【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
第一

想女主角快啲bye 好煩

做護士對腳無力真係早啲收手啦
家明應該會好唔kur

多謝巴打日日都咁支持
篇故既流量好似開始停滯不前
正負皮留言都冇乜增長
初頭成日出現既巴打都唔見哂
本身其實仲有計劃第二季 有哂諗法
不過睇落步調真係太慢 拖得太長
睇黎我真係唔係太擅長屍故
所以我呢幾晚會盡量加速
試吓喺15號前完咗隻故佢
多謝大家支持
唔好啊,繼續繼續

仲話要試 試乜撚野姐試 好撚好玩啊而家 係咪玩緊繩網陣啊 試試試試試
唔好啊,繼續繼續

有機會可能會開個新故
希望巴打會繼續支持!
唔好啊,繼續繼續

有機會可能會開個新故
希望巴打會繼續支持!

唔好啊 繼續繼續
篇故既流量好似開始停滯不前
正負皮留言都冇乜增長
初頭成日出現既巴打都唔見哂
本身其實仲有計劃第二季 有哂諗法
不過睇落步調真係太慢 拖得太長
睇黎我真係唔係太擅長屍故
所以我呢幾晚會盡量加速
試吓喺15號前完咗隻故佢
多謝大家支持

唔好俾藉口自己
你得嫁!

仲話要試 試乜撚野姐試 好撚好玩啊而家 係咪玩緊繩網陣啊 試試試試試

又唔試下去跳舞

又唔試下去跳舞

跳樓先啱
唔係下話 一直有追 唔好咁快完
我仲期望係長故黎

又唔試下去跳舞

跳樓先啱

又唔試下去比屍咬

又唔試下去跳舞

跳樓先啱

我仲諗緊 無啦啦跳咩舞
唔係下話 一直有追 唔好咁快完

我仲期望係長故黎

如果出二呢?

又唔試下去跳舞

跳樓先啱

又唔試下去比屍咬

人家怕痛嘛
97個正評 樓主開唔開心
97個正評 樓主開唔開心

一般啦 我又唔係為咗正評先寫故
係為咗知道有冇人鐘意我寫既野啫
不過更多既正評先可以吸引更多人黎睇
42.

「阿文,不如你教我揸車吖?」

「你係咪玩野先!我老婆俾我掉低咗啦,我仲點教你啊。」

我喺隊伍既最前端聽住身後阿文同泳茹既對話。

「咁不如……你教我防身術吖?」泳茹繼續問。

「你都傻既!我邊度識啫!我做送貨架咋!」阿文講完就走咗去後面同家明傾車經,剩低泳茹自己一個默默低頭。

我放慢腳步,同泳茹並肩而行。

「泳茹,好彩有你咋,如果唔係你,阿恆可能撐唔到而家。」我知泳茹好怕自己係團隊既負累,尤其係出現咗咁有能力既新伙伴。

「邊會吖,消毒包紮呢啲野係人都識架啦。」泳茹苦笑咗下。

「冇錯,不過唔係個個都可以做得咁好。總之,唔該哂啦。等到咗嗰邊,你就可以同啲醫生好好咁學醫,阿恆又可以好好咁療傷,阿文亦都可以搵吓張叔張嬸。」我一路望住看似觸手可及既沙田。

「……」

等到咗沙田,我就可以放心安置佢地,然後隻身出發尋親,先係我最主要既目的。

「係喎,如果你想學番招防身,話唔定可以問吓晞儀?你地兩個都係女仔,佢應該知咩招啱你。」

「……」一樣既沉默,唔通係太攰?

「阿棟,不如喺度停一停?」晞儀既聲音自隊尾傳黎,每個人都停低望住佢,大家臉上似乎都未有疲倦之意,點解晞儀突然想停低?

我望一望周圍既環境,我地身處於一片叢林之中,路面比起之前行既平坦、廣闊咗唔少,樹灌層不乏一啲斬過既樹,留下唔少樹樁。

晞儀將沉重既背囊放低,喺入面抽出幾個空罐,喺每個樹樁上面都放低咗一個。

家明既左手突然有動作,伸入褲袋,掏出兩枝黑色管狀物。

消音器?

「其實由我地第一次見面既時候,見你地拎住啲槍指住我地但係又冇開鎖,就已經覺得奇怪。到喺公路嗰陣明明咁多行屍,但係就得阿棟一個人用槍殺屍,我就更加確定你地唔識用槍。既然大家跟住落黎仲有一段路要一齊走,不如趁而家呢度尚算安全,教一教你地,方便以後彼此照應。」晞儀一路行番埋黎一路講。

「都好,不過我地剩係執到啲槍,冇乜搵到子彈,不如用其他野練吓眼界先?」我見大家都冇咩意見就放低背囊。

「嗯,咁就我教阿恆,家明教阿文,你教泳茹?」

「冇問題。」於是,我地就分成三組。

「阿文!去執啲石仔番黎!」家明挨住棵樹,雙手插胸。

「彈匣、扳機、保險、照門、slide、準星……」晞儀同阿恆一人手執一槍,學習手槍結構。

而我,就拎起箭袋,數緊入面仲有幾多箭。

「Don,sorry啊,之前落雨嗰陣,嘥咗好多箭……」仲記得嗰陣我掛羊頭賣…唔係…係掛屍腸扮行屍,一落雨沖走哂啲屍味就俾佢地認出,多得阿恆佢地三個我先有救。

「傻啦,如果唔係你地,我可能一早死咗。箭啫,之後得閒研究吓點整咪得。」為免泳茹繼續諗埋一邊,我拎起十字弓開始講解。

哐—哐—哐—
由一開頭既發極都唔中,到而家佢地三個用石仔掟罐頭已經可以做到百發百中。
三人都面露歡顏。

「不過人手掟石仔、使用十字弓、使用手槍三者既作用力同重量都好唔同,所以我地而家都係真槍實彈試吓先啦,照頭先既分組練習。」晞儀講完就喺啲樹幹度畫上一個又一個圓。

開始之前,我將避彈衣全部拎哂出黎,叫練槍既每個人都著起,以策安全。由於當時淨係執咗四件避彈衣,所以我就帶咗泳茹行去遠少少既地方練弓。

等我搵吓呢頭有冇先……

「啊!有啦!」紫紅色,真顯眼。

「有咩啊?」泳茹唔知我搵緊啲咩,朝我望既方向望過去。

「吊鐘花,見唔見到啊?紫色紅色嗰啲。」我指俾泳茹睇。

「喔喔喔,見到啦!有咩用架?係咪藥草黎架?」

「唔係,係我地既練習目標。」我笑一笑。

「咩話!?」

「無論係十字弓又好,槍又好,而家資源短缺,我地好難搵到彈藥,慳得幾多得幾多,一定要一箭擊殺。而且,十字弓既威力冇槍咁強,子彈就算射唔中個腦,行屍都會俾子彈既力道震一震,但係十字弓既短箭如果射唔中,就冇第二次機會。加上十字弓既射程比手槍更短,要拿捏得更精準。呢啲吊鐘花呢,大概有四份一到半隻手掌大,如果你可以成功射中,就畢業啦。」

「Don,你有冇講過俾你聽,我由以前就覺得你好適合做老師?」

「專心啲啦。」我拎起十字弓,準備示範一次俾泳茹睇。

上弦,提弓,深呼吸,瞄準。

哧—
短箭與被射中的吊鐘花一同落下。

「到你啦。」我將十字弓交俾泳茹。

泳茹試射咗一次之後,扁哂嘴咁望住我。

「邊有人一次就會成功架,我都練咗好幾年,再試吓啦。」

「Don,不如你捉住我隻手示範多次吖……」泳茹將把十字弓遞到我面前。

鈴鈴鈴——
褲袋內既電話突然響起。

「你自己練住先。啊,記得執番哂啲箭。」甩開泳茹後,我行埋一邊拎出電話。

【Unknown】

冇來電顯示?

「喂?」保險起見,咩電話都要聽。

「Hello?Is that Donald?」

「Yeah. Who is it?」

「Miss Jefferson. From Dr.Hendrix’s office. 」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞