【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
今日冇啦~我眼訓
聽朝八點上堂

辛苦巴打,早抖
係咪食人肉
gogogogogogo
Live
大家早晨
早晨
幾時有文呀九半堂想睇
第一次留名
早晨
幾時有文呀九半堂想睇

唔早講
第一次留名

welcome
岩岩追到live
阿文好煩
樓主,想問會係紙言更新??

如果有需要既話會
之前覺得紙言冇乜人睇就冇更新
58.

「佢身上既舊傷太多,我要逐一檢查。跟住落黎就要開始訪談,請你盡量唔好打擾。」林醫生向門外好嚴肅咁大聲講。

「好好好。」門外既皓榮好似好恭敬咁回話。

「你唔驚佢地打你?」我望住一臉嚴肅既林醫生。

「我好彩,係呢度唯一一個醫生,佢地唔敢對我點。我地拍咗條片交差先啦。」林醫生從地上爬起,喺辦公桌既櫃桶度拎出一部相機同腳架。

佢架好相機按下錄影之後,我又恢復到傻憨打工仔既角色。

「麻煩你講一講你叫咩名、幾歲、咩職業,同埋點解會黎到呢度。」鏡頭外既林醫生問。

「喔好!我叫候永棟,28歲,喺寫字樓度做野既,我地幾個手無搏雞之力,最叻就係打字同印野,邊夠膽出去同啲行屍鬥丫,所以咪留喺office囉,點知泳茹玩玩吓電話就搵到你地個group,你地咁熱情邀請,我地咪即刻冒險過黎囉,真係好恐怖架啲屍!」坐喺鏡頭前正中央既我,扮到好驚咁。

「我地當初聯繫你地既時候你地話得四個人,點解而家會變咗六個?」林醫生問咗一條龍哥特別交代佢要問既問題,當然,開始錄之前林醫生已經話咗俾我聽。

「呢單野講起上黎我就嬲啦!我本身以為公司得我地四個啦,到臨走前經過後樓梯既時候聽到啲怪聲,先知原來佢地兩個喺入面風流快活。唉,又唔怪得佢地既,都世界末日囉,享受吓人生都係人之常情。」我翹住腳,用隻手撐住個頭,扮演一個精神喚散,唔係咁易集中既人。

「咁你有咩強項或者過人之處?」林醫生一邊講一邊寫,睇黎除咗條片,佢仲要交份report俾龍哥。

「打波囉!我打波好堅架!2K17勝率98.9啊!唉,只可惜以後都冇機會打2K18。」其實我冇玩過呢兩隻game。

林醫生悠悠企起身,停止錄製。

「其實你都幾識做戲。」林醫生一邊將部機收埋一邊講。

「偽裝,係野外求生既基本課程。係喎,唔記得介紹,我係一個研究員,以前喺澳州做野既,所以先會研究過呢隻真菌。我地今次明明覺得有危險都要入黎,就係因為知道呢度有醫生,如果有個醫生可以同我一齊解構,話唔定就可以搵到解決方法。林醫生,你可唔可以幫我?」

「唔得。」

「吓?」我諗都冇諗過佢咁快就一口拒絕。

「唔係我唔想幫,係我幫唔到。我爸爸都有講啦,我仲讀緊架咋,邊幫到你。」林醫生又回復垂頭喪氣既模樣。

咯咯咯———

「林醫生,錄完未啊?就夠鐘食飯啦噃!」皓榮既語氣雖然友善,但其實唔難聽得出佢拙拙逼人。

「林醫生,只要有心一定幫到手,我信你,但係你都要信我,我今晚一定會將你救出黎。」我講完之後,就自動自覺行去開門。

點知又突然一暈,失去重心,成個人撞落度門度。

聽到巨響,皓榮即刻打開門了解情況。

「阿Don你冇事丫嘛?做咩坐喺地下?」皓榮上前將我扶起。

「冇事,只不過係有啲暈,唔小心撞到道門啫,冇事冇事。」我一手扶額,一手亂揮。

「冇事就好啦,仲有半個鐘就食得飯,同你番去抖吓先啦。林醫生,唔該哂。」皓榮大概係以為我唔會注意到,所以先會咁大意露出一個滿意既笑容。

就好似我會暈令佢好滿意。

就好似我會暈係佢一手策劃一樣……

栓門既時候,我用餘光望入間房,我見到滿臉憂心既林醫生望住我,打開咗一枝水,將裡面既水慢慢倒落地下…

啊!!

我一入黎嗰陣,為咗扮虛弱問佢地拎咗枝水黎飲!

林醫生係警告緊我千祈唔好飲呢度既水!
原來係啲水
仲有冇呀
睇到好撚緊張
睇到好撚緊張

晏啲先 食緊飯

如果有需要既話會

係紙update,返堡方便d

如果有需要既話會

係紙言update,返堡方便d

突然覺得仲有排寫
冇可能60就完到

如果有需要既話會

係紙update,返堡方便d

等我過幾日得閒啲就update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞