路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
試爆場面比想像中細
比其他片養大左胃口
幾十年前嘅彈你想有幾勁
點睇barbie女拳天堂多bug到要呃觀眾入場
津爆

啲人都係為小丑女同搞笑先入埸睇,但連登冇乜人討論

利申:未睇
我都只係睇左影評話班ken由做花樽去到奪權再做返花樽
https://www.youtube.com/watch?v=eo0s-COpaGI

70 Years Ago, First Atomic Bomb Tested in U.S.
認名認英文會易啲 其實字幕英文名可以唔使譯
果時講既共產唔同今日大家所認識既共產
好多人名出現
分唔清邊個打邊個
所以係要睇第二次==

交三舊學費睇兩次
有冇人覺得oppenheimer俾Lewis Strauss 搞

唔算冤枉,唔好講講當年麥卡錫主義

就算放係依家憑佢共產交際圈都唔應該俾佢接觸任何機密
愛因斯坦同奧講頒獎果PART唔太明,佢地係表達緊咩,頒獎比你可憐你?
嗰個氣氛一定係會俾人鬥 細路同情婦都係共產黨人
佢仲要透過共產黨渠道捐錢俾西班牙人
政治家同軍佬利用完科學家就過橋抽板 將你逐出權力核心 到你老 臨死前咪頒個終身成就獎俾你
因為即使佢/奧本做咗國家英雄都好,當用盡佢地既價值之後,國家都可以隨時當佢地condom,一沉百踩

就算到若干年後,人地肯還返個功名比你,恭賀你既人,有幾多係真心,有幾多係見高拜見低踩,只有自己知

愛因斯坦係德國出世既猶太人,都一樣比自己國家放棄咗,係奧本雄心勃勃搞原子彈既時候,其實早已經睇透
歴史背景係1963年甘迺決定向奧本海默頒發恩里科·費米獎,美其名係平反肯定佢工作,但係一樣冇恢復佢安全許可

我覺得電影意思係,Oppenheimer 堅持進行閉門聽證,俾人撥到自己一身黑墨,唔可以再接觸原子研究
,係認為咁係一種自我懲罰,,寄望日後世人會原諒自己令原子彈岀現

但係愛因斯坦話唔會有依一日,就算真係平反,唔係為咗你係為咗俾d政客貼金
基本上最多同講句sor9ry 差唔多
好現實,測試完已經沒收哂你d野,全權接手,放個時都唔通知你,要聽收音機
借幫你平反實質用來抬高自己贏聲譽
總之都係為利益而作出既行為
根本唔係真心為你做任何野 只係借你上位
同埋佢走去篤灰蜆殼個Engineer 果下真係做多咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞