路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
佢猶太人黎
你認為佢眼中德國同日本人一樣?
邊個更大仇口
想講Oppenheimer佢好無辜冇志願入黨,但比人屈佢入黨有啲慘
Technically佢係計緊個limit
Astrophy有個limit叫Chandrasekhar limit,當白矮星嘅mass過咗個limit就會變做黑洞。Oppenheimer就係繼Chandrasekhar之後揾出中子星變做黑洞嘅limit

歷史總係意外地相似
聽證期間,他在有關許多科研同事的左翼活動問題上自願作證。假如他的安全許可沒有被摘除,那麼人們可能會把他看成一個為了保全聲譽而告密的人。[155]大部分科學界人士都把奧本海默視為麥卡錫主義下的犧牲者,認為他是一位因不拘一格而被好戰的政治對手冤枉的自由派,是科學創造力從學術轉移至軍方的象徵。

佢被注銷安全許可係最聰明既做法:
1. 唔洗比同伴當25仔,係學術界保持聲譽。
2. 因為堅持唔做hydrogen bomb而得到道德高地。
3. 本身個安全許可就到期,都未必會續比佢。

果然被選中領導奧哈頓計劃係有原因,一個識政治識人情世故既科學家
yes一出場就認到,心諗屌你又易容
有冇人好鍾意 Emily Blunt? 之前睇完 A Quiet place 就愛上左佢, 佢講英文口音好好聽
佢啲accent
巴打睇咗Edge of Tomorrow未
仲有The Devil Wears Prada
例如好似The Simpsons果啲都成功預言咗好幾個真人真事啦
我有啲諗起表姐你好嘢:
https://youtu.be/3eV2uQMAMKE
原來佢講美國口音仲好聽
你啱
係呀,好深呀
原來佢1938-1939出咗三份paper
人情世故 現實中嘅人話佢好乞人憎,因為佢自傲,目中無人
只能夠話佢好聰明,但係又少少戇鳩以為自己嘅聰明可以恃才傲物,但係政權點會理佢呢粒棋子
佢唯有係用聽證會幫自己保留最後一點名聲

我信佢真係有內疚,只係同時佢掩蓋唔到自己科研成功嘅興奮
h bomb威力更大,但oppenheimer慘在只有佢造果粒原子彈爆過
佢都有算用盡力喺post war去運用返自己嘅物理學家身份做教育

愛恩斯坦先係躺著也中槍 太出名,比oppenheimer更出名
當年去日本訪問都仍然俾人問造原子磾有咩感受

印度佬嘈呢樣嘢呀
嘩講到你識佢咁
咁熟 知唔知佢鐘意食乜?
呢個世界有文字傳記的ok
oppenheimer鍾意食煙飲酒,唔太食嘢 食女比較多

"I love acting with my body, and Oppenheimer had a very distinct physicality and silhouette, which I wanted to get right. I had to lose quite a bit of weight, and we worked with the costume and tailoring; he was very slim, almost emaciated, and existed on martinis and cigarettes,"
https://amp.marca.com/en/lifestyle/movies/2023/07/21/64b9cf54ca4741463c8b45ca.html

g

thanks google
無核爆
好大可能要打到返日本先投降
果時日本人軍國主義連切腹都唔驚
最緊要係無比蘇聯中共食咗
主角除左做愛果到唔知做乜9其他地方演技都唔錯

做愛果到成條死魚咁一d表情都無好似俾條女強姦咁
連著西裝都係
口音好重 最有印象就係佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞