【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
走堂啦
等到頸都長
推一推
今晚要夜啲出文
11點先放學

夜晚11點?

yes
樓主番左台灣讀書喇?
番到宿舍啦終於!!!!
都係嗰句啦
大家眼訓就訓先~
可以朝早先睇~
我一定會出完先訓
樓主番左台灣讀書喇?

係啊今日開學
樓主番左台灣讀書喇?

係啊今日開學

乜台灣要番學番到咁夜架
樓主番左台灣讀書喇?

係啊今日開學

讀咩科
等唔切 追到live左
番到宿舍啦終於!!!!
都係嗰句啦
大家眼訓就訓先~
可以朝早先睇~
我一定會出完先訓

妖 等左咁耐無文
等,寂寞到夜深
等,寂寞到夜深

陪你 一齊等
等,寂寞到夜深

陪你 一齊等

我黎啦!
支持
46.

大概一個月前,各個環頭都出現咗一張memo,類似係話有隻新研發既武器要搵人試,需要徵求警隊入面生理狀況最佳既警務人員幫忙測試,成功入選並完成測試者,可獲三十萬獎金,整個測試週期最長為七日,將視情況縮減。

香港警察起薪得兩萬鬆啲,而家七日就可以搵到年半既糧,個個都仆倒咁去。

不過我識唔少手足都俾人打回頭,佢地要肌肉有肌肉,要頭腦有頭腦,要眼界有眼界,個個都係警隊精英,但係始終冇乜人pass到個body check,我有問過佢地,佢地平時驗身報告都好靚仔,佢地自己都唔明點解會pass唔到。

直到有一日阮軍突然面色凝重咁走黎同我講:「晞儀……我pass咗啊…」

「吓?唔係十月先考咩?」我記得之前阮軍同我講過想考沙展。

「唔係啊,個weapon test啊……」阮軍一邊講一邊好鬼祟咁望住周圍,好似好驚有人聽到我地講野咁。

「咩話!?咁係咪真係有三十萬?」

「哎呀,你細聲啲啦!我銀行係多咗三十萬,但係呢個唔係重點啊。」佢一臉憂心忡忡。

「錢唔係重點?識咗你咁耐都唔知你咁care香港警察有冇新武器。」我喺咖啡入面落咗三匙糖,一邊笑一邊攪。

「唔係啊……」呢個時候阮軍格硬拉我坐低,面貼面咁滯。「我由頭到尾都冇見過咩武器,佢地就話我pass咗,過咗數俾我啦……」佢喺我耳邊細細聲咁講。

「吓?咁奇怪?咁其實你做咗啲咩?」明明話係新武器測試,又會由頭到尾都冇見過件武器都有既?

「嗰日一入到房,就有個護士咁既人問咗我啲問題,都係啲個人資料同病史咁,冇乜特別,之後就做咗啲好簡單既體能測試啊、blood test咁,測完之後佢地要我等咗一個鐘,然後就帶咗我入一間黑房。」

「跟住呢?」我咬住杯蓋邊沿好認真咁望實阮軍,前半段既流程其實我已經喺其他手足口中聽過好多次,不過黑房我真係冇聽過。

「入咗黑房,有一個好似醫生咁既人坐咗喺房中間,著哂袍戴哂手套,佢身後企咗大概五六個戴哂防毒面具既黑衣人。我坐底咗之後,佢就開始話我地之後要測試一隻新武器啦,但係喺開始之前我地要同你打枝鬆馳劑先,數據先會準,不過濃度好低,唔洗擔心,之後佢就要我訓上床。」

「上床!?咳咳咳……」差啲俾咖啡濁死。

「張床仲有好多綁帶,我一訓上去佢地就綁住我,話係怕我會排斥枝針、發羊吊嗰啲。」

「乜你咁蠢架!咁你都制!?」我拍咗阮軍個頭一下。

「咁我諗住如果真係pass咗,證明吓自己堅料,沙展易升啲丫嘛。」阮軍心虛地摸一摸後尾枕。

「咁跟住呢?」

「跟住佢地咪打針囉,我本身以為係打手臂啦,點知佢地打落我頭皮度喎!真係咁大個仔都未試過喺個頭度打針。」

「頭皮!?頂……咁恐怖既野你做咩冇同我地講過……」諗到我都打冷震。

「我自己都唔係好清楚咩狀況,又驚俾你地鬧喎……」

「抵鬧啦你!跟住呢?」我咬番實個杯蓋,繼續聽。

「跟住等咗15分鐘左右,個醫生就一臉疑惑咁望住我,係咁口噏噏話咩冇理由,聽到我一舊舊咁,之後就放咗我,叫我番去等通知,我就以為我fail咗啦。之後就到今日,我發現我戶口多咗三十萬。」

「咁你有冇去醫院度check過自己有冇咩唔妥?」

「冇啊,簽咗保密協議,未經通知都唔可以去醫院。哎呀,你係咁插嘴,我講極都未講到重點。」阮軍既聲音充滿埋怨既意味。

我即刻收聲,翻咗一個白眼。

「其實我嗰日做完個test走既時候,見到一度牆既設計好古怪,咪推吓囉,點知原來係暗門,我咪行入去睇吓囉。行到底既時候,我發現有一間玻璃房,你估吓我見到邊個?係Ricky啊!」

「Ricky?Ricky唔係一早pass咗拎住三十萬去咗歎世界啦咩?」兩個禮拜前守九龍既Ricky都去咗做呢個test,不過從嗰日起就冇人再見過佢,連工都冇返,個個都以為佢去咗外國過人世。

「係囉!但係我真係見到佢,不過佢好似好奇怪咁,返哂白眼,條利又伸哂出黎,個頭上面仲戴住咗個樹枝形狀既造型帽,係咁喺間房度行黎行去。我嗌咗佢幾聲,佢都唔理我,我就走咗啦。」

「會唔會係單面玻璃?你見到佢,佢見唔到你。你有冇救佢出黎?」

「冇啊,因為我見度門寫住【3D虛擬實境】,咪走咗囉。不過而家啲科技真係發達,做得好鬼似。」

「哦…差啲俾你嚇死,仲以為Ricky俾人捉咗。咁你拎咗啲錢諗住做咩?」人嚇人冇藥醫,我好大力咁打咗阮軍結實既手臂一下。

「同bb去旅行囉,我假都攞埋啦。」阮軍伸手入外套既暗袋,笑得好燦爛咁拎住張假紙fing黎fing去。

「你bb知道你搞啲咁既野你實死冇生。」阮軍個bb話哂都係我好姊妹。

「你一定會幫我守秘密既。」阮軍笑住咁講。

嗰陣,我諗都冇諗過,原來間玻璃房入面既,真係Ricky本人。

Ricky入咗去之後,就冇再出過黎……
去堂啦

去文啦
點解真係咁少人

我都想知
上唔到熱門
等到頸都長

有fiona陪你
唔驚啦~
樓主番左台灣讀書喇?

係啊今日開學

乜台灣要番學番到咁夜架

今日咁啱要傾野啫~
如果我好彩聽日個教授肯收我 就會變星期二三上到九點十點
樓主番左台灣讀書喇?

係啊今日開學

讀咩科

咩科就唔講住啦我嗰科好少香港人 怕俾人起底haha
北部學校
本身想講睇完你出文有教好瞓
但我一hip埋眼就幻想到Ricky
本身想講睇完你出文有教好瞓
但我一hip埋眼就幻想到Ricky

巴打早抖
祝你發個好夢
院軍無事即是佢有抗體?
即事中左隻菌都唔係個個會病發
好好睇,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞