路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
當初見ig 推Murphy的廣告
心念應該係套戲唔多掂要谷宣傳
但出到嚟Murphy啲演技真係無得挑剔
的確錯唔哂, 因為以凡人水平係只睇到表面呢一層, 唔會明天才點諗
IMAX大片幅淺景深大特寫啲人物真係勁正,不過香港得lieMAX ..
成套戲都無野彈
係唯獨嘈左d. sound mixing由頭帶到尾
但點解核彈出名過氫彈咁多?
永遠講原子彈 都係relate 去核彈

唔係呢套戲我都唔會記起氫彈呢個名
因為嗰個係愛因斯坦
兩者都用咗核原理 一般人理得佢係用鈾定用氫
問題係除咗佢兩個嘅演技之外成套戲冇乜特別令人印象深刻嘅嘢
好想知日本人睇完呢套戲之後有咩感受
肯上映先講
我完全調翻轉
套戲每一個元素都令我印象深刻
無論係剪接,配樂,cinematography,演技,對白,敘事手法,背後帶出嘅訊息等等
講經咩 咁撚多人物 真係唔用腦 去到最尾你連班友對話講緊乜都唔知啦
其實套嘢好有反戰意味
日本人睇都無問題
因為美國會開發原子彈 係愛因推動先
嗰屆又真係幾難揀
green book呼聲最高
我本身睇好Viggo
可惜
Manchester by the sea男主好正
如果話發動戰爭已經係好耐之前嘅事情要原諒佢地,忘記傷痛,咁日本人承受原子彈係咪都一樣道理?
我意思係愛因斯坦一開始就知佢個俾d 政客攪,最尾仲會收到老人牌
都係愛因斯坦的憶測 不過好可能係上帝視覺 諾蘭借愛因斯坦把口預言奧本的下場同推進劇情
果陣已經係戰後,oppe 已經係同政客主張唔同

同埋本身oppe 就政治唔正確,麥卡錫主義下被抽算係必然
你就真係唔知喇
佢出場嗰段睇到有d心寒,講嘢斯文細聲,好似好有禮貌咁,又冇咩大表情,但係其實好恐怖
兩種都係核彈 但原子彈出名d係因為實戰用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞