路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
順時序拍好過玩路蘭style
為做而做
sci 底,前半冇問題
係後半認證會跟得有啲辛苦,集中力下降
反而Miller 一定要拉 Oppenheime落來 令佢個研究可以繼續

呢點我諗同樣作為科學家ge Oppenheime 會好明白
所以仲握手
但emily blunt就記到2046
入場前有無邊段youtube片睇下可以做下功課先?
想真係欣賞到套戲
真係有需要做功課咩
咁你宜家睇唔睇得明?睇得明咪得
順時序拍trinity個高潮位轉眼間就過咗啦 氣氛都未build up到仲climax條毛咩

況且依家要三個鐘內講晒三個主題
順時序拍反而會有好多唔自然太快完嘅cut scenes
宜家咁拍反而keep到tension又交代清楚到故事
又可以令觀眾同步到oppie一路回憶整彈嗰陣好有passion到打完仗俾人審到feel到自相矛盾自我懷疑就嚟崩潰嘅心路歷程

至於Strauss條線 大佬佢假假地都套戲第一反派
唔通淨係最後俾佢露一露面俾oppie串下佢又屌下oppie
之後即刻俾人爆大鑊喺聽證會收皮咁柒咩
就係一開始畀啲scenes佢交代到佢係個幾admire oppie但又俾oppie串過係"lowly shoes salesman"嘅普通人
隔咗兩個鐘先話畀觀眾知佢就係勁記仇好處心積累想搞死oppie嘅老狐狸
咁樣先夠suprising夠dramatic
跟本就係
我都想知
睇住差唔多成百年前嘅同胞
點樣比原子彈炸到熔
然後班美國佬仲笑騎騎開哂party
會唔會日本唔上得畫
首先氫彈技術再高啲,擁有的國家都比較少
反而核彈相對門檻低啲,而且唔成功都可以整髒彈
對人類的危險大好多
但係其他導演唔會咁樣拍呢
佢個角色係做咩睇完對佢冇咩印象
查間碟
睇完明白點解係大陸唔上得
佢個目無表情樣
覺得好岩做Nazi
中國好似已經有期

但你計日本本島係你大陸
中國特色社會主義點會係純共產/斯太林式共產主義
有好多導演如果有同樣budgets 可以拍得更好
當你有利用價值個時 就會俾個神台你上
當你冇利用價值仲要做頂心杉時
就會用唔同手段去整走你
同你講啊 上一套天能岩岩上映個陣 IMDb 都8.5分
過多排班fans氣勢無咁強 套戲就跌到7.5 真係好既作品 經得起時間考驗 過多幾年再番黎評論啦
真心話
路蘭呢個拍法同用配樂用法,已經擺明唔駛觀眾有歷史認知。

班人根本自己諗多左。

成套野中國戲曲嚟。
代表老美保守一派
Casey Alfferk 做邊一幕想問下
例如邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞