路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
呢套我覺得睇35mm菲林好過imax
一黎有質感好多 岩返套戲
二黎無乜必要睇imax 字幕仲難追左
其實都合理
地球食過咁多殞石, D殞石勁過沙皇幾千幾萬倍都無事
講真核彈對地球好小事, 係對人同大型動物好大獲only
啱啱睇完
最深刻係啲人喺度慶祝試驗成功嘅時候
人嘅歡呼聲尖叫聲
喺奧本海默嘅耳入面只係聽到人嘅悲鳴慘叫

自己好代入倒主角不安嘅感覺
明知會爆 都有少少緊張
上面條link 有段話爆炸會大氣走開?
點會唔用呀?
佢臨尾都講無早d 整出黎,唔係個target唔會係日本
Nolan asked Murphy and RDJ to watch a couple of times Amadeus before shooting the film
我估佢想話太高温嘅話高能量嘅空氣會直接逃離大氣層,所以整大啲個炸彈都無用
試爆都係離地爆
我都好鍾意呢套
但呢套唔係咁易入口
我唔覺得可以叫最好
一定好多人唔岩睇呢套
依家Nolan要平均3年先一套戲
二刷完 搞清哂人物關係先入去睇正好多
第一次睇有幾句對白跟唔切啲人名
RDJ呢套真心勁,比人公開羞辱同指責果兩幕個表情處理好正
一開始幾時出現過
麥迪文帶咗個英國科學家過去嗰陣
原來嗰度先出
以為係佢以前學校d人
3年都係嘅,創意要逐少逐少改返返嚟
認同,呢部分真係令我覺得好深刻,同埋反省返科技、科學嘅進步打開咗未來世界嘅潘朵拉盒子,但係究竟有無造福世界,定還是會毀滅世界?其次,就係會諗到戰爭同埋世界各國之間嘅紛爭,會唔會有一日會一觸即發,好似俄羅斯,烏克蘭戰爭咁,死咗好多人,又影響世界?
路蘭下一套戲係咩?
有冇公開過?
咁衰格
兩三年一套其實正常速度
ChatGPT都話ai好危險
啱啱睇完
最深刻係啲人喺度慶祝試驗成功嘅時候
人嘅歡呼聲尖叫聲
喺奧本海默嘅耳入面只係聽到人嘅悲鳴慘叫

自己好代入倒主角不安嘅感覺
認同,呢部分真係令我覺得好深刻,同埋反省返科技、科學嘅進步打開咗未來世界嘅潘朵拉盒子,但係究竟有無造福世界,定還是會毀滅世界?其次,就係會諗到戰爭同埋世界各國之間嘅紛爭,會唔會有一日會一觸即發,好似俄羅斯,烏克蘭戰爭咁,死咗好多人,又影響世界?
ChatGPT之父都話ai好危險
We must protect human (by sacrificing some )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞