【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
如果之後開新故(非屍故,而且轉書面語)
巴打會唔會繼續支持?

如果呢個爛尾就唔支持
巴打會唔會繼續支持?

G持
如果唔走數咪G持
如果唔走數咪G持
點蟹唔上警車
有防暴網又有架餐

係呢隻警車

萬事德
點解唔係audi
巴打會唔會繼續支持?

如呢個故暫時嘅水準黎睇
我會支持
如果唔走數咪G持

寫埋呢個先啦爸打
寫埋呢個先啦爸打

咁就當然啦
寫埋呢個先啦爸打

咁就當然啦

加速
push
路過電視
唔小心睇咗陣港姐
睇到嬲
路過電視
唔小心睇咗陣港姐
睇到嬲

莊兒is the best
路過電視
唔小心睇咗陣港姐
睇到嬲

選左隻猩猩
路過電視
唔小心睇咗陣港姐
睇到嬲

選左隻猩猩

我要掟爛部電視
唔好攔我!
Live 左

黎緊黎緊!等多陣!
有未
38-1.

結果,打極都打唔通。

雖然而家已經好夜,但係博士個lab不嬲24小時都有人。

【電量不足】

「唔緊要啦,我地仲有幾個差電器,你仲可以打多幾百次。」泳茹見我好失望,就安慰我。

趁仲有少少電,我改打番屋企,睇黎西貢仲好安全。

我喺背囊入面拎出剩低既兩套乾淨衫。

「家明晞儀,你地兩個不如換咗套衫先?我地等陣要去既地方啲人好似好提防警察。」

「冇問題,你地係為咗搵人先去嗰邊?定係仲有其他原因?」家明一邊除制服一邊問。

「其實我以前係研究生物既,我想搵人討論吓,咁啱接頭人又話嗰邊有醫生,所以我想去望望。」我將每部電話既對話記錄拎俾家明同晞儀睇。

晞儀睇到皺哂眉頭,將戴喺頭上既帽除低,一頭俏麗及肩中長髮一瀉而下。

「佢地問啲問題,咁奇怪既?」晞儀一邊望一邊講。

「你地啲差人亂咁殺人,我地呢啲手無寸鐵既平民提防吓有咩咁奇怪?」原來阿恆仲係好介意。

「對唔住,我代其他警隊成員正式向你同你爸爸致歉。」家明雙手放於雙膝之上,一臉誠懇。

阿恆冇再回應,靜靜地望住窗外。

坐喺我斜對面既晞儀仲喺度睇緊啲對話,晞儀眉頭深鎖,輕咬薄唇,認真地閱讀每一字每一句。

有神既雙眼,彎月型既眉毛,濃密既眼睫毛,紅潤既嘴唇,同佢...真係有幾番相似...

「Don?」泳茹既聲音令我回過神來。

「嗯?咩事?」我就好似做咗虧心事心虛既小朋友一樣,口快快回應。

「家明問你點解明明覺得沙田班人有問題都仲要去啊。」

我停咗一停,考慮咗一陣究竟應唔應該將我心底裡面嗰個答案喺全部人面前講出黎。
既然而家遇到家明同晞儀,佢地信得過,我應該可以放心講。

「其實除咗要去搵人、搵醫生之外,仲……」

「發叔?發叔啊發叔啊!!!」阿文揸揸吓車突然大嗌,仲停咗部車。

「佢俾人圍啊!我要落車救佢!」我地都未黎得切反應,阿文就已經拎住把刀落咗車。

「文哥!」阿恆見狀亦打開車門衝落車。

泳茹見司機位冇人,即刻爬去前面將天窗打開,晞儀拋咗把手槍俾我,我爬上車頂,透過車頭燈既光線搵到阿文既蹤影。

阿文跑向一枝燈柱之下,燈柱下面有好幾隻行屍圍住一個人,應該就係佢口中既發叔。

「救…救命…」喺車頂隱約可以聽到發叔既求救聲。

檢查完手槍既彈匣後,拉滑套上膛,打開保險鎖,隨時準備好back up。

阿文同阿恆拎住軍刀衝向燈柱,所有行屍都無被佢地既行動引起注意,佢地好快就趕到燈柱之下,將行屍一一殺死,睇黎我把槍用唔著。
38-2.

突然,一長串大聲又響亮既嘶吼從不遠處傳來。

「噁啊啊啊啊啊啊啊啊!!!!!」

晞儀同家明跟喺我後面爬咗上黎,一上到黎就即刻抆出兩枝電筒,向聲音既方向照,一照先發現有近百隻行屍向我地既方向跑緊過黎!!!!!!!

「阿文!番黎啊!!!!!!」我喺車頂上面大嗌。

呯—呯—呯—呯—呯—
呯—呯—呯—呯—呯—
呯—呯—呯—呯—呯—
我地三個喺車頂上不停開槍,屍群聽到巨響好似更加興奮。

阿文將發叔扶起,一拐一拐地行向貨VAN,阿恆用軍刀幫佢地開路,但面對不斷湧現既行屍,阿恆一個人一把刀,根本撐唔住,就算我地開再多槍,行屍出現既速度好似比訓低既快好多好多。

阿文見勢色唔對,就叫發叔企喺自己後面,然後自己就不斷揮刀,殺到幾多得幾多。

「唔好殺啦!上到車最重要啊!」家明一邊開槍一邊嗌。

「啊……!」發叔突然慘叫一聲,只見佢臉上原本應該係鼻頭既位置如今空空如也,鮮血不停噴出。

「發叔!!!!!」阿文轉身見到發叔既慘狀即刻將佢扶住。

「文…文仔……救……噁噁……啊……」發叔連求救既說話都未講完,就開始四肢抽搐,雙眼反白,一秒變異,向阿文展開攻勢。

「啊!!!文哥!!!」阿恆從後環抱住發叔,防止佢咬向阿文。

我條腰帶突然輕咗一吓,原來係身邊既晞儀一手將我腰間既軍刀抆咗出黎,一手插入跳咗上車頂既行屍個額頭。

「你睇阿文,我地睇住你!」家明一邊講一邊射殺所有靠近貨VAN既行屍。

「呀!!!!!!!!!!」阿文發出絕望、嘶啞既吶喊,一刀插入發叔既眼窩。

「走啦文哥!!走啊!!!」阿恆一邊嗌一邊將雙手伸到最長,用自己既身體擋住阿文面前既行屍,我就繼續開槍將阿文身後既行屍盡量消滅。

眼見阿文越黎越近貨VAN,我將子彈所剩無幾既手槍交俾晞儀。

「阿文交俾你,我落去準備開車!」晞儀點點頭。

泳茹識相地喺後座坐定,等幫手開車門,我坐喺司機位將貨VAN前後移動,將唔少行屍撞跌。

未等阿恆拍門,泳茹就已經打開咗車門,阿恆一個跌入車內,阿文亦都跳咗上車,泳茹即刻栓門。

「我…栓…唔…埋…啊…」泳茹出盡九牛之虎之力都栓唔埋度車門,好幾隻行屍既手由門罅度伸入黎,其中一隻仲捉住咗阿恆隻腳。

阿文唔敢怠慢,即刻同泳茹一齊推度車門,阿恆就不斷將啲手踢番出去。

「就!得!啦……!」連阿文把聲都非常用力。

「捉實!我開車啦!」我一腳踩落油門,貨VAN一下子向前衝!

突然催馬力,作用力太大,所有行屍都飛哂出去,阿文同泳茹差啲跌低,好彩佢地撐得住,即刻將度門栓埋。

晞儀同家明亦從車頂上跳番落黎,滿身濁血,不斷喘氣。

「啊嘶……」一聲呻吟自地板傳出。

我轉頭一望,阿恆既傷口流出絲絲鮮血。

唔係腰上既舊傷,

而係手臂上既新咬痕。
有未

有啦
多謝你既等待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞