路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
有睇Darkest Hour就會認到
鬥快係因為納粹整先嘅話,納粹真係會用
美國整先就大家都唔用
因為佢老婆同佢講過冇人會因為你作孽之後面對嘅後果而同情你(雖然講呢句嘢果陣唔係因為佢造咗原子彈出嚟)
但如果之後都focus係佢點樣因為罪疚而struggle,老實講我會覺得呢條友偽善造作
同埋果場勝利演講已經好powerful
唔係,快就納粹就會炸佢。
鬼有咁講
至少我印象中無
定係我get錯咗你講咩
你想講納粹炸美國?
個人口味唔同。
我覺得用多啲時間描述佢既罪疚,然後先講佢特登比人砌嚟贖罪咁會順好多。

除非nolan係想講佢其實唔係特別有罪疚,佢特別比人砌係為左日後名聲好啲啦
佢覺得自己做咗死神,係佢覺得自己個發明令到世界從此唔一樣,原子彈同其他炮彈槍械唔同,一粒就死十萬人,兩粒就死廿萬,你用轟炸機要射幾多炮同幾耐先做到?
有核武既國家係可以單方面完全輾壓既姿態去摧毁一個無核國家,有核國家互射就全世界攬炒,個傷害係無得估計,所以佢覺得自己害咗依個世界
15分49
個兩隻杯對應嘅係 鈾235 同 鈈239 所需要嘅critical mass
(引爆核彈所需要嘅份量)
其實亦都係對應緊兩種整核彈嘅方法 Gun Type 同 Implosion Type
亦都係後嚟成為Little Boy 同 Fat Man 丟落廣島 同長崎個兩粒核彈

濃縮鈾係好晒時間同好高成本 所以你見到隻杯啲波子係慢慢儲上去
其實炸之前佢又有勸總統唔好用,又叫個軍官高啲炸減少傷亡。之後佢等電話等到無訓,其實都睇得出佢好焦慮。到知道成功咗之後,佢個表情都反映哂佢心理變化,再講就真係畫公仔畫出腸。
啱啱睇完 ironman 值得一個oscar男配
有無人核爆前倒數feel到個心都跟住係咁跳
個人睇法,如果你鐘意懷舊感,可以睇埋都無妨,唔想晒錢其實IMAX就夠
本身oppenheimer都係矛盾的
佢會好proud of自己嘅成就,嘩屌我整到世界第一個原子彈呀寸柒柒不可一世嘅天才
但轉頭又喺度emo覺得自己滿手鮮血

中間都唔止一次有角色challenge佢其實自己係點諗
佢應該值得有nobel prize但係又係時也命也~
懲罰自己
我覺得佢其實矛盾在,自己覺得自己係原子彈之父太撚威,係佢嘅人生成就
但佢又要面對嗰啲「鮮血」
唯有咁樣懲罰自己去顯示自己有啲內疚
掩蓋自己嘅驕傲

佢太叻了
你就好啦 我 琴日睇 隔離 個肥佬 訓L 左 2/3 場 期間仲要斜曬鼻鼾 同埋放屁…..
Emily blunt 表示: no one gives a fuck you moron!
有冇人覺得好多對話都呼應到原子彈事件?
奧本海墨太太回憶前夫係戰壕死亡,只係因為一粒射向地下既子彈就死左,死係意識形態手上,講生命係無意義。覺得同後來既研究同投放原子彈都係類似,大家個信念就係意識形態,反西法斯,反蘇聯,活生生既人命就咁無謂地去死

明知唔會失敗都緊張
尋日係isquare imax睇熱到背脊都出晒汗

"I wrote the script in the first person, which I'd never done before. I don't know if anyone has ever done that, or if that's a thing people do or not… The film is objective and subjective. The color scenes are subjective; the black-and-white scenes are objective. I wrote the color scenes from the first person. So for an actor reading that, in some ways, I think it'd be quite daunting."
4D 效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞