路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
New Mexico
全部黎睇自己屋企
咁日本不嬲遲好多
諗起啲人屌水星的魔女
嗰下勁壓迫
比人審到咁
原本入場前唔知有佢,見到佢出場配合埋把聲,突然間有D悲傷感Manchester by the sea 真係做得好入血
佢去Manhattan project 嗰陣有去玩入伍測試
但佢太輕所以fail
佢個死人depress樣真係
馬田係勁嘅,但始終同Nolan唔算同一gen。不過nolan嘅storytelling一向都唔係好得,NLE其實幾十年前已經有,唔算係咩新意。

nolan可能拍返啲細scale嘅故事,會好啲。
無簽名都有暗示,唔係佢寫
https://youtube.com/shorts/ml76ulvOF0Y?feature=share

時間線的確係幾條
但theme 只有一個
我quote 返條片Aaron Sorkin 講嘅野
故事係兩樣野,intention and obstacle
咁Oppenheimer 嘅觀念係乜?佢想要啲乜?
我覺得Nolan 個砌法都有少少考慮時間順序
但喺套戲個推進上面,佢主要剪剪埋埋啲野就係等觀眾跟住個調去行,一開始偏向相信善良會擊倒邪惡
就算穿插閉門會議都可能會覺得只要講清楚件事就會還返個清白畀protagonist

直到核試之後,Now I am become Death, Destroyer of Worlds.
人間苦難糾纏得咁深係因為善中有惡惡中有善
(所以都見唔少人話核試之後開始好睇lol,當然,所有衝突同結局喺後面,即係轉、合)

可能因為Oppenheimer 本身係有錢仔
基本上觀眾好似跟住悉達多太子出世享樂到頓悟人間痛苦咁
於是套戲帶住觀眾對人性嘅理解去行,由善惡分明,去到陰中有陽陽中有陰
至此,核彈所引致嘅連鎖反應唔係點燃大氣層,而係點燃左人類的惡意
oppenheimer咪一樣同一時間爆高潮位
Strauss 一邊講下主角講下自己賣鞋,另一邊主角繼續整核彈同被調查

之後咪同一時間高潮位
Strauss 爆自己憎主角同Oppenheimer心理受創傷同一時間出現
Strauss票數唔夠個收皮look同其他科學家撐主角都同時出現

係咪人地Dunkrik出埋時間你先先睇
睇返佢同麥迪文係驕陽似我嘅角色,完全想像唔到係佢
條友柒過全世界一齊核爆
Dunkrik發生咩事因為大家都比Oppenheimer熟 所以咪無咁亂 感覺上
有對夫婦要坐電椅
佢阿哥返鄉下養下牛都算唔錯
男咪裸咗
笑下都唔俾你都識講已經係噴氣笑唔係笑出聲
人哋get到個笑點你get唔到又得罪你
講真呢套戲係有唔少笑位加咗落去詼諧下
但係傾計就真係要屌嘅
佢幾fun 話自己暈咗但呃人話訓緊教
一開始佢話估你唔到
以為講緊估唔到scientist 都咁屌得
原來講佢有睇心理學書
其實幾合理
佢地十幾公里外睇係咁上下
係 happy 話如果marvel 唔比佢演自己都唔拍 ,真心好兄弟
叫軍官睇緊啲條友 可能做緊間碟嗰個係F.A.C.E.T. party叫oppie上台講下嘢嗰個人
懷疑佢叫Chevalier引Oppie share機密資料

Ruth個老公喺Lawrence(眼鏡靚仔)同Oppie啲科學家frd

最後因為有共產黨背景
Oppie細佬淨係做到牧場主
幫Lawrence做聯絡員嗰位物理學生(?)做鐵路工人
Chevalier去咗法國

應該係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞