路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
認名係最麻煩
仲有兩個week係6/8廣島原子彈爆炸
are you out of your fucking mind
黎巴嫩個次仲勁 佢戲入面個個睇落好細好弱,冇乜衝擊波
意外地有好強嘅Amadeus 影子
即刻丁返套pearl harbour睇下大場面
其實都幾好睇,零式戰機好大陣仗,依家好似拍唔到咁寫實,cg好價
(日出)康城影展
其實好似爆谷訪問咁講
拍到nolan真係個個都會打醒十二分精神
不過唔係好多頒獎禮會有一個獎係比best cast
17年去過広島
企喺被爆中心點,好難以想像當年發生咁嘅事
街好靚,路好寛闊行街好c伏
佩服日本勁快就還原返個城市
記得睇過資料爆完好短時間內就恢復返電車真心癲
明明乜都炸撚哂做平地

當年去完返到黎個心鬱左好耐
睇完後我都原爆左

今日8半場k11 imax
觀眾算高汁
個情婦我以為係戇豆放大假條女做
我反而覺得似prestige
喺英國睇左
只明三份一
會比連登仔笑你英文廢
睇完

唔需要physics知識,有就最好,冇都唔緊要

作爲一個鍾意science嘅文科仔,幾鍾意呢啲電影,雖然係science background嘅戲但又唔會用一堆嘢去浸死你
我反而覺得好多貫穿套戲既場景係因為咁樣剪接先顯得有力好多
湖邊對話 慶祝啲人踩地 男主幻想掟核彈 呢啲都係要碎剪先發揮到個意義
但係無核爆嘅話日本未必咁快投降,然後就未必有今日嘅日本
咁樣諗會唔會舒服啲
Nolan cast啲眼光真係痴撚線
Matthew Mcconaughey
Casey Affleck
Christian Bale
Anna Hathaway
Heath Ledger
Gary Oldman
全部揀佢演時一個Oscar都未拎過
你而家睇番Batman根本就全Oscar班底
去前睇過下兩個atomic bomb相關基本原理
見到兩個glass bowl, 一大一細, 慢慢逐少加珠仔, 會心微笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞