【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
新讀者留名
說好的20篇呢

樓主唔理我

我驚咗你
說好的20篇呢

樓主唔理我

我驚咗你

啊文
說好的20篇呢

樓主唔理我

我驚咗你

但我幫你推post wor
說好的20篇呢

樓主唔理我

我驚咗你

但我幫你推post wor

多謝老細多謝老細~~~
係咪有文啦
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

三點都黎 快啲比我見阿文
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

兩點半都未到!!!
29.

肉隨砧板上。

原來,就係咁既感覺。

落咗車之後,我連大力啲抖氣都唔敢,右手放喺腰際隨時準備抆刀。

大部份既行屍都對我視若無睹,只有少數幾隻失去方向既行屍緩慢地向我行近,但係又唔似想展開攻擊。

突然,一直喺度大嗌同播歌既阿恆一瞬間冇哂聲氣,唔通係出咗事?
我即刻向行屍移動既方向跑去,跑咗冇幾耐就見到坐咗喺地下既阿恆。

「點啊你,有冇事啊?」我跑到阿恆面前細細聲講。

「冇…冇事…冇乜力啫……你做咩咁污糟既?」阿恆一路喘氣一路講。

「我諗住將屍體既體液搽上身,扮成行屍睇吓呃唔呃到佢地,點知真係work。」

「唔怪得冇行屍跟住你啦…咁…咁蠢既佢地,好似冇腦咁。」

「嗯,依我估計佢地既大腦由被感染嗰一刻就已經停止運作,同其他內臟一樣作為營養被寄生喺體內既物體吸收。」

「但係大腦唔運作,點order四肢活動?」睇黎阿恆都有讀過吓bio。

「都係我估計架啫,而且大腦失去功能啫,神經仲可以運作。」

我轉身望向貨VAN,雖然睇唔到車入面既狀況,但係我知道佢地兩個一定由頭到尾都望實我,我舉起ok手勢,示意安全。

「你抖吓先,我周圍望吓,你好啲再過黎搵我。」講完之後我就開始周圍檢查附近既屍體。

馬路上面既屍體比我喺車上面見到既仲要多好多好多,我行近一個睇落好奇怪既地方,呢個地方由一堆屍體圍成一個正方形,中間咩都冇,每具屍體既額頭上都有明顯既刀傷,而行屍圍成既正方形外側就有幾具身穿警察制服既屍體。

睇黎呢個位原本應該就係運動場,可能啲差佬本來沿住運動場邊逐刀逐刀殺死行屍,到後來因為唔知咩原因導致失守,先會搞到圍牆倒下,行屍湧出。

張叔留住一大把鬍鬚,身形壯碩,左右手臂上都有紋身,而張嬸留咗一頭有型既短髮,手上隨時都纏上繃帶,額頭上有一道當年行走江湖時留下既刀疤,二人既外表都非常突出。

我沿住正方形,逐具逐具屍體檢查佢地既容貌。

過咗冇幾耐,就聽到背後傳黎零碎既腳步聲,行屍既步伐冇咁俐落同有規律,所以應該係阿恆。

「Don哥,我有咩幫到手?」果然冇錯。

「我check咗一轉,呢度啲屍體應該全部都唔係阿文老豆老母,等陣去望埋生勾勾嗰啲。而家我地去除底啲差佬既避彈衣,等之後遇到咩危險都有保障。」

「好,咁都俾你諗到。」

我地行向最近既警察屍體,我負責將屍體扶起身,阿恆就負責將避彈衣除落黎。

「咦……?」阿恆突然發出疑惑既聲音,我順住佢隻手望過去,佢將避彈衣除落黎之後,竟然開始解開屍體既皮帶。

「喂喂喂,搞咩啊你,好呢味?」喺我呢個角度完全睇唔出有咩原因要除皮帶。

「唔係啊,有把槍啊。」阿恆突然放低音量咁講,一副執到金既表情。

原來皮帶上面套住一個槍袋,入面插住一枝冇咗三粒子彈既手槍。

我地即刻開始檢查其他警察既屍體,果然全部都有佩槍。

「嗚…嗚…噁……」

「Don哥…你覺唔覺得呢…啲行屍好似變得有啲…躁動?」阿恆突然聲震震咁講。

我已經離開咗貨VAN超過半個鐘,由阿恆熄音樂嗰刻開始,其實啲行屍即刻就安靜落黎,畢竟喺佢地眼中,阿恆係一個已經被感染既生命體,唔洗為佢多花氣力,而喺佢地眼中既我,就係「同伴」。

可能啱啱太認真搵張叔張嬸,阿恆唔講我都唔覺,跟喺我地身邊既行屍越黎越多,而且所發出既低鳴亦越黎越大聲。

但係冇理由丫,我都偽裝咗咁耐啦,而且一路喺屍體堆附近移動,佢地冇理由會意識到我既存在架?

「冇野既,心理作用啫。」我繼續埋頭工作,搜索警察既口袋睇吓有冇剩餘既子彈。

「唔係呢……佢地好似真係行緊埋你度啊…不如我地走啦……」我感覺到阿恆越黎越驚。

「都最後一個啦,搞掂埋先啦。」

手上既屍體比其他肥重,避彈衣亦特別難除,我隻手伸咗入佢個褲袋之後仲俾啲肥肉卡住,好用力先抆得番出黎。加上眼鏡上面滴滿雨水,視線越黎越模糊,令我既工作效率大大下降。

咪住……
雨水!?

「嗚啊啊啊啊啊啊啊!!!!!!」一隻行屍從後撲上黎,一口咬落我膊頭!
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

不過今集冇阿文
又走數
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

不過今集冇阿文

下集見唔到阿文重甜 立即負皮
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

不過今集冇阿文

阿文x主角
又走數

邊有啊!!
咪出咗囉
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

不過今集冇阿文

阿文重甜
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

下一集幾時
下一集幾時

今晚!
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

不過今集冇阿文

阿文重甜

我都疾咗疾
係咪有文啦

未收工
你訓番陣先
晏啲實出俾你!

不過今集冇阿文

放過我
我唔識寫
又係我
新讀者留名

多謝支持
又係我

喂嗨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞