路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
根本從來原爆就唔係主菜
但為左商業原因 迫住用呢個point來宣傳
既然冇講過Ironman 壞話 咁點解愛因斯旦 唔彩佢?
如果nolan拍jfk一定睇想睇佢點拍cia fbi lbj幾個party之間爭權既情況
阿叔今日心情好曳,唔想講野

因為最初係佢寫信話德國整緊原子彈

佢都有份開啟個連鎖反應
因為佢同奥本傾完原子彈總有一日會摧毁世界,而佢兩個都有份做成(奥本帶頭研發,愛因斯坦提供理論証明原子彈可行性),發科學家脾氣,理得iron man依啲政客過嚟social
又無得咁講嘅
我地而家望番歷史轉頭 就話可以好老定咁講共匪滲透害人不淺

佢地果個年代無人經歷過共產主義係咩一回事
有好多人都有幻想甚至真心相信係正確選擇
如果係你嘅社交圈子入面 你又可唔可以為咗啲未知嘅可能
咁大自信同你啲老死割席

所以佢老婆先話我丟左張黨員證18年 咁judge 係無意思
呢套就有好多Oliver Stone 套JFK影響
但係客觀上,唔俾佢接觸機密唔係冤枉

唔擔保佢身邊既人會唔會有一日又對資本主義失望

的確係有風險
睇完35mm 我覺得好睇啊 唔明出面d 人點解會話好悶
文戲得黎唔係好悶 前後串插 睇主角一生 3個鐘唔算有悶場 幾到後面 愈來愈好睇
佢自己啲政治觀都好天真 同蘇聯簽協議承諾唔做核彈
仲要分享核技術
睇睇下笑左出嚟
甚至會覺得可以再長少少

點解除rdj 另外兩個都想煮Oppenheimer

睇wiki 話Borden係真誠相信Oppenheimer係間碟
睇主角個樣既年齡都知咩時間啦
RDJ 個感覺係俾Marvel 眈誤左十幾年咁
你呢句同樣適用於格羅夫斯將軍
將軍起完五角大樓同監督完曼哈頓計劃之後,艾森豪威爾同佢講佢唔會有軍隊高層做,然後佢就榮譽退役,1970年尼克遜就頒獎
Borden係同空軍有密切關係 想研究核彈裝係導彈裏面
Oppen未失勢前個威望好高 好多科學家睇佢頭 佢反對研究核武 其他科學家會附和
要繼續研究就要煮死oppen
有一刻覺得佢好似阿爾柏仙奴
其實佢都好慘 到最後一刻都幫oppen辯護
又啱唔哂
冇ironman佢未必俾Nolan注意到
而且佢拍Marvel都有拍其他細規模電影
衹係大多數人注意佢marvel嗰一面
真心希望佢唔好爲錢食回頭草
係嘅,無Marvel 嘅話佢嘅演藝事業應該完左
點解rdj d片段係黑白?
我數返佢有嘅physics知識
nuclear fusion
black hole(兩個都係一開始講太陽嘅能量/gravity嗰度,之不過佢冇講到明black hole)
nuclear fission
implosion device
gun type implosion device
chicaco學校入面個個細嘅nuclear reactor
nazi Germany既研究(heavy water, graphite rods, 其實即係佢地個focus係利用核能而唔係整核彈,所以主角班人先會咁開心

無了 加埋都唔知有冇3分鐘嘅劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞