【喪屍】《末日東方之珠--- 淪陷香港後花園》

1001 回覆
222 Like 11 Dislike
聽朝飛番香港
而家執緊行李
文晏啲出

又藉啲意走數 又扮野
會唔會問人跌咗張相昨

唔知呢

問緊人個時喪屍殺到 所以混亂中跌咗

一定要係咁
32.

到我行到入間餐廳既時候,阿文同阿恆已經坐定喺張大圓檯度喪飲水。

餐廳內充斥住陣陣油香,令人溫暖又安心既住家味。

「邊個咁醒拎啲報紙癡住啲玻璃?」我將餐廳門栓埋,唯一既太陽光來源頓時消失得無影無蹤。

「我啊我啊...咳咳...我見屍殺列車啲人都係咁做,咪跟吓風囉...咳...」阿恆急住答我爭啲俾水濁親。

「Don,你做咩又成手血?你拎住嗰兩袋咩黎架?」阿文見我手上面拎住兩袋野,想拎黎睇,我就順手遞咗俾佢。

「我頭先入隔離間uniqlo拎咗啲乾淨衫,等陣換咗佢啦。我已經將架貨VAN停正咗喺門口,聽朝一行出去就可以走。」我喺隔離卡位坐低。

呢個時候,手上面拎住一個托盤既泳茹喺廚房度行出黎。

「食得啦。」帶住一貫溫柔既笑容,喺阿文同阿恆面前各放低一碗餐蛋麵。

「嘩正啊!」阿文大喝一聲就開始大快朵頤,佢隔離既阿恆亦都跟住佢一齊狼吞虎嚥。

泳茹拎住另外兩個碗喺我對面坐底。

「成朝冇食過野,一定好肚餓,加多咗隻蛋俾你。」泳茹將碗特別大碗既餐蛋麵放喺我面前。

我拎起筷子,夾起午餐肉上面既煎蛋,放入口。

嗯……

「點啊?好唔好食啊?」泳茹好似好著緊咁問我。

「你記唔記得畢業嗰陣你整咗次曲奇俾我食?」

「梗係記得啦,嗰陣一時失手,燶哂我都唔知。」泳茹有啲唔好意思咁講。

「嗯,呢兩隻蛋,令我諗番起啲曲奇陣味。」我一路食一路笑。

喺泳茹凌厲既目光之外,我將兩隻燶哂既蛋吞咗落肚,就同當年既曲奇一樣。

「嘩,食得唔好嘥!」阿文見我食完隻蛋就停哂手,即刻過黎食埋我碗麵。

「喂!做咩啊你!碗麵阿Don架!你自己咪有囉!」泳茹一手拍落阿文個頭度。

「咁唔知訂架你,阿Don都唔食公仔麵既。」阿文唔理泳茹既攻擊,繼續食。

我由得佢地兩個繼續打黎打去慢慢玩,自己就行入餐廳內部睇吓咩環境。

食材、廚具、刀具,就連食水都一應俱全,雪櫃上面仲有張紙列明哂所有物資,睇黎係曾經有人喺度逗留過,仲諗住留守喺呢度。

出面既檯檯凳凳全部都好乾淨,反而星盆上面就留有好多污糟既毛巾,地板亦都凌亂不堪,好似有人未打掃完就急急腳走咗咁。

究竟係咩原因令佢地打算留低,但係又突然走人?原本諗住留喺度既有幾多個人?佢地去咗邊?

我拎起星盆既毛巾,掉埋一二邊,將身上既裇衫同背心除低,放入星盆,打開水龍頭,望住不斷流出既水柱沖向裇衫。

無論落幾多洗潔精,幾用力搓,啲污漬點都洗唔甩。

點都洗唔甩。

「嘩…!」唔知幾時出現喺我後面既阿恆突然輕輕驚呼一聲。

「咩事?」

「Don哥,你個背脊咁多疤既……」阿恆眼定定咁望住我背脊。

「我以前喺啲未開發既森林度做野既,有時跑得太慢,就會俾野獸抓傷。阿恆,幫我將你地啲污糟衫拎埋入黎,我一次過洗。」

過咗冇幾耐,阿恆就拎哂啲衫入黎,不過同佢一齊入黎既泳茹阿文同時亦都趕咗我出去,叫我休息吓。

好啦,暫時,應該冇危險。

我訓喺張大圓檯度,側身抱膝,係我最習慣既睡姿,到訓低既呢一刻,我先感覺到全身既肌肉有幾緊繃、酸痛,我努力說服自己等兩個鐘後鬧鐘響起先可以起身,不出幾秒,就陷入了無煩憂既夢鄉。

睡夢間,我感覺到有雙微冷既手顫抖地喺我背上遊走,勾勒疤痕既線條。但係我實在太攰,冇力氣睜開眼,冇力氣坐起身。

突然,一聲尖叫從廚房傳來。

「啊!!!!!!!!!!!!!!」

我雙眼反射性地睜開,瞳孔急速縮細,全身汗毛豎起。

阿文!
我最快
我最快

恭喜哂
錫淡先
留名
好似大家都鐘意阿文多啲哈哈哈

好想阿文做我男朋友 又嗲嗲啦佢

你個名

做咩呀

唔好嬲啦

你係咪阿文呀
我最快

恭喜哂
錫淡先

阿文出事 立即發脾氣
愈來愈有陣hehe味
推一推先
一個唔覺意又多咗負皮
推一推先
一個唔覺意又多咗負皮

鬼叫你殺完呀文呀爸呀媽又搞埋佢
推一推先
一個唔覺意又多咗負皮

咪係
我覺得樓主係恰我 見我鐘意阿文就整死佢
推一推先
一個唔覺意又多咗負皮

咪係
我覺得樓主係恰我 見我鐘意阿文就整死佢

阿文未死 大家冷靜啲
lm
推一推先
就黎10點 留定名 等睇樓主走數
33.

我地三個即刻衝入廚房,邊衝邊抆刀。

阿文腳都軟哂咁挨住個雪櫃。

「點啊阿文你,冇事丫嘛!」泳茹過去扶一扶佢。

「冇行屍喎,文哥你嗌咩呢?」阿恆見成個廚房一隻行屍都冇就收番起把刀。

我觀望四周,見到原本疊高成兩棟既紙皮箱最頂嗰個俾人搬咗落黎地下,我行近打開黎望望。

哈哈哈哈哈哈。

真係忍唔住,笑到標眼水。

「Don哥你笑咩啊?」阿恆見到我笑得咁開心,就走埋去望吓個紙皮箱入面有啲咩,但係佢望完都係唔明我笑咩。

「你地知唔知呢個張立文,成世人天不怕地不怕淨係怕兩樣野。張嬸,同紅白藍膠袋,哈哈哈哈。」

泳茹即刻假裝一臉嫌棄,盡情嘲笑。阿恆就喺個紙皮箱度拎咗幾個紅白藍膠袋出黎係咁嚇阿文。

「唉呀,咪搞啦!」

張叔張嬸喺阿文某一年生日嗰陣,買咗部DVD機俾阿文做生日禮物,阿文仲係咁同我show off 攤喺梳化吹住冷氣就可以睇戲,點知有日張叔張嬸唔喺屋企,佢就諗住自己睇碟,好揀唔揀揀咗套恐怖片,片名我就唔記得啦,淨係記得佢話片入面個連環殺人狂殺完人之後會將屍體支解,然後塞落啲紅白藍膠袋度,再將一袋袋既屍體放喺鄰居街坊既門口。

我諗正常人睇完應該都係會驚個殺手,或者驚啲屍體,邊有人會驚個袋架,嗰陣真係笑死我。
以為佢大個咗就唔會再驚啦,點知佢都就三十歲,仲驚緊,哈哈哈。

「你無端端做咩搞啲箱啊?」我笑完斟咗杯水俾阿文。

「我見訓唔著,又冇咩野做,咪周圍行吓摸吓囉。見咁多個箱,諗住睇吓入面有冇好野,點知……唉……」阿文一臉後悔。

「喂!好野黎架,我地得四個背囊,拎到既野有限,拿,紅白藍膠袋就唔同啦,成條屍都放到入去喎係咪先?」我忍唔住開起玩笑,泳茹同阿恆都笑咗出聲。

「你個死仔!」阿文打咗我背脊一下。

講完笑我地就開始動工。

將一個紅白藍膠袋套喺另一個紅白藍膠袋外面,增加佢既強度,冇咁易爛,然後將廚房內既所有罐頭、公仔麵、樽裝水、飲品等等都放哂入紅白藍膠袋裡面,所有可以即食既食物都被我地一掃而空。

「發達啦!呢度啲野食夠我地食成個月!」阿恆攬住飽滿既紅白藍膠袋,錫咗啖。

我拎起爐邊既生果刀,切咗幾片檸檬,沖咗四杯檸水。

「阿恆,你冇人冇物,以後,就跟住我啦。」我搭隻手喺阿恆膊頭度,佢眼濕濕咁望住我,點點頭。
「慶祝我地安然無恙又過一日,飲杯!」阿文突然舉杯高呼。

「飲杯!」大家將凍檸水一飲而盡。

啪嚓——
餐廳內既電燈突然全部熄滅。

「嗯,差唔多啦。」其實比我預料中仲要遲好多。

「咩差唔多?」泳茹問。

「新聞琴日開始停播,我今日打去衛生處、醫管局嗰啲打極都冇人聽,而家度度都冇人番工,又有人話分分鐘特首都已經走咗佬,呢個時候停電停水差唔多啦。」

「門口啲行屍,好似嘈咗好多……」阿恆提出一個我地大家都注意到既事實。

「嗯…可能出面啲街燈熄哂,環境更加暗,佢地就更活躍。我地唔好咁張揚啦,你地去抖吓,我睇水,記得唔好咁靠近門邊。」我講完佢地就好聽話咁行番去啲座位度休息。

「嗚噁噁……啊……嗚……」門外行屍既低鳴越黎越大聲,大聲到好似就喺耳邊一樣。

碰——
身後一個紙皮箱從高處墜下。

一陣陰風突然從背後竄起。
低鳴聲原來唔係由正門外傳來,而係我身後既紙皮箱後…………

碰—碰碰—碰——
咩料 🐭?
成日都呢d 位停
睇到好無引。成日呢啲位停
學曬中國有剪接啲衰野
不過已正皮。支持支持。加速加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞