尾放落地面。家明同阿文將食物袋抬起,泳茹就將條繩綁喺個袋度,我再拉上黎。

「阿恆,你將條繩綁喺條腰度,安全啲。」物資運完,就到人。

「阿sir,可唔可以放開我先啊?」阿恆一臉無奈地將被綁住既雙手隊喺家明面前。

家明抽出阿恆既軍刀,將索帶界開。

阿恆一鬆綁就即刻fing fing雙手,鬆吓筋骨。
madam 鍾意主角😂
madam 鍾意主角😂

快啲扑野啦
家明真係一世做表哥算啦
正皮又好,負皮又好,都可以郁都唔郁下
樓主ho ball
樓主ho ball

唔關我事架
我可以點
樓主ho ball

樓主好波
定係我應該好似其他故咁
一篇千幾字分做一日好幾次咁出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞