路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
2刷可以考慮菲林版
首刷就普通都得
副手嗰句好精妙,話佢地可能講緊啲重要嘅話題
其實暗地裡屌緊Strauss,暗示比佢聽「偉大嘅科學家根本唔會談論你,唔好諗到自己咁重要」,Strauss聽完已經想屌鳩佢,不過個副手即刻開門,所以嗰秒Strauss係有擰轉頭睥鳩佢,好演技嘅演員連一秒之間嘅表情都好多details
反而係 ‘What do you want more? Mermaids?’ 嗰下笑咗 心諗明串迪士尼咁大膽
睇完奧本海默諗起之前有套美劇世紀天才愛因斯坦
故事一樣用好多插敘
愛因斯坦同樣都亂搞關係 畀人屈係共產黨黨員 同樣因為自己既研究而自責
呢幕講寫信畀羅斯福同埋美國要搞曼哈頓計劃,但胡佛信唔過而冇揀愛因斯坦
https://youtu.be/sQGjiieee-A
其實有極簡單既冷戰背景已經夠啦,除非你話離譜到蘇聯聽都未聽過姐。

根本套戲既對白同鏡頭都交代得好清楚故事要知道既背景脈絡,係D影評人鐘意拋書包先扯好多乜乜乜歷史。
有兩條故事線:
1) 整原子彈既過程,整完之後Oppenheimer被人審。
2) RDJ上位入內閣。

第二條線全程黑白,其他都彩色,我覺得唔關咩視點或者主角感受事咪純粹兩條線其中一條黑白
同毒舌爭好遠喎,有幾次提到奧本係為左自己名聲洗白先特登做烈士,RDJ亦唔純粹係衰人,首先佢係幫美國政府做份內事,佢亦自認為所謂逼害既審問係間接幫奧本洗白。事實亦都係呢單野幫奧本由幫政府製作炸彈既歷史罪人變成反政府英雄。

最尾唔覺得係大快人心,而係留左個問號係度比呢個充滿矛盾既歷史人物。
“Important” 依套戲啲對白寫得好好,會引起多重思考,有文學根底係唔同啲
唔好意思,真係關事
的確將主角不安嘅感覺呈現得好好
但係因為在場科學家都係憂慮過應唔應該放原子彈、明白後果嘅人 我以為佢哋情緒同樣會有啲複雜
我會話為咗呈現Oppenheimer心理 令到對Los Alamos其他人對個launch嘅立場敘述唔係咁連貫 令我有少少confused

炸日本之後如果全場歡呼高興到咁 我覺得反而係最冇人性 最道德淪喪嘅部分
嗰幕我作為觀眾嘅不安嚟自cheering多過原子彈災難
(當然我想像唔到打起仗嘅時候心態顧唔顧到咁多)
想知oppen嘲笑Strauss 同位素比起三文治有用嘅件事嘅背景係點?
我知導演自己有話過係主角主觀感受之類既解釋,但我睇完覺得好明顯係兩條故事線既簡單分割吧,咁佢鐘意吹到係好有feel既視點都無錯既
應該唔係咩特別既比喻,純粹想解釋送同位素比人唔會幫人整到原子彈,佢講笑話如果咁都算幫手就請佢食三文治都一樣係幫到手。
搵到件事,套戲真係好正,睇完之後不斷搵返當時嘅事件背景
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/157h3s2/who_was_right_on_isotope_export_oppenheimer_or/
全場歡呼唔係慶祝炸日本
而係戰爭結束
咁你點理解同一時間線,有黑白又有彩色?
大概記得佢嘅speech話The world will remember this date. 而家太早定斷the result of this bombing but I bet the Japanese didn’t like it.
有人記得可以confirm返

所以我理解係bombing成功但日本未正式surrender
戰爭結束前或後Either way the bombs had been dropped, so blood is already on their hands
其實二戰同冷戰 唔係中學有教架咩
當年教history 講一戰多
核聚變 fussion
核裂變 fission
咁都可以幻想到咁多

"I wrote the script in the first person, which I'd never done before. I don't know if anyone has ever done that, or if that's a thing people do or not… The film is objective and subjective. The color scenes are subjective; the black-and-white scenes are objective. I wrote the color scenes from the first person. So for an actor reading that, in some ways, I think it'd be quite daunting."

對白用咩POV寫 差好遠啦
比盡咪剩係知波茨坦會議,偷襲珍珠港,納粹打波蘭
套戲應該99% 野係中學無教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞