【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
唔知張叔張全家幅幾時會再出現
已經唔記得邊個林生

我仲專登加隻錶 諗住加強記憶點
睇黎都係失敗

完全唔記得 死得太快
放工就有文

咁夜先收工?

濕9 partime
唔知張叔張全家幅幾時會再出現

Shhhhh
已經唔記得邊個林生

睇黎都係失敗

一口氣追到Live表示記得林生
已經唔記得邊個林生

睇黎都係失敗

我寫得太慢 對一路追開既讀者黎講已經係成個月前既事
已經唔記得邊個林生

睇黎都係失敗

我寫得太慢 對一路追開既讀者黎講已經係成個月前既事

我覺得對追開既讀者黎講,講返之前既伏線又係另一種感動!
加油!
快d la.. live 咗

仲上緊堂
分開睇左幾日 追到live都忍唔住同樓主講 快手啦
好想睇第二季呀

多謝你理我
(假留言真推post

仲未有文
文唔見左
黎啦黎啦
不過我而家好眼訓
所以角色既對話可能會冇咁通順
大家唔好見怪
又話黎?
57.

「兩日前,我地喺西九龍公路上面發現咗林生,佢好緊張,好想搵番你,本來我諗住幫佢搵你,但係我地未黎得切出發,佢就俾警察殺死咗……」其實我一路都因為救唔到林生而好內疚。

「冇可能…佢應該好安全先啱…你講大話……」林醫生似係同緊我講野,又似係同緊佢自己講野。

「我冇呃你。」我將林生隻錶喺褲袋度拎出黎。

「爸爸隻錶!你有咩證據?話唔定根本就係你殺咗我爸爸,然後話係啲警察做既。你憑咩要我信你?話唔定…話唔定我爸爸根本未死…」林醫生一手搶過隻錶,佢雖然用懷疑既眼神望住我,但語氣一啲都唔激動,只係充滿悲傷。唔似係唔相信我,而似係為懷疑而懷疑,衷心希望我講既唔係真相,衷心希望林生尚在人間。

「我地係喺車尾箱度搵到林生,佢一獲救就即刻好急咁話要搵仔,佢話佢個仔好叻,喺中大度讀醫。如果我真係存心害林生,就唔會俾機會佢講咁多野,唔會將佢講既野記得咁清楚,唔會突登袋住林生隻錶咁耐,仲要傻到拎出黎俾你睇。」我好誠懇咁講。

其實我講一半,林醫生就已經冇聽落去。
佢好頹廢咁跌坐喺地下,不斷流眼淚。

「林醫生,節哀順便。如果我地走得甩,我唔介意帶你去西九龍公路度搵番林生條屍,好好埋葬。我將佢鎖咗入架車度,冇任何行屍或者人會掂到佢。」

哈哈哈…哈…哈…哈哈…
詭異又陰森既笑聲從林醫生既口中傳出。
佢一邊笑,一邊搖頭。

「林醫生,你冇事丫嘛?」唔通受咗太大既衝激,變到好似阿文咁?

佢抬頭,用極其絕望既眼神望住我,令我不其然打咗個冷震。

「冇用架…出唔到去架……」林醫生搖住頭講。

「咩意思?」

「自從爆發嗰一日,我將老豆困入車尾箱既嗰一日起,我就冇再離開過呢間房。」林醫生用捲起既衫袖抹一抹眼淚,將林生隻錶戴上手腕,不斷摸個錶面。

「你可唔可以講清楚啲?」我冇當佢係弱者咁將佢扶起身,而係喺佢面前席地而坐,就好似晞儀當日安撫崩潰既我既時候咁。

「嗰日,我地本身趕緊去醫院探媽媽,點知西九龍公路好塞車,我地已經好心急,我係咁㩒喇叭,跟住就見到前面啲司機大部份都落哂車,我就跟落去睇。但係我一落車,就見到啲喪屍不斷攻擊途人,其他人就係咁尖叫,向反方向跑。我當時唯一既諗法係唔可以俾爸爸有事,所以我就叫佢匿入最安全既地方——車尾箱。我冚埋咗個車尾箱之後,本身準備幫附近既傷者急救,點知佢地張牙舞爪,係咁想咬我,喺我考慮緊應該救人定係保命既時候,就有好幾個人將我拉走咗。佢地好大力咁拉住我係咁跑,平時有做開gym既我完全反抗唔到,直到佢地將我拉上架車,我都冇力開口,淨係好似隻狗咁坐喺度不停喘氣。」

「嗰幾個人,就係呢度既話事人?」我仔細咁分析林醫生講既野。

「唔係,嗰幾個人係警察。」佢講到警察呢兩個字既時候特別用力。

「佢地點解要拉走你?」

「佢地話當時有好多隻喪屍圍住我,不過我太專注救人所以冇發現,佢地唯有將我帶走,而且,如果再唔走,就會俾黎緊既軍裝殺死,我問佢地點知呢啲訊息,佢地就話自己都係警察,不過唔想殺人,所以走咗出黎。我不斷叫佢地停車,但係佢地話即刻番去太危險,要救人都等啲軍裝走哂先,後尾我諗諗,車尾箱入面有野食,爸爸應該唔會餓死,就跟住佢地。」睇黎林醫生講既警察應該係晞儀家明既朋友。

「咁點解你會黎咗呢度?佢地幾個呢?」

「我地同你地一樣,喺facebook見到呢個自救小組既page,就諗住過黎聚埋一齊,人多好辦事。當時我地一到步,佢地就好友善咁接待我地,之後就開始問我地既職業、強項之類既野,話係分工用。點知佢地一知道我讀醫之後,就將我困咗黎呢間房,我亦都再冇見過嗰幾個人。」林醫生抬頭望實天花板棧燈。

「你堂堂一個大男人,邊個困得住你?」

「佢地有槍架,俾十幾枝步槍隊住,李小龍都走唔甩啦。佢地日夜都派人喺出面監視,每隔四個鐘就送飯黎俾我食,連去廁所,都淨係可以靠水樽。」

「佢地困你入黎做咩?」

「一開頭我以為佢地可能係怕我反抗,後尾我先發現,原來佢地係想用醫療完善既假象黎呃啲所謂既〝新居民〞。每個黎到泳池既人都會被送黎我呢度,佢地要我循例同新居民做一做檢查,然後就開始問佢地問題,仲要錄起佢,俾個龍哥睇。平時每兩三個鐘就會有一班新居民黎到呢度,通常我只會見到佢地一次,之後就唔會再見到佢地,我呢幾日以黎既工作就係咁樣。」

「即係話,離開咗呢間房之後既所有野,你都唔會知道?」睇黎林醫生可以提供到既資訊唔會多得去邊。

「嗯……不過有一件事,我可以估到。琴晚,連續兩個鐘佢地送咗大概10個傷者入黎,啲傷者身上既傷並唔係喪屍咬既傷,而係毆打致傷,雖然佢地同我講啲傷者發生爭執,一言不合就打起上黎,不過我知事情冇咁簡單,啲傷者個個都俾人打到暈先送黎,邊可能係打交,一定係被虐打。」林醫生講到緊握拳頭。

咯咯咯——

「林醫生?點解呢話居民傾咁耐既?你要留啲時間俾人休息架嘛。」皓榮友善既聲音從門外傳來,但此時此刻既我只覺得非常噁心。

究竟有幾多人俾佢地偽善既表象呃咗?
又話黎?

check緊有冇錯字嘛
又話黎?

check緊有冇錯字嘛

樓主真心寫得好好
出快啲就正啦
btw 班黑社會會唔會強姦曬啲女
今日仲有冇?
橫掂咁早
今日冇啦~我眼訓
聽朝八點上堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞