【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
今晚出完啦~
聽日見

聽日多啲
一口氣追哂
好好睇呀
好文一推
好想啜啖阿文
樓主愈寫愈係我鐘意個類型
留名支持
追咗好耐不過冇留言
加油
今日兩點收工
五點出文
今日兩點收工
五點出文

推一推
推呀
好彩白色底 睇藍色字冇問題

btw皮已正 樓主加油
好彩白色底 睇藍色字冇問題

btw皮已正 樓主加油

我用電腦出文都係白底 所以冇發現問題
今日用電話睇先知點解佢地盲哂haha
唔怪得呀文兩個咁frd
51-1.

屍臭難頂,家明將自己既褲腳割下,俾自己同晞儀綁喺面上當口罩。

阿文一路好呆咁跟喺我後面,泳茹就喺身邊扶住佢,阿文既無反抗,亦無反應。

阿恆不斷喺啲行屍面前又跳黎跳去,又扮鬼臉。

「Don哥,其實啲行屍,都唔係咁犀利啫。」阿恆跑返黎我身邊講。

「嗯,正正因為行屍既弱點咁多,所以我先覺得香港仲有得救。雖然人死不能復生,但係話唔定我地可以搵到,令所有香港人好似你咁免疫既方法。」又怕火、又睇唔到野、日頭反應又慢、腦部受損就無法生存。

只要旭日長存,香港依然屬於香港人。

【沙田賽馬會游泳池】

穿過大街小巷,終於,到咗泳池門口,泳池門外停泊咗幾架巴士,每架巴士都頭貼住尾,尾貼住頭。巴士同巴士間既空隙不足以讓一個人通過。

「爬車底?」家明用氣音問我。

我地一行六個人,兩個大背囊,爬車底太麻煩,而且萬一磨一磨,身上啲屍汁內臟甩哂就大鑊。

我行向離我地最近既巴士,叫家明同我一齊格硬拉開車門,點知我地拉極都拉唔郁。

當我地正準備放低背囊,用盡全身力氣既時候,巴士既前後門突然咻一聲同時打開。

「其實呢度有個制可以㩒。」晞儀鬆開放喺開門制上既手,悠然地從後門行上巴士。

等全部人上哂車之後,我將車門全部栓好,然後帶住大家行向巴士最後面,打開逃生門離開。

【入口處】

成個入口都落哂閘,百頁狀既鐵閘後更黐滿浮板,形成一道浮板牆,以致成棟建築物密不透風,毫無漏洞。

「有冇人啊!」我用力地拍咗幾吓鐵閘,聽見巨響,〝巴士牆〞外既行屍即刻傳來陣陣咆哮。

見冇人應,我又拍多幾吓,如我所願,唔少行屍都俾我吸引人到成個人貼哂落啲巴士既玻璃度,好似鬼片入面啲鬼喺燒味鋪出面,係咁舐塊玻璃以為自己舐緊舊叉燒咁。

「哎呀哎呀!咪鬼拍啦!引哂啲妖物過黎啦!」鐵閘內傳來一把女聲。

「唔好意思啊!我地收到message話呢度可以收留我地。」雖然隔住道浮板牆,入面既人見唔到我地,但係我依然裝出一副蠢頓既樣子。

「你地有冇引到啲妖物過黎架!」

「冇啊冇啊,呢度得我地六個人咋,可唔可以俾我地入去啊?出面啲野好恐佈啊!」我扮到好驚咁。

「哎呀阿婆!咪叫咗你唔好周圍走囉!入去坐啦!」女聲突然變成男聲。

「哎唷,坐到變化石囉!」又變返女聲。

「邊個喺出面啊!係咪阿軍啊?」剛才出現既男聲向我地問話。

「唔係啊,我地係喺facebook度收到message叫我地黎呢度架,我個account係Lap man Cheung啊。」

「喔喔喔!喺九龍嗰幾個!等我一陣,我開門!」男子講完,浮板牆中下方就出現咗光線,原來鐵閘中間有道鐵閘門,不過啱啱俾滿山滿谷既浮板遮住哂。

「嗨!歡迎歡迎,快啲入黎先啦。」開門既男子笑容滿面,身上著住一件Polo既短袖衫,一條卡其色既短褲,一對深啡色既Birkenstock,睇起上黎非常友善。

「呼……唔該哂,唔該哂。」全部人入哂去之後,我即刻挨住道浮板牆,扮哂喘氣咁,其他人見狀,有樣學樣。

「唔洗客氣!嗨,我叫皓榮啊,今日我負責守門,去一去廁所阿婆就偷偷地走出黎。你地冇受傷丫嘛?」
出住咁多先
夜晚再出
皮已正
今日全日都離唔開樓主個故,今朝由頭追到尾,一向好鐘意用香港做背景嘅喪屍故,情景好有共嗚,如果去多啲地方就好,紅van其中一個位就係貼地到令人好易走入個故事
Live咗
唔明點解正皮咁少
對婆婆咁好
又唔知有壞事發生
莫非個阿婆都係做戲?
今次睇下邊個好戲啲!
皮已正
今日全日都離唔開樓主個故,今朝由頭追到尾,一向好鐘意用香港做背景嘅喪屍故,情景好有共嗚,如果去多啲地方就好,紅van其中一個位就係貼地到令人好易走入個故事
Live咗

其實我都好想寫多啲地方
不過因為我一路都覺得 如果呢個世界上真係有喪屍呢樣野
人類應該冇咩可能活超過一個禮拜
所以呢個故就算已經寫咗成六萬字
都仲講緊五日內發生既事
如果有機會 我會繼續寫第二季
到時就可以寫更多香港既地方~
即係兩日後全部人會死
即係兩日後全部人會死

睇落去咪知囉
就完架啦
一定要出第二季
我一定支持,真心覺得你寫得好好
加油呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞