【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
說好的4篇

說好的8篇呢?

等我
有朝一日一定會補番齊!

說好的12篇呢?

說好的16篇呢?
說好的4篇

說好的8篇呢?

等我
有朝一日一定會補番齊!

說好的12篇呢?

說好的16篇呢?

大家數口幾好喎
俾條生路行吓
說好的4篇

說好的8篇呢?

等我
有朝一日一定會補番齊!

說好的12篇呢?

說好的16篇呢?

大家數口幾好喎
俾條生路行吓

加速 別等
Pish
Pish
Pish
Push
留名
Pish
多謝大家支持!
十點準時出文!
留名支持
留名支持

多謝巴打
我一手將阿恆件衫揪起,將佢傷口上面既紗布撕甩,佢隨即低聲悶哼。

「等陣阿恆你求其揀首歌開到最大聲,拎住部電話一路大嗌一路跑落車。等阿恆引開啲行屍之後,我會落車捉一隻,等我番到上黎泳茹你就幫我栓門。Okay?」我喺背囊入面拎出喺行山鋪度攞既雨褸,示意泳茹同阿文著起佢。

「但係阿恆一開車門,未等到佢跑走,啲行屍就湧哂入黎啦。」阿文邊著雨褸邊講。

「我都冇叫佢由車門落車,你唔記得你架車有天窗架咩?」我指一指車頂上既天窗。阿文有時會幫啲運動用品公司搬啲大型運動器材,所以幾年前喺車頭度開咗個窗,方便運送。

「要...要跳車?」阿恆拎住部電話問我。
「你想慢慢爬去都得既。記住另一隻手隨時準備抆刀,畢竟行屍唔會咬你只係我地既假設,仲係有一定既危險性。」我幫阿恆抹一抹佢額頭上既汗。

「冇問題,由老豆俾差佬射死嗰刻開始,我已經咩都唔care。」阿恆講完就慢慢打開天窗,爬咗上去。

阿恆既動作其實非常敏捷而且好小心,完全冇行屍發現到佢既動靜。等阿恆完全爬出天窗,我就將窗口栓埋,坐喺車內靜候佳音。

碰—碰—碰—
車頂傳來陣陣撞擊聲,睇黎係阿恆喺車頂上大力跳咗幾下。一瞬間,唔止車旁既行屍,就連原本喺其他地方遊盪既行屍都被巨響所吸引。

阿恆向前一躍而下,引擎蓋上又傳來一陣巨響。
「黎啦!黎追我啦!過黎啊!快啲過黎啊!」佢打開音樂,一路大嗌一路向其他方向跑。
如我所料,所有行屍馬上改變目標,只向阿恆既方向前進。

「其實恆仔份人都幾dramatic,哈哈。」泳茹掩住嘴笑,連阿文都忍唔住笑咗出聲。

我靜靜雞打開車門,剛好有一隻盲目地追住阿恆既行屍經過,我將腰間既軍刀拔出,一下插落行屍既後尾枕。行屍馬上全身放軟,無力地攤落我度,我拖住行屍既「屍體」退番入車內,泳茹即刻幫我栓門。

「你又做咩無啦啦捉隻行屍番黎?」阿文用手揑住自己個鼻。

「出面成地都係屍體,一定要一個個搵先可以確認張叔張嬸喺唔喺入面,但係周圍都係生勾勾既行屍,我地得四個人,邊打得過?唯有智取。」我將身上既雨褸拉埋拉鏈,再將雨褸頂帽同埋勞工手套戴起。

「你地可以另轉身,尾埋眼。」見佢地聽話照做,我就開始郁手。

我深呼吸,高舉軍刀,一刀插落行屍既胸部,然後向下劏開,用軍刀既利刃將行屍體內既內臟攪爛。

見聲音同氣味如此熟悉,阿文同泳茹忍唔住睜開眼睇吓我究竟做緊咩。

「又劏屍!?搞咩啊你!」好唔容易冷靜落黎既阿文又開始激動起黎。

「嗰日我番到酒店之後,有隻行屍追住我唔放,我唔救佢鬥,情急之下就孤注一擲跳咗落缸水度,點知佢竟然望缸水兩眼就走咗,好似唔覺我喺入面咁。所以我估,如果我將行屍既體液抹落自己度,話唔定就可以誤導到佢地。」我一邊解釋我既行為,一邊用手將已經攪爛既內臟抹落身上既雨褸。

阿文一野打落我隻手度,滿手既內臟即刻跌哂落地。

「你傻架咩!等陣你都舐埋野咁點算啊!唔夠打咪揸住架車周圍兜囉,實有方法格!」阿文一如既往咁激動。

「呢個咪方法囉!西九龍公路明明咁多警察,佢地漏夜殺屍一定好多槍聲,仲喺我地面前殺死林生,點解會連一隻行屍都冇引黎?」我反問。

「因為...好多屍體...好大陣腐屍味...」泳茹好似開始理解我既諗法。

「冇錯,行屍應該係唔會向屍體太多既地方靠近,亦都唔會攻擊自己人,呢度會咁多行屍應該係因為路上已經冇乜活人,佢地唔知應該去邊好。文,信我啦,要搵到張叔張嬸,就要博一鋪。」

阿文以沉默應對。

我繼續將內臟抹上身,泳茹都戴上手套幫手。

「等陣我一出去,你就栓埋門,仔細觀察佢地既行為。」我準備好之後,對住身旁既泳茹講,佢乖巧地點頭。

「如果你出事,咁點算?」沉默咗好耐既阿文終於出聲。

我將十字弓塞落阿文既雙手,再喺車窗度打開一條足夠一枝箭通過既罅。

「我有事,咪你射住我囉。」
電話排版
有錯字唔好嬲
電話排版
有錯字唔好嬲

正評又跌番落二字頭
巴打幫幫手
正評又跌番落二字頭
巴打幫幫手

射住我啦
正評又跌番落二字頭
巴打幫幫手

射住我啦

說好的20篇呢
今晚兩點先收工
應該凌晨先出到文
大家唔好等我 訓醒再睇
記得正評同推post
今晚兩點先收工
應該凌晨先出到文
大家唔好等我 訓醒再睇
記得正評同推post

你未免太睇少巴打們
如果你今晚又無啦啦訓撚左唔出文
我就真係射住你喇
說好的20篇呢

樓主唔理我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞