路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
35mm 同imax都睇左, 感覺係兩樣野, 前者個畫質聲音真係舊片咁,係有feel既,不過已經坐近中間行數都覺得個芒細,同聲都細(我喺圓方睇), imax 就去返現代片,好在演員既交戲嗰吓真係睇得清清楚楚, 聲量又會似返大返晒(不過可能搵間有大芒既戲院都做到,唔知價錢又差幾多啦)
我睇完imax再睇35mm
35mm有feel
只係個字幕font size大到差唔多遮畫面1/3 有啲disturb觀感
難得放菲林都值得睇嘅--- 如果imax巨幕唔係你top priority

imax就,睇自己覺得想唔想俾多幾十蚊睇巨幕
咁仔細睇演員反應都係享受
以前imax要谷人睇先主要用哂啲動作戲嚟推,係先入為主姐
睇咩戲都好,梗係大mon爽過細,你喺屋企如果有60吋電視都會睇60吋而唔會用ipad啩
冇喊, 但起哂雞皮
食住爆谷睇ok嗎
與其話鏡頭運用,倒不如話Murphy演技出色
完全冇需要睇imax
我本身已經冇期望啲爆炸場面希幾勁
當用imax個大mon睇有feel啲
爆谷可以拯救世界haha

有imax一定睇imax
可惜香港冇咗真IMAX 70mm,如果唔係會好啲
老蘭啲戲始終唔係個個都接受到,佢好講求藝術、劇情、心理、演技同菲林拍攝
我都係
唔明點解,就係莫名咁觸動到
你知道一切都番唔到轉頭
佢呢啲角色就係要乞人憎 我覺佢得演得好成功 強詞奪理得黎又唔過火 同Emily Blunt對台嗰段又合作得幾好 算幾出色
商業片黎講有必要
支那人鍾意咪由佢
反正佢哋應該都睇唔明套戲噏乜
再到之後嘅核軍備競賽,一發不可收拾,但當時根本毫無選擇,都要照去

齋睇佢已經好享受
睇佢對眼都夠
老實講,我甚至覺得係佢同RDJ拯救咗Nolan同套戲
你係咪果啲睇完bvs會覺得好mindblown
murphy 演得好好
接近3個鐘文本佢演出嚟完全啱覺得悶

但係唔知點解要強調imax菲林拍而hide左成條vfx team credit
我睇哂credit淨係見到有project manager

同埋有無人知murphy差唔多個個scene 都食緊煙係oppen本身係咁定係murphy自己要食住演
因為佢peaky blinders都係瘋狂食煙
記得睇過篇新聞Murphy真人係唔食煙的
peaky blinders都係做被佢既假煙
呢度可能都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞