路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
陳冠希
其實呢度兩個post都無唔俾人講悶
睇戲咁個人 鍾意/唔鍾意都無得監人
只要有睇過套戲 上黎放低自己評語
而唔係連戲都無睇就鳩屌
Fact: Oppenheimer was ahead of his time on black holes
The day Hitler invaded Poland, Oppenheimer and his student Hartland Snyder published an important paper about "heavy stars" running out of fuel and collapsing. The paper followed up on the work of several other scientists, but Oppenheimer didn't publish on the topic again.

Theoretical physicist Kip Thorne describes how "truly strange" other scientists found this concept at the time. Even John Wheeler, who popularized the term "black hole" in 1967, fought against the idea in the 1950s.

Roger Penrose described black holes in 1964, for which he would win the Nobel Prize in 2020. After his win, Penrose cited Oppenheimer and Snyder's paper as one of the inspirations for his research.

另類致敬番自己套interstellar?
天能單數華盛頓個仔演技最弱
一開首以說明兩人往後命途
你好撚柒
佢已經之前喺Tenet講過時光機個發明家係未來版既Oppenheimer
咁算唔算?
其實套戲最大問題係冇太多地方講到佢嘅心態轉變同埋點解會咁想從政
仲要nolan最鍾意人講野時大大聲BGM,聽到一半當贏
所以話就話人物傳記,但係對主角心理狀態描寫根本唔夠
反而似睇麥卡錫記錄片
要追番去prestige
睇左imax ,不過老實真的不用imax
如二擦反而想睇35mm
成套戲要好留心聽每句對白及人物表情反應
睇時我唔覺特別好睇,亦唔差
睇後上網溫書歷史再諗返劇情,件事升華左
覺得仲會有好多回甘

但我想講香港人睇戲manner 真係好撚差
星期六早上睇mega box imax
屌你老味隔離對情侶係唔撚係都笑
乜撚野對白都噴氣笑
你個人係咪咁撚黑色幽默呀
又要傾計
完全破壞哂氣氛
不知所謂
點解佢test係用內爆式但係第一粒little boy反而係用槍式
Fission 同Fusion
對應返核裂變同核聚變
都叫做match埋成個故仔

一個連鎖反應 好似原子彈咁有nearly zero嘅機會會搞到世界滅亡

一個就用好強嘅外力將兩樣嘢合埋
中間質量(mass not quality)損耗會產生極大能量
感覺今套唔會有tenet式咁收得咁爆
門檻高咗 對二戰/物理無咩認識會有啲難入局
然後鏡頭上無咁激 劇情上又無乜plot twist
今鋪主流未必啱睇 至少今次上咗幾日都仲係得post2已經差好遠
Tenet唔少人睇唔明所以迫住討論
咁今次係歷史為主 咩都發生曬無嘢唔明 無計
屌住黎讚套戲

正常人起碼要兩周目先get到

您做完既野 隨時無啦啦 事後會比人標籤 係共產分子 影響國家安全
呢個咪正正係 我地香港人 所經歷既野
咁唔同嘅

佢都知they are safe only when they are still useful
某程度上係patriotic act 或者好似套戲嘅科學家咁
為咗human race instead of just a country
呢套戲有笑位咩
我睇個場啲人好好 無人傾計無人笑 全場都好安靜好專心
最大笑位應該係最尾老婆對住泰勒醞釀緊口水嗰陣
有一段係奧本個friend話要走
奧本問Matt Damon驚唔驚佢涉密
Matt Damon 話會殺咗佢先
呢段好多人笑

我嗰場就除咗呢段其他時間都好靜好專心,完場仲好多人拍手
Birth control嗰個位都好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞