路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
但角色太多咁樣跳黎跳去頭一粒鐘係有啲難完全掌握個人物關係
唔好太神化菲林版
佢係俾啲起碼5字頭懷緬舊式戲院播放嘅味道
而且音效又差好多
一般版先係最還原
呢套戲對於美國佬,等於華人睇三國,人物關係自然唔講太多
香港觀眾喺外國睇呢套冇字幕,除非英文好好
應該會好辛苦
本身對歷史有興趣,好好睇

Oppen心理描寫啲手法好勁,特別係室內籃球場演講嗰part勁深刻

好大機會要比RDJ架啦,唔比真係暰晒
都要睇下有咩對手
分分鐘為政治正專登俾黑鬼唔俾白人
最大變動就係通常連登吹奏邊個通常都輸
你睇上屆Cate Blanchett
唉,依家荷里活為咗政治正確唔埋全世界感受想親手整死電影界

奧斯卡同荷里活醜聞間唔中都會有:

https://tw.news.yahoo.com/奧斯卡10大醜聞-入圍影后遭疑不正當手法-掌摑-裸奔震撼影壇-112959161.html
睇下康城攞唔攞到當然想橫掃埋Oscar
以前都唔覺nolan係feminist
估唔到呢套幾多女權位
表達咗嗰個年代有學識嘅女性無處發揮嘅無奈
Karen大推奧本海默
康城完左啦
真 完全唔覺得套戲係三個鐘咁長 幾沈浸
試爆果度氣氛營造到我都好緊張
一開始係個人覺得亂左d但好彩中間後面跟到
呢套可能係Nolan 到目前為止作為一個導演編劇最成熟嘅一套作品,冇好似以前咁咁沉溺係講故事個form 或者震撼眼球嘅spectacle ,而係用返佢一直以黎擅長嘅架構黎交錯刻畫返Oppenheimer 呢個充滿矛盾嘅角色,深知核武嘅危險但依然領導曼哈頓計劃,熟讀馬克思又穿插左翼人士之間又唔願意投入左翼活動,罪疚感極深又唔願意真正面對自己參與投放核武嘅事實
Cillian Murphy 同RDJ好自然唔使講,但呢套戲好多character actor 都好有發揮空間,Casey Affleck, Jason Clark, Benny Safdie, Alden Ehrenreich, Dane Dehaan, Mathew Modine都好有發揮空間
荷里活辜負左Alden Ehrenreich
康咩城呀大佬,你知唔知康城係點架
去睇天津爆炸啲片平衡返
https://www.youtube.com/watch?v=zP4IG6MM_w0

《奧本海默 (Oppenheimer)》講述主角為美國知名物理學家,在二戰期間負責「曼哈頓計劃 Manhattan Project」並成功研發出人類首枚核子武器,最後轟炸了日本廣島與長崎造成二十多萬人喪生...《芭比 Barbie 》講述「芭比樂園」裡過住100%完美生活,是世上最完美的一件事!除非你擁有無比危機意識,又或者,你正正是樂園裡的阿Ken 咁就難搞啲了…
Now I Am Become Death, the Destroyer of Worlds
果下都有腦海閃過
天津WTF好似仲勁
客串既起碼3個影帝?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞