路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
順時序拍真係會悶到仆街,睇下Steven jobs果套垃圾,拍到好似Tvb 劇咁
我睇緊果刻嘗試切身處地咁代入如果我係日本人會有咩感覺,我諗我應該真係會嬲到仆街
當年做得最錯係戰勝國無將日本好似德國咁去納粹化 刑事化 甚至講呢個字都係犯法,搞到日本人仲殘留住日本帝國主義既餘韻,對德國人黎講納粹係歷史恥辱、你鬧佢會幫埋口,相反日本當年二戰同樣係恥辱既歷史但佢地仲繼續貢奉戰犯,唔願意向二戰時期既歷史認錯,正等如德國仲繼續貢奉希特拉一樣荒謬
我會想個天皇退位做埋戰犯多d

你話成個二戰冇參與決策 但可以拍板投降 唔好玩
唔係都係讃咩?
麥克亞瑟保天皇嘛 將所有野推晒比東條英機
成個觀影體驗淨係得一個字:detached

主因係成套戲都係靠對白推進 冇考慮過俾空間觀眾消化 太依懶對白同觀眾講個劇情點點點 人又有幾複雜 套戲唔係一人一句就係極close up一個人講一大堆嘢 同時又有勁嘈嘅音樂阻礙吸收 我get到嘅得blah blah blah 轟轟轟 blah blah blah 同時有部分對白生硬之餘當觀眾弱智 尤其係有關係物理嘅部分又係撻堆生字同cliche到爆嘅物理名言 幫唔到我理解點解個project非Oppie不可

再嚟就係個敍事結構 我有理由相信RDJ個角色純粹為咗撚個爛鳩結構同無關痛癢嘅驚天大twist
講白啲就係任RDJ對觀眾噏Oppie戰後嘅形象 (冇錯又係齋用對白嚟建構角色同推劇情)寧願斬咗佢大部分戲份特別係尾段 做返好個節奏或者描寫多啲戰後嘅取態 俾返空間觀眾梳理Oppie嘅變化 你見有咁多人討論Strauss嘅人品就知套戲已經變咗2/3 Oppenheimer & 1/3 Strauss who are both jerks

最後得罪講句 嗰種碎片式回憶同穿穿插插好難頂 一味賣弄 第一段啲魔法片溝埋青年時期Oppie九唔搭八到 再者 我連Florence Pugh嘅發生時敍都搞唔清 唔好又同我講對白有點提點提 研究中途嘅事又係present到炒埋一碟咁 結果又係零氣氛

Tldr: 唔係我想唔投入套戲 係套戲拒絕我投入 睇咗一陣就放棄當佢跑馬燈咁跑完就算
上面好多連登仔又話敘事差又盛
奧利華史東竟然大讚
但係唔保,真係一億玉碎

根本兩個都未炸醒d日本人
真係上面有一個
我無特登plan 過
我re 嗰陣都未見到個reply
就講就有
有冇人答到RDJ講兩次唔係reject係deny對Oppenheimer有咩深層意義 連同Oppenheimer最close嘅人都未develop好就要觀眾聽個鞋佬嘅睇法
個老婆真心仲慘過狗
我以為係講chain reaction 開始左佢先嬲爆爆走
詳細原理唔識,但睇原爆館講,好多地方都出現被太陽曝曬(啫係曝露係超強UV下)既痕跡
奧本戰後形象喺歷史上本身就係同RDJ嗰角色脫唔開關係,嗰closed-door hearing係實際發生過既大新聞,好難唔寫落套戲架喎
總之就係佢睇唔掂,但係唔係佢問題

係呢戲太多無謂野,太多對白、太少爆炸
好難炸醒, 幾百年黎日本人一直神格化天皇
就好似鬼佬信耶, 中東人信阿拉咁
為佢地心目中既神可以寧死不屈
兩粒核彈點摧毀到日本人心目中既神
要神自己認輸先得
話就話 係神
但係一直都好廢 話流放就流放 話廢位就廢位,連皇宮火災都要問人借$起屋

係昭和 先去到咁極端
唔駛幫nolan搵咁多藉口
總之佢就係鐘意玩時空跳躍途事
就算呢套唔係傳記佢一樣會咁拍
咁樣幫人搵藉口搵優點好肉酸

總之佢將自己呢個風格拍落傳記就係唔好睇 不被大眾接受好正常,但一定會比一班「深度」觀眾同奧斯卡吹棒
廢係一回事
但亞洲既皇權係當權者自說自話: 個天都叫我做吖, 天命所歸
但西方既皇權係當權者都要教皇認賬先有得加冕

所以前者造神化相對易好多, 會令民眾對當權者有接近宗教狂熱既崇拜同行動
你諗下d神風敢死隊衝埋去都係講天皇萬歲
難聽d一句同而家d自殺式炸彈襲擊者大叫真主偉大都一鳩樣
我唔係講緊RDJ個角色同奧本無關 係個hearing後半同develop奧本人格好明顯斷開咗 佢最後有冇得撈關人咩事? 可能我太低級啦 淨係覺得成個hearing為咗serve parallel structure 同keep住用同einstein嘅對話吊觀眾癮 但係問心除咗fancy仲剩低咩
hearing後半都係講番佢人格喎, 尤其係佢戰前戰後既心理轉變

1. 寸, 所以俾iron man整個檢控官鋤死佢, d問題愈鑽愈入
2. 矛盾/ 戰後既罪惡感, 所以個檢控官咪鋤佢: 喂你1939 講整核彈好吖炸得好吖, 但1942 講唔好整h bomb吖, 嘩1939 講一套, 1942 做一套
3. 同事對oppenheimer既人格肯定, 尤其係matt damon , 佢都話主角好同事做到嘢, 如果用而家依份protocol去批安全協定既話咁所有科學家都唔使請啦

之後就彈去iron man講要做鳩oppenheimer既scene做個大反差, 話佢偽善,寸, 想做烈士, 想被聆訊等佢有罪惡感可以好過d

其實見oppenheimer響hearing見到核彈既閃光就知佢真係有強烈既罪惡感纏擾。 再加埋正反(matt damon + iron man) 既statement更加反映到主角既人格好立體喎
Nolan衰on9
無加個”this part is for shaping Opphenheimer’s contradictory personality”
相對而言, 你想話大眾膚淺?
btw Oliver Stone都話好睇:
"... I once turned the project down because I couldn’t find my way to its essence. Nolan has found it. His direction is also mind-boggling and eye-popping as he takes reams of incident and cycles it into an exciting torrent of action inside all the talk. Each actor is a surprise to me, especially Cillian Murphy, whose exaggerated eyes here feel normal playing a genius like Oppenheimer. A classic, which I never believed could be made in this climate. Bravo. "
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞