路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
我睇個場好似冇人走
IMAX
但有中國人偷拍核爆片段
最震撼既一場應該係慶祝會
擺小紅書
因為以沖繩戰役美軍嘅死傷數推算,美軍計過如果發動奧林匹克行動入侵日本本土,起碼會死傷超過一百萬人

所以原子彈係救咗好多人命
其實原㝂彈好似係咪起離地面一段距離爆最好?
睇過本書話着地先爆冇咁勁
離地少少爆 會有多啲衝擊波
yes
近地整坑口無意思
睇完套野聯想起香港既情況 奧本海默係鍾意美國呢個地方既人 甚至為佢整埋原子彈
但就畀人設局 整埋個假聽証會 結果係一早內定 自己仲係咁畀人屈勾結共產黨

冇人信佢 只係同香港唔同 時間為佢平反左
個所謂嘅平反咪好似最尾咁
同愛恩斯坦預言嘅一樣
離地爆,粒彈本身嘅衝擊波同地下反彈返上黎嘅衝擊波能量會疊加 (好似係)
一億總玉碎

唔炸佢
應該就蘇聯登陸北海道,北海道以南就美英登陸
美國當年已經預備50萬枚徽章,打算頒畀登陸戰戰死嘅美軍
如果唔炸鳩廣島長崎,除左死多好多美軍同日軍+日本平民
仲好大機會搞到南北韓咁有南北日,唔使去北海道
其實點解佢哋咁執着喺個安全許可
你quote 既咪答咗你
https://thereader.mitpress.mit.edu/devastating-effects-of-nuclear-weapons-war/

The most widespread damage to buildings occurs in an air burst, a detonation thousands of feet above the target. The blast wave from an air burst reflects off the ground, which enhances its destructive power.

A ground burst, in contrast, digs a huge crater and pulverizes everything in the immediate vicinity, but its blast effects don’t extend as far. Nuclear attacks on cities would probably employ air bursts, whereas ground bursts would be used on hardened military targets such as underground missile silos.

原來兩種burst都有用
其實有冇可能真係整到無限連鎖反應炸彈
d剪接,配樂,光影既運用等等都好好j

都係咁講,今年難得有套最好既電影,老蘭一定有保證
我見套戲3粒鐘 想問睇imax 定唔洗imax? 大唔大分別?本人少睇戲
咩叫無限先
如果你想欣賞老蘭既IMAX效果咪去睇IMAX,欣賞菲林效果就睇35mm
不斷燃燒空氣
應該燒到上大氣層已經得?
有興趣可以睇下呢條link,總之就好難點得著大氣層
http://large.stanford.edu/courses/2015/ph241/chung1/
睇咗35mm 遲啲會睇埋imax 依套要睇多次咀嚼下
文科撚有啲物理terms唔明 不過唔影響劇情理解
晏就場全院full曬咁濟 好意外無人嘈
倒數去到爆個下全院靜曬 依一幕好深刻
你要確保空氣會keep住燒先得,即係要空氣本身做fusion/chemical reaction嚟輸出熱,同時又要確保空氣嘅熱唔會流失得太快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞