路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
weekend imax同菲林場爆到好誇張
已經上左個禮拜
對上一次要搶飛係咪avengers
諗深一層,其實我明白ironman嘅動機,同埋佢點解咁憎oppenheimer(以下內容站係lewis strauss立場出發,唔代表本人意見)

Strauss作為政治家,直接幫總統杜魯門做嘢,當然考慮實際啲,適逢冷戰開始,美國對蘇聯關係咁敏感,軍備競賽,要顧及對家原子彈趕唔上自己之餘,又要繼續發展自家核武(H bomb)。

點知你個oppenheimer,啱啱先整完個原子彈出嚟,做咗原子彈之父攞盡彩咁威,而家忽然之間站上道德高地,話自己良心受到責備,竟然唔肯幫手整。

都不特止,我作為政治家唔太識嘢,但係聽到出口同位素畀其他國家,聽落咁助長人哋發展核武,當然反對啦。但係你持住科學家身分,係公開場合笑9我唔識嘢,鄙視我係layman,咁我實唔gur你啦。

你阻頭阻勢,又攬住道德光環唔為國家安全出力,我當然想搞死你。但係你係大拿拿原子彈之父,唔可以公開扯你落台,咪唯有用黑材料攻擊你,屈你係共產黨,甚至係叛國間諜。

我估strauss當時就係咁諗。佢關心嘅只係政治(唔代表錯,尤其係冷戰時期),注定同一班科學家唔夾,只係oppenheimer特別踩中佢心入面條刺。
有一幕全部科學家喺度飲酒開 party ,有個老老哋嘅人行咗入嚟跟住全場拍手,想問嗰嗰係邊個
Niels Bohr
一開頭都有出場 因為係猶太所以二戰走左去瑞典

之後又去咗英國

同埋Oppenheimer 有叫佢做說客 同羅斯福 同蘇聯分享曼哈頓計劃
玻爾?
其實唔只
佢本身係真係好崇拜Oppenheimer
結果一次又一次被自己偶像搞
同埋佢覺得搞鳩Oppenheimer除咗係為國家都係幫緊Oppenheimer挽回形象,成全佢做烈士拎貞節牌坊
有啲因愛生恨
Thanks
呢段關係感覺有啲似莫札特同薩里耶利
喺英國睇咗完全記唔到人名,淨係認得Edward Teller 好似係仆街嚟
但大致上都理解到個劇情發生咩事,我冇睇過劇情簡介就入咗去睇,唔明佢嗰啲物理名詞,我都覺得冇阻我理解個劇情,因為個劇情係探討個男主角嘅心路歷程同埋道德,天人交戰,開頭嗰兩個鐘有幾下差啲瞓着咗,但係試爆完之後果一個鐘我覺得好精彩。
屹鳩iron man 個助手係乜水嚟?
奧本海默真人係咪有焯鳩羅倫斯老婆?
好多interview rdj同nolan都係打呢個比喻
奧本嗰幾位科學家老友
拉比同埋Lorrence (個名好似係咁)都算深刻
果個作家最後點
Tom Conti,兩度見證日本帝國收皮嘅男人
因為佢食煙真係好撚型
Chevalier喺美國搵唔到工,最後去咗法國
最後做咗鐵路工人果個點?
其實佢都老咗
Peaky blinders型到
套戲講得清楚又算易明 拍得好好睇

故事緊湊
一啲都唔覺得長
IMAX睇完唔覺得浪費 無冷場 剪接清晰 oppie啲內心戲用IMAX呈現真係好震撼 不亞於啲科幻特效片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞