路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
Jackie係佢弟婦真實人名黎喎,唔覺得係nolan玩食字
有時睇啲人評論都好有趣
有啲就完全唔明然後就屌套戲
有啲就過度解讀

反正套戲本身係點唔重要
屌套戲嘅人,或者過度解讀嘅人,都係借套戲去「突顯」自己有料
就好似頒獎畀科學家,其實唔係真係想頒獎畀科學家
其中一幕最鍾意就係 老婆講 it’s Strauss all along
我覺得呢句係同我地講
氫彈既威力大好多

Strauss 要收 Oppenheimer 皮
第一係佢都係愛國者,當證據顯示蘇聯有可能已經造到原子彈(大氣測到幅射)佢覺得要搶先蘇聯造到更大威力既氫彈;但當時 Oppenheimer 覺得夠皮唔想繼續,於是 Strauss 就 Spin 佢做間諜,指控 Oppenheimer 既社運同朋友既黨背景,嘗試將 Oppenheimer 呢個反氫彈KOL逐出原子能委員會,咁樣先維持到發展氫彈既方向。

第二就係佢個人既妒才,呢個你應該清楚,佢對Oppenheimer 同 Einstein 既對話耿耿於懷,而且覺得 Oppenheimer 想做原子彈之父唔想無左呢d虛榮(好似係),而自己正正就係想上位。

好似係
動機:
1) 私怨:奧本海默公開串過佢,同埋佢誤會左係奧本督背隻搞到愛恩斯坦唔妥佢。
2) 國家利益:電影入埋有提到佢係幫總統做野既,製作氫彈係對國家有利就要支持,佢當然唔想理D科學家係度悲天憫人,於是洗橫手鏟走最硬頸果個奧本。
3) 私人利益:佢鏟走左奧本海默之後等於原子能委員會無哂反對聲音,可以想像到佢有個人政治得益,例如佢揸旗製作氫彈可以上位。
4) 對奧本海默好:佢自認係間接幫奧本洗白,因為無政治逼害既話奧本就會被歷史定性為一個製作核彈既千古罪人,電影亦都有幾次暗示奧本係明知有人陰佢都故意踩落去個陷阱度當係贖罪。
網上評論多多少少都係想同人講自己有料架啦,電影呢D大眾藝術個個都可以扮下識欣賞
個人睇法啫
唔洗太認真看待
師兄呢個高見勁𨶙似strauss認為oppenheimer只想做聖人嗰套誅心論
我又唔會
所以我又好少踩戲
睇完套戲如果我唔中意,我會索性唔評論
講故事拍套戲唔容易
反正百貨應百客,唔中意嘅都費事阻人睇
我唔覺得需要透過踩一啲我唔中意嘅位去證明自己識野

不過你講開個個扮識欣賞呢下
好多戲都係咁
好多人連個message 係乜都未知就要去評
咁當我估錯你動機,我又無抨擊你嘅做法嘅
但如果唔係為演野,我唔明點解你要過度解讀
或者單純就係解錯?maybe lol
你個名
覺得套戲好無睇根本主觀感受佔大部份,大把戲劇情唔得但都可以有人好鍾意,要鬥所謂識唔識睇戲就比啲深啲既野好過喇
3嗰點電影講得太含糊
oppenheimer應該係失去GAC身份,無咗安全許可就無辦法Access confidential information,無得再行最前影響strauss所屬嘅AEC

Truman 49年收到蘇聯radiation嘅探測一早就決定要整氫彈,oppenheimer根本就無能力阻止製作氫彈
GAC主要作用只係當參議院傳召,佢可以行出嚟反擊strauss嗰邊,順便公開羞辱strauss又令參議院批准對外輸出鉟之類
take it easy
電影討論區睇完戲大家上嚟9up吓啫

我曾經喺港產片啲post 舉過例
好似《媽二》,可能唔少人中意
但係可能因為商業考慮,搞到storytelling 麻撚麻,唔夠時間去講啲角色嘅動機,搞到啲動機錯鳩晒咁嘅感覺
呢個就係可以覺得好睇但拍得唔好嘅例子

另一例子就《闔家辣》
主題係家庭溝通嗰味野,「我為你好」好明顯係唔同角色都有嘅動機,但個阻礙就係缺乏溝通,於是有衝突,最尾有導演嘅msg,就係用愛同溝通去解決所有野
係啲老套msg 黎
有觀眾唔中意啲gag,又可能唔中意個老套msg
但套戲個結構齊晒要有啲野,動機都啱晒
呢個就係啲野做得好但唔一定中意

但好多人都分唔到究竟係好同唔好,定中意唔中意
所以我都好少評,一般都只會係中意睇嘅我咪吹奏,唔中意嘅唔講就算數喇

至於《奧本海默》其實我都未認真講到自己中意邊度,或者對個msg 有咩感受
但唔係我唔中意
今次我睇大家討論都幾happy
我就唔講太多
反正我又唔叻嘅
sure
我都真係無抨擊
我淨係同啲格臭嘅人鬧交
你又唔係

不過我都係覺得嗰啲史實位無理由會over 左
好似前面mermaids 咁
人地歷史原文句野都係咁,但又搞到覺得係串disney
https://youtu.be/HLUe85q1hNM
Nolan表示製作Oppenheimer嗰幾年唔敢再睇Dr. Strangelove
Nolan唯一玩咗既係忠於史實
絕大部分事件都係真實發生過

例如
女科學家Lilli Hornig, 佢出場既部分同wiki寫既一模一樣
話honeymoon去過京都, 又係真事嚟

睇黎老蘭下次要同lowcostcosplay 合作下
呢個就真係無cg
一樣咁靚
臨尾唔放入list好仆街喎
DNEG間公司可以話係Nolan電影大功臣
套套都係靠佢哋執靚個Visual Effects
唔叫職員幫手踢佢地走?
Citizen kane 個到好似笑鳩啲屌佢剪接亂故弄玄虛既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞