路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
其實搞得大project大achievement一定會得失既得利益者
一開始介紹啲人物理界嘅superheroes嚟

睇佢meet Heisenberg
都幾好j
後段好似係想用BGM保持緊張節奏
但個BGM keep 住咁緊湊睇到個人好攰
作為一個nolan死忠 套野我覺得有啲失望
認同其實唔算悶
佢冇Ironman可能息影咗
你都戇撚鳩
我估因為作為科學家佢哋兩個都推動劃時代嘅發明
可能一開始都覺得會因此而和平
但放喺現實就成為政治/戰爭嘅一個手段
仲要係令數十萬人喪命(同埋引到各國加入軍備競賽)
真,個下都幾心寒有料
唔係講笑我睇嗰陣係認唔到Gary Oldman
代入左oppenheimer
作賊心虛
井多少少?
好多人都唔完全係好人, 點解淨係搞佢?
因為有需要
反而我覺得套戲係想講冇人係完全正義 / 完全仆街喎
Oppenheimer 自己都有少少害咗情婦,個人意見舉旗不定,甚至可能真係有少少自私想做 martyr
而 strauss 亦都真係十分愛國 (當然愛國未必等於正義)、做嘅一切都係為咗唔令自己眼中嘅 Oppenheimer 阻礙國家發展
我反而好鐘意 strauss 至少喺呢度戲入面嘅性格
Florence Pugh嘅角色真實歷史有人懷疑係被自殺,因為佢自殺嗰隻毒藥市面好難買,套戲拍佢自殺嗰幕都拍到隱約好似有隻手㩒住佢嗰頭
鬼叫Iron man玻璃心以為thomas shelby同愛因斯坦講佢壞話
加上iron man係主戰派, 戰後主張整h bomb同儲atomic bomb以震懾蘇聯
thomas既係原子會既成員同主張反對繼續整研發h bomb同反美繼續借atomic bomb

iron man咪覺得主角既仆街講佢壞話,又話佢虛偽一邊整核彈一邊有罪惡感叫人唔好研發其他武器, d聽證會擺明做鳩主角佢都去好明顯係贖罪等佢好過d
Strauss站在政府立場,戰後當然關心同蘇聯嘅軍備競賽。但係就住呢一點,oppenheimer係不斷阻礙佢嘅工作:

1)反對開發氫氣彈
2)否認開發原子彈期間有間諜泄露機密
3)公開場合奚落Strauss

第一點係Staruss最鄙視Oppenheimer嘅地方。佢認為Oppenheimer發明原子彈,做咗戰爭英雄之後,又即刻站係道德高地,反對氫氣彈開發,好似攞晒兩邊彩,食晒兩家茶飯咁,係偽君子行為。究竟Oppenheimer係真良心發現,一話專登扮嘢,根本係冇人知道。Strauss就一口咬定係後者。

第三點就涉及佢自己比較心胸狹窄,不過oppenheimer的確太過串嘴。係出口同位素畀挪威一事,Strauss作為政治家,當然反對,希望保護美國利益,但係Oppenheimer就公開奚落佢,嘲笑佢係門外漢唔識嘢,令到Strauss從此心入面有條刺。
我都鐘意strauss
政治同科學有時真係撈唔埋
某程度上Oppenheimer真係阻住地球轉,又自大串嘴
嗰到幾慘
理念唔同
唔再擴大軍備就會俾蘇聯打爆
個人覺得做得最好 麥迪文
認得佢啲表情同把聲
竟然
oppenheimer : 唔整喇show埋俾蘇聯間諜睇我地棄核彈

strauss : 咪傻啦蘇聯會唔整? 梗係整多d !

其實無對錯, 甚至strauss對人類醜惡既理解比主角更深。 但佢搞oppenheimer就核突咗d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞