路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
"Lawrence thinks that Tolman died of cardiac arrest because he found out you've been cheating with his wife"

"That's nonsense. He never found out"
錯呀
Ruth個老公係老嘢Tolman
Oppen對住Pash講大話係諗住唔好搞著自己細佬、弟婦同個friend Chevalier
Ruth個老公係老嘢Tolman,Tolman有同Oppen合作做黑洞嘅研究,所以會有social gathering慶祝下研究成果
整鐵路係Lomanitz,即係Oppen第一堂唯一個學生
Chevalier去咗法國
Oppie細佬做左十年牧場主
先搵到中學請佢老師
留名
很好睇
犀利呀,呢啲footage都搵到,好珍貴
bohr出名要掟氣壓計落樓
heisenberg 唔駛講啦
fermi有fermion
teller有bet同jahn teller effect
Oppenheimer 有bo approximation
Feynman 又係唔駛講

利申:非phy非數
其實個分佈都幾接近傳統嘅紅州藍州
有無人覺得成套戲,Albert講個幾句對白先係精髓
乖 弱智唔好出嚟柒
佢Jean拎起嗰本係用Sanskrit寫嘅梵頌,Bhagavad Gita係印度教嘅經典。Oppenheimer讀出Jean指住嗰段就係”Now I am become Death, the destroyer of worlds,”

屌你老母真係好撚性感,一路搖一路讀,你話係中二病老係咁話
Feynman話佢塊玻璃防uv
佢講真定講笑
個bomb射出黎既應該唔係uv
Oppen個情婦係咪比人殺死
因為佢再無利用價值

好似拍到open end咁
因為現實都真係冇定案, 查唔到真相
始終覺得路蘭最厲害嘅地方係點樣將一件事簡單複雜化,然後再用一個好易入口嘅方法去present出嚟
啲觀眾入場睇完會唔覺得自己自己睇咗商業片,反而覺得自己get到啲好高深/文藝嘅嘢,從而獲得一個好良好嘅觀感體驗
終於睇左
我會欣賞依套美術 運鏡 剪接 多過劇本同對白
一套科學家傳記X美國政治片要可以拍到畫面咁有張力 仲要無乜大場面 依樣野唔係咁易 由核爆>演講依刻我覺得全片最好

至於劇情 核爆前我覺得最好 最後聽證會顯得簡單複雜化 當然我明佢想營造個種緊張感 但真係有啲太刻意太冗長

btw 成套都係配角搶戲過主角 我覺得愛因斯坦可以拎最佳男配角 好cute
歷史角度Strauss唔係真係俾JFK收皮,係俾大半個參議院夾份收佢皮

只不過呢單野靠近1960年總統大選,嗰陣所有有意參選既民主黨參議員都焗住上船,JFK最後跳咗票贊成變反對
隱約好似見到有一個鏡頭
係有隻手禁住佢個頭落水
以為自己睇錯

Oppen視覺就係佢太傷心自殺
https://udn.com/news/story/6812/7339652

日本人反感都情有可原
點解西方人都會 Barbie個X (Twitter)支持 Barbeheimer 純粹係講緊去同時睇兩套戲姐
講真睇完更反核
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞