【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
院軍無事即是佢有抗體?
即事中左隻菌都唔係個個會病發

要睇埋下集先知
之前都提過幾時會發作因人而累
但阮軍正常到好似咩都無做過咁
院軍無事即是佢有抗體?
即事中左隻菌都唔係個個會病發

要睇埋下集先知
之前都提過幾時會發作因人而累
但阮軍正常到好似咩都無做過咁

因人而異
阮軍表妹
一覺訓醒
又多咗塊負皮
真係一正難求
鹿角樹枝 我諗起聖誕老人
加速 先比正皮你
推一推
文呢 [black]快 啲 出[/black]

我都想快啲
好驚9/15完唔到
皮已正, F5已爛, 求文
皮已正, F5已爛, 求文

簡而精

我都想快啲
好驚9/15完唔到

仲有好多個15/9
今日一次過追哂,好正
俾個正皮你,不過快啲出文
吊住條癮好辛苦嫁
今日一次過追哂,好正
吊住條癮好辛苦嫁

五萬幾字你一日追哂
我一日出唔到五萬字
今日一次過追哂,好正
吊住條癮好辛苦嫁

五萬幾字你一日追哂
我一日出唔到五萬字

寫得好吸引,大半日睇哂真係唔難
47.

「咁阮軍呢?佢後來有冇變異?」我好認真咁思考晞儀啱啱講既一字一句。

「我都唔知,自從瑪嘉烈爆發咗之後,我就冇再見過佢。」

「除咗Ricky之外,阮軍嗰陣仲有冇見到其他人?」

「應該就冇,不過佢同我講完件事之後,我有問過好多手足,佢地都話其實有啲人去咗test之後就冇再出現過,照咁睇,阮軍好似係唯一一個入完黑房之後出得返黎既人。」

剎那間,成千上萬個疑惑喺我個腦入面跑來跑去。

阮軍同阿恆一樣有抗體?
定係其實變異與否同抗體無關?
個所謂既醫生究竟係邊個?
Ricky係咪就係第一個感染者?定係只係第一批感染者既其中一個?
注射入阮軍體內既究竟係真菌樣本定係其他野?

「而家係咪覺得追尋真相重要過自暴自棄?」晞儀突如其來既話語打斷咗我既思緒,我轉頭一望,迎接我既係佢充滿自信既笑容。

我一時語塞,咁識掌握我情緒既人,我曾經以為世上只得一個。

「點都好啦,全香港未死既人入面,好有可能得你一個研究過呢隻真菌,如果連你都放棄,我地就真係冇得救架啦。」晞儀企起身,將本簿遞返俾我,拍一拍屁股上面既樹葉枯肢,就走咗去。

多謝。

呢兩個字唔洗講出口,晞儀都應該get到。

「Don!你死咗去邊啊!恆仔射中紅心啊!你快啲過黎睇啦!」阿文從不遠處大嗌。

我大聲回應後,便動身準備行返去。

行咗幾步,竟然喺棵大樹下見到我把十字弓同個箭袋!

呢個位,可以好清楚咁望到我同晞儀頭先講野既位置,呢個距離,應該連聽都聽得好清楚。

唔通…泳茹啱啱一路企喺度偷聽?

我小跑步返去搵佢地。

「Don你睇!恆仔連個罐頭都射穿埋,幾叻仔啊!」阿文不斷咁拍阿恆既膊頭,阿恆一臉期待咁望住我。

「泳茹呢?泳茹有冇返過黎?」我周圍望極都唔見泳茹。

「冇喎,一路都得我地三個麻甩佬,同埋madam啱啱行返埋黎囉。」

「泳茹唔見咗?」晞儀見我手上面拎住十字弓。

「嗯,我啱啱諗住行返返黎,跟住就見到把弓喺地下。咁啦,我地分頭搵,你地四個兩兩一組,我地兵分三路。」

「你自己一個得唔得架?」趁其他人唔為意,晞儀拉住我細細聲咁講。

「我喺森林度大架,冇一隻行屍會快得過我。我懷疑泳茹啱啱見我地行到咁埋,諗唔開,唔知走咗去做啲咩,我一個人去安慰佢好啲。」

「我地…?喔!泳茹鐘意你?」晞儀恍然大悟。

「唉,我都唔知,好多年前既事啦。」我歎一歎氣,交託咗晞儀同阿恆要小心之後,就出發。

我跑返去執到十字弓既位置,觀察附近既腳印。

十字弓掉落既位置附近有好幾個凌亂既腳印,仲有兩個特別深既腳印朝向我同晞儀既位置,啲腳印係成年女性既大小,睇黎泳茹喺度踎咗好耐,而嗰幾個亂腳印應該就係泳茹慌張,唔知應該點做好而來回踱步,如果係平時我應該一早就聽到泳茹既腳步聲,真係失策。

我踎喺地下,仔細觀察啲腳印,好快就睇得出一條路線,向住不遠處延伸。奇怪既係每個腳印之間既距離非常短,根本唔係正常人行路或者跑步既步距。我模擬咗好幾種步伐,最似既係踎喺地下,以鴨仔行路既方式前進,而且仲行得非常緩慢。

泳茹無啦啦做咩踎喺度行?

我踎喺地下,踩上泳茹既腳印,不斷向前望,嘗試搵出泳茹咁行法既原因。但係我望極都望唔出有咩特別,喺我準備企起身去繼續向前搵既時候,突然見到地下既泥度有多一條條既痕跡,就好似拎隻手指喺濕沙上面寫字嗰啲痕咁,睇黎泳茹要搵既野係喺個地下度。

我跟住啲腳印向前行,直到一個山谷邊,就冇再見到其他腳印,最後一個腳印旁邊,有一個水樽,水樽入面有唔少螞蟻。

「泳茹!你喺唔喺度啊泳茹!」我向住山谷下方大嗌。

等咗一陣,冇回應,我又嗌多一次。
但係一樣冇回應。
我沿住山谷邊搵可以落腳爬落去既地方。
雖然一直冇回應,但係我硬係凝住泳茹就喺下面,如果唔係啲腳印冇理由喺呢度停低。

「泳茹啊!泳茹喺下面啊!」阿恆把聲突然喺遠處傳出,原來係我離山谷邊太近,睇唔清楚下面既狀況。

「阿恆,你去拎兩條繩過黎!」聽到我既吩咐之後阿恆就跑走咗。

我喺一個冇咁斜既地方坐低,右腳一向前伸,就借力跣咗落去。

一落到去,我好快就見到泳茹。

佢無力地攤軟喺一舊岩石邊,身上面既t-shirt穿咗幾個窿,頭上有一撻明顯既傷口,應該就係岩石上鮮血既來源。

「泳茹,泳茹。」我好細力咁拍佢塊面,但係佢完全冇反應。

「泳茹,起身啦,如果唔係格硬拖你上去,會毀容架。」我不斷搖泳茹,但係一樣冇反應。

「Don哥,繩黎啦!」阿恆拎住兩條繩出現,另外三人亦跟喺後面。

「慘囉,變咗睡美人啦,阿Don你快啲錫佢一𠻪啦!」阿文好大聲咁嗌落黎。

「認真啲啦你。」晞儀打咗佢一吓。

呼吸同脈搏都正常,應該係暈咗架啫。

「施泳茹,醒啦。」我好用力咁㩒落佢個人中。

水汪汪既雙眼慢慢睜開。

「D…Don…Don…」泳茹看清眼前既人係我之後就不停流眼淚,伸手摸我塊面。

「冇事啦,冇事啦。」見泳茹醒返,我就將佢扶起,確定佢可以行,就將條繩綁落佢條腰度,好似喺隧道口嗰陣咁,等家明同阿文拉佢上去。

家明同阿文準備拉之前,泳茹突然攬實我。

喺上面既家明同阿文同時發出歡呼聲。

「我本來想捉啲蟻返去俾你研究,點知太專心,捉捉吓就行到黎山邊,仲唔覺意跌咗落黎。跌落黎嗰陣,原來真係會有人地講嗰啲人生跑馬燈架,中學嗰陣啲野我全部都記得好清楚,你唔好再走啦,你唔好唔要我啦好冇啊?」泳茹將佢塊面埋喺我心口,好細聲好細聲咁講。

「傻妹,啲蟻都唔同種,上返去先講啦。」我輕輕將泳茹推開,抬頭示意家明拉佢上去。

我叫阿恆喺棵樹既右邊將另一條繩既其中一頭拋俾我,然後繞過棵樹,再喺樹既左邊將繩既另外一頭拋埋俾我,然後我雙手捉住條繩,兩三下就爬返上去。

上到去之後,阿恆眼金金咁望住我。

「得閒教你。」

阿恆聽完之後好開心咁走去搵晞儀傾計。

佢地兩個幾時變到咁friend?
lm
推爆你
啲感情位進步左好多
越睇越好睇
Btw 主角同晞儀點解一下子曖昧左咁多 係咪我miss左啲咩
以為有人係臥底
推爆你
啲感情位進步左好多
越睇越好睇
Btw 主角同晞儀點解一下子曖昧左咁多 係咪我miss左啲咩

同是天崖淪落人
以為有人係臥底

本身都有諗過咁寫
本身係想寫 佢地之前冇收起啲繩 所以就有其他人喺獅子山隧道口爬咗上黎
然後就偷佢地啲野 偷襲佢地
但我之後放棄咗呢個念頭哈哈
好少留言,留名支持
好好睇,樓主加油,唔好爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞