【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
51. (完整版)

屍臭難頂,家明將自己既褲腳割下,俾自己同晞儀綁喺面上當口罩。

阿文一路好呆咁跟喺我後面,泳茹就喺身邊扶住佢,阿文既無反抗,亦無反應。

阿恆不斷喺啲行屍面前又跳舞,好扮鬼臉。

「Don哥,其實啲行屍,其實都唔係咁犀利啫。」阿恆跑返黎我身邊講。

「嗯,正正因為行屍既弱點咁多,所以我先覺得香港仲有得救。雖然人死不能復生,但係話唔定我地可以搵到,令所有香港人免疫既方法。」又怕火、又睇唔到野、日頭反應又慢、只要腦部受損就無法生存。

只要旭日長存,香港依然屬於香港人。

【沙田賽馬會游泳池】

穿過大街小巷,終於,到咗泳池門口,泳池門外停泊咗幾架巴士,每架巴士都頭貼住尾,尾貼住頭。巴士同巴士間既空隙不足以讓一個人通過。

「爬車底?」家明用氣音問我。

我地一行六個人,兩個大背囊,爬車底太麻煩,而且萬一磨一磨,身上啲屍汁甩哂就大鑊。

我行向離我地最近既巴士,叫家明同我一齊格硬拉開車門,點知我地拉極都拉唔郁。

當我地正準備放低背囊,用盡全身力氣既時候,巴士既前後門突然咻一聲同時打開。

「其實呢度有個制可以㩒。」晞儀鬆開放喺開門制上既手,悠然地從後門行上巴士。

等全部人上哂車之後,我將車門全部栓好,然後帶住全部人行向巴士最後面,打開逃生門離開。

【入口處】

成個入口都落哂閘,百頁狀既鐵閘後更黐滿浮板,形成一道浮板牆,以致成棟建築物密不透風,毫無漏洞。

「有冇人啊!」我用力地拍咗幾吓鐵閘,聽見巨響,〝巴士牆〞外既行屍即刻傳來陣陣咆哮。

見冇人應,我又拍多幾吓,如我所願,唔少行屍都俾我吸引人到成個人貼哂落啲巴士既玻璃度,好似鬼片入面啲鬼喺燒味鋪出面,係咁舐塊玻璃以為自己舐緊舊叉燒咁。

「哎呀哎呀!咪鬼拍啦!引哂啲妖物過黎啦!」鐵閘內傳來一把女聲。

「唔好意思啊!我地收到message話呢度可以收留我地。」雖然隔住道浮板牆,入面既人見唔到我地,但係我依然裝出一副蠢頓既樣子。

「你地有冇引到啲妖物過黎架!」

「冇啊冇啊,呢度得我地六個人咋,可唔可以俾我地入去啊?入面啲野好恐佈啊!」我扮到好驚咁。
「哎呀阿婆!咪叫咗你唔好周圍走囉!入去坐吓啦!」女聲突然變成男聲。

「哎唷,坐到變化石囉!」又變返女聲!

「邊個喺出面啊!係咪阿軍啊?」剛才出現既男聲向我地問話。

「唔係啊,我地係喺facebook度收到message叫我地黎呢度架,我個account係Lap man Cheung啊。」

「喔喔喔!喺九龍嗰幾個!等我一陣,我開門!」男子講完,浮板牆中下方就出現咗光線,原來鐵閘中間有道門,不過啱啱俾滿山滿谷既浮板遮住哂。

「嗨!歡迎歡迎,快啲入黎先啦。」開門既男子笑容滿面,身上著住一件Polo既短袖衫,一條卡其色既短褲,一對深啡色既Birkenstock,睇上黎非常友善。

「呼……唔該哂,唔該哂。」全部人入哂去之後,我即刻挨住道浮板牆,扮哂喘氣咁,其他人見狀,有樣學樣。

「唔洗客氣!嗨,我叫皓榮啊,今日我負責守門,去一去廁所阿婆就偷偷地走出黎。你地冇受傷丫嘛?」

「我叫阿Don,佢地係我既同事。唔好講咁多住……有…有冇水啊?」我不斷喘氣。

「有有有,入黎先入黎先講。阿虎!阿力!出黎幫手拎行李!」皓榮往裡頭大嗌,兩個年輕男子就從右側既通道突然竄出。

唔知阿虎定阿力想接過家明既背囊。

「唔洗黎,我自己拎啦。」家明輕輕推過陌生人既手。

「唔洗緊張唔洗緊張,呢度每位居民入住之前都會將行李交俾我地,我地會將所有物資劃一分放,然後再按個人需要配給俾每位居民,確保大家過住平等既生活。」皓榮雙手一攤,開始好似地產經紀介紹住宅區咁介紹起呢度既生活。

「聽落好似幾合理咁喎。」泳茹答話。

「係架,所以全部居民住咗入黎之後都冇乜邊個會離開,我地一日24個鐘都會安排人手看門口,所以非常安全。」唔知真係以為佢介紹緊某個新起既住宅區。

皓榮一邊講,一邊將我地引進內堂。

「你啱啱話會將資源按個人需要配給,咁邊個定標準?邊個負責分?」我假裝好奇邊行邊問,其實係視察緊環境。

呢個時候,身後傳黎一把充滿霸氣、低沉厚實既聲音。

「我,郭江龍。」
個腦塞死咗
坐咗喺度五個鐘咩都諗唔到
唯有將51填滿
講定sorry先
個腦塞死咗
唯有將51填滿
講定sorry先

一晚追到live留名 皮已正
望你前面有張相 巴打係咪響112讀緊?
個腦塞死咗
唯有將51填滿
講定sorry先

臨瞓都叫有啲嘢睇就饒恕你

巴打你都睇得幾仔細
同校?
個腦塞死咗
唯有將51填滿
講定sorry先

謝娘娘
聽朝會努力加油!
個腦塞死咗
唯有將51填滿
講定sorry先

謝娘娘
聽朝會努力加油!

平身啦
搞到我而家慣咗每次一開連登第一步就係上一上嚟先
聽日出多啲,加油

巴打你都睇得幾仔細
同校?

已grad
巴打讀咩科? 俾心機
快D出文呀

巴打你都睇得幾仔細
同校?

已grad
巴打讀咩科? 俾心機
快D出文呀

咩叫112?
追到live

巴打你都睇得幾仔細
同校?

已grad
巴打讀咩科? 俾心機
快D出文呀

咩叫112?
追到live

報警撚?
會唔會屠左成個泳池既人

巴打你都睇得幾仔細
同校?

已grad
巴打讀咩科? 俾心機
快D出文呀

咩叫112?
追到live

報警撚?

112係臺大既其中一個別稱
會唔會屠左成個泳池既人

巴打你都睇得幾仔細
同校?

已grad
巴打讀咩科? 俾心機
快D出文呀

咩叫112?
追到live

報警撚?

幾時用台灣做背景
可能係講一個去台灣留學嘅香港學生發現左香港有唔妥
52.

我地每個人都因為背後出現既聲音回頭。

除咗晞儀。

「你地好,我算係呢度既領袖,我叫郭江龍,俾面既可以叫我一聲龍哥。」眼前既中年男人梳咗個發哥般既油頭,著住一身整齊既西裝,乾淨到好似呢幾日完全冇遇過行屍咁。

「你地由九龍黎到呢度一定受咗好多苦,阿榮,幫佢地安排幾間房。等你地梳洗完之後,我會搵人帶你地去醫生度做檢查,冇咩事既話就可以休息一下,我地會準備好晚餐同你地洗洗塵。」郭江龍既談吐大方得體,充滿說服力,令人一不留神,就會放下戒心。

郭江龍講完就離開咗,淨低皓榮繼續向我地介紹各個區域。

不過我一句都聽唔入,因為我既思緒停留喺郭江龍頭殼上面嗰一圈既刀疤,
同埋晞儀驚恐既神色,佢雙眼既瞳孔縮到冇得再細。

家明好認真留心地聽皓榮講野,於是我就喺隊尾度捉一捉晞儀隻手,諗住安撫吓佢,點知我發現晞儀隻手竟然係咁喺度震,額上不斷標冷汗。

「冇事丫嘛?你隻手好凍。」我好細聲咁問晞儀,更用力地捉實佢隻手,俾啲溫暖佢。

晞儀搖搖頭,示意自己冇事,但係就下意識地靠近我。

我可以明確地感受到自己既心跳微微加快,或者係因為怕俾家明發現。

「因為泳池既室內空間真係非常有限,所以呢度既居民全部都係住喺泳池入面。呢邊係主池,我地喺池底度用浮板起咗好多個間隔,每個間隔入面都會有睡袋,到夜晚居民就會返入屬於佢地既間隔度休息,嗰邊既副池、訓練池同習泳池都係一樣既用途。」皓榮向我地展示〝住宿區〞。

「嘩……劏房咁款喎。」阿文唔知幾時開始又正常番。

「近排可能都要辛苦啲,等我地之後蒐集多啲物資,或者拿下其他建築物之後,生活就活好過啲,現階段可能就要委屈各位一齊共渡時艱。」皓榮有少少唔好意思咁掃一掃後尾枕。

「咁我地幾個今晚訓邊?」全程一路企喺我身邊既阿恆問。

「唔洗擔心,因為怕新居民住唔慣,所以所有第一晚入住既居民都會住喺家庭更衣室同埋救生員休息室。呢度有啲新衫,你地去更衣室度梳洗吓先啦,沖完涼返返黎呢度,會有人黎帶你地番房。歡迎加入自救小組」佢講到呢度好似已經營運咗好耐咁。

啱啱消失咗既阿虎同阿力又唔知喺邊度冒咗出黎,手上拎住幾套乾淨既衫褲。

「唔該哂。」我一手接過全部衫褲,然後分發俾每個人。

「女更衣室喺左邊,阿虎會帶兩位女仕過去。男更衣室喺右邊,阿力你帶佢地過去啦。」亦因為咁,我終於分清楚邊個係阿虎邊個係阿力。

阿文喺前面好興奮咁同家明講話覺得呢度好好,好安全,好放心。
的確,皓榮真係將呢度講到好完美。

家明既神情同我一樣嚴肅。

我諗,佢應該都同我一樣覺得有好多漏洞。

事發到而家先第四日,邊有可能咁快就咩都部署好哂?
24小時輪班守夜,資源集中劃一分配,新住戶特殊待遇,入境身體檢查,
喺而家呢個亂世之下,四日內真係可以實行到咁多政治政策?
不但搵到呢個泳池,泳池入面仲要一隻屍都冇,出面仲要起好哂巴士牆、浮板牆,
連劏房同乾淨衫都準備好哂,究竟點做到?

一係,就個郭江龍真係有難以想像既領導能力,再加上佢地一開始就有好龐大既人力。
一係,就呢個〝自救小組〞,根本唔係呢四日先開始運作。

-------------------------------

利申:冇去過沙田賽馬會游泳池,google又得一兩張相,全靠官網資料FF,如有不實,萬望見諒。

巴打你都睇得幾仔細
同校?

已grad
巴打讀咩科? 俾心機
快D出文呀

咩叫112?
追到live

報警撚?

幾時用台灣做背景

我個新故諗緊要用臺灣定香港做背景
文呢
留名
文呢

上面囉
西鯨爆角未

巴打你都睇得幾仔細
同校?

已grad
巴打讀咩科? 俾心機
快D出文呀

咩叫112?
追到live

報警撚?

幾時用台灣做背景

我個新故諗緊要用臺灣定香港做背景

香港人成日去台灣
用果度做背景其實都幾新鮮
但如果linkup到香港都幾好

點都好
加油
好想知泳池班人發生過咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞