路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
充分表現到日本人對件事嘅恐懼。至於現實過程係咪真係咁就冇人見過, 只可以盡估。
留言區當然有某d單純天真回應
VFX 唔同 CGI
點會無人見過有咁多生還者
漫畫原作者就係倖存者之一
長崎爆嗰次仲錄低咗爆炸過程
係英國睇無字幕版相當辛苦,中間 miss 咗啲 detail 到最尾 5 分鐘先叫 link 返前面 miss 咗嘅劇情。我果區個戲院我從來無見過咁旺,barbenheimer 效應真係好勁。
oppen 本身 chain smoker, 最後都係 throat cancer 死。
我個區都好少見戲院咁full 但真係聽得好辛苦
話驗到有麻醉藥係體內
有機會係俾人落藥再被自殺
不過搵嚟搵去都無人有結論/證據
老老實實
聽證會個場著返衫一定冇咁震撼
唔放核彈死更多人 其實無錯

日本會繼續打到最後一兵一卒 反正都係死人不如快快手結束2戰
的確係有呢一鏡頭, 但呢個係男主主觀視角(想像), 唔代表就係事實(根本冇人知係點)
生還者可以點樣見過d人跌眼蒸發? 千里眼?
有生還者即係距離夠遠, 而畫面出現嘅係必死距離內嘅現象, 有咩可能有人見到?
有冇人記得Roger Robb最後問Kitty嗰個問題嘅exact wording係咩
大意係知識共產同普通共產嘅分別
答完重有個委員插咗句”I can’t, either”

嗰個位其實唔太get到
屌好撚好睇
三個鐘頭基本上全部文戲都唔會覺得悶
同埋都值得睇IMAX版本

成套戲夾硬要彈就係試爆果場
真係拍唔出個震撼感
可能因為沙漠
現實中睇過啲細規模好多嘅爆炸新聞片
感覺上個威力都勁好多
呢個拍出嚟連蘑菇雲都好似勁細督咁

RDJ證明自己唔係淨係識做Iron Man
勁好戲將條小氣種演繹到活靈活現
咁一定有創作成分
當年學校睇, 佢畫到啲螞蟻走晒出嚟
即刻好出戲 , 又唔係地震, 點會預知到
"There are two types of communists?
Intellectual communist and your plain(?) old regular commi?"
上一句係kitty表示早知老公對共產主義有知識上嘅興趣。
Roger咁問係想將oppen等同communist而入罪,
但kitty笑係因為roger嘅問法可以理解成反諷: 平常communist都係得個諗字。
所以roger同kitty雖然都認為只有一種communist, 但兩人想法係相反性質。
熱過太陽表面温度既熱力
金屬因太熱而melted together
最近ground zero既人直程蒸發咗
加埋足以摧毁房屋既衝擊波 係無人見過 但唔奇丫
近中心果d,應該冇痛苦
係唔奇呀, 所以一開始已經話係盡估。
同「唔會點燃大氣」一樣只係靠理論去盡量求真, 唔代表係100%真。
又唔係話個炸彈係假, 唔明樓上提生還者做乜, 都唔關事
咁你又無聽錯喎
Oppen話個陣叫過einstein親自計一次個chain reaction唔識停嘅機率係咪真係near zero
最後終於知道答案,個chain reaction開始咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞