路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
成班係到扮撚晒野 我幾肯定呢套野唔係路蘭拍既話 個評價一定差勁遠
唔係喎,論演技,好多配角都非常之令我深刻喎
Roger Robb成場聽證會由一開始陰啲陰啲chok oppy 佢地到最後高潮位唔留情面大力指控佢做得好好喎
Alden Ehrenreich做rdj 副手揭穿佢偽君子面目都做得恰如其份
咁我個人覺得最驚喜就係gray oldman 扮完Churchill 扮杜魯門一樣做得維肖維妙,麻煩搵人開套戲俾佢做埋史大林唔該
你是咪唔記得咗鐵達尼同魔介
同歴史有串連嘅贏面更大
少年pi嗰屆Oscar best picture明顯應該係佢攞
點知頒左俾Argo
邊有如果呀獨醒撚
依家拍到出黎果個咪nolan
真係隨隨便便就搵到條友拍依家套野水平咩
依家都算係核戰邊緣
個人覺得導演手法比較大嘅問題試爆後嘅節奏掌握得唔好,快到根本冇太多空間去感受Oppenheimer嘅心理變化,完全係靠Muphy演技好,再加Strauss一段嘅解說性質強嘅對白去講Oppe嘅內心,呢啲已經係導演敘事能力不足嘅表現。

當然我唔係諗住discredit Nolan,畢竟呢類型嘅題材同片長處理上都有難度,單單係三個鐘嘅電影可以拍到冇悶場已經唔容易。換句話講我係覺得套戲係好睇嘅,但未至於出眾。
我表達得唔係咁好,我認同套戲大部分演員嘅表現係好好嘅,只係我重點想表達Murphy同Rdj嘅精彩演出彌補咗Nolan某啲敘事能力不足嘅位置。
我反而覺得心理變化唔需要著墨咁多,一場victory speech嘅戲已經足夠體會到佢當時嘅心境。

加上演員演技都係敘事嘅一部分,nolan都講到明呢部電影戲靠murphy嘅演技去carry,呢個係佢原意。

另外一點係,oppenheimer本身心理嘅變化都係爭議嘅一部分,亦係strauss唔gur佢嘅原因之一。著墨不足,反而更顯出oppemheimer貌似突然站係道德高地,想令自己變成戰爭英雄而唔係殺人犯。

你以為佢經歷咗好多心理變化?其實可能佢一早就plan好咗扮嘢。Oppenheimer嘅一生就係充滿爭議同矛盾,究竟佢係突然良心發現定係聰明絕世攞道德光環,就連書本原作American Prometheus都冇答案。
我嘅意思唔係話完全冇講Oppenheimer嘅心理或者講唔夠,好似你咁講其實victory speech場戲已經表現到呢樣嘢。但睇戲唔係接受資訊嘅活動,而係觀影體驗,觀眾都需要時間消化同咁感受角色嘅心理,起碼我個人嚟講睇嘅時候只係「知道」Oppenheimer嘅心理有啲變化,而未「感受」到。

至於你下面講嘅嘢我認為同我講嘅冇衝突,無論Oppenheimar心入面點諗,單靠第二個角色把口直接講出嚟點都唔算係好嘅storytelling。
用第三者角度講出嚟係突顯strauss同其他唔妥佢嘅人對oppie嘅不滿。Oppie心入面點諗唔重要,重要嘅係其他人點睇佢。

個人意見,討論only
係 佢做得好好 奧本海默都驚驚地
其實係
呢套戲上咗咁耐都爆唔到第二個post都知係普通料
佢真係好白痴,夠膽係個軍官面前講d咁嘅嘢,聽到matt damon眼都突埋matt damon又夠好死,最後調走咗casey affleck
畀nolan知道咗連登爆唔到第二個post,佢一定好傷心話晒係世界指標
佢Mr. Robot 太勁 普遍得到業界認同
呢套懶高深戲起碼唔啱香港人胃口先
只係唔岩你胃口
唔中意就唔好睇,無謂辛苦
前面打多咗個懶字, 後面打漏咗大部分3個字
但好奇怪入場人次仲高過barbie
啲人以為Nolan既戲就一定好
啲媒體同nolan on9 fans又成日吹奏呢個導演
咁都要多得見到Nolan 個名就衝入黎屌人扮高深既盲反撚
多左幾多人推post
又一件盲撐nloan on9 fans
好似tdk咁,套戲係好就大把人撐同二刷啦

咁多負評都可以劣鳩
其實邊度睇到負評? 好似得香港/連登?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞