路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
如果唔係掛呢個導演個名
一早俾人屌到仆街

但所謂fans 為左打飛機真係賓周都切埋
問題係奧本海默呢個人既事跡同套戲入面出現既人都係非常非常出名嘛,所以佢咪唔使再特別點介紹啲人囉,套戲根本就假定觀眾對於佢哋有足夠既了解,咁咪唔使特登花時間俾觀眾消化囉

Irishman既人物相較之下冇咁家傳互曉,涉及既政治同學術議題相對之下又冇咁深遠,處理手法自然應該好唔同
唔關nolan個名事啦, 你要順時序就係更悶
非常出名 俾你咪數得出愛因斯坦 頂多數埋波耳啦 唔係物理迷 識條撚入面大多數角色咩
睇套電影我洗唔洗去u 讀個physics course先入場?

如果唔係掛呢個導演個名你根本唔會去睇,亦都根本唔會走上黎搵交嗌
扮咩看破世事咁
你覺得姐 影視台不嬲都咩戲都出po架啦 係影迷既咩戲都會睇
點解要用呢種手法去剪接
ok你話無咁悶,亦都可以話本身劇本就係太悶
導演以前d 戲會覺得佢用呢種手法係match返套戲主題
但呢套真係唔係

整原子彈一個theme ,感情線一個theme,俾人屈係共產黨又一個theme

但做為一套人物傳記
係唔貼題個種失敗
咁真係一大堆攞過諾貝爾獎既名人,係你自己唔識姐
連個導演都唔係讀physics既,咁你話使唔使讀過course先識睇套戲
其實佢套戲入面真係對個主線好緊要既幾個科學家都會係咁出場,唔認得名都會認得樣呀?點會因為多人follow唔到,你話佢聽證會講野快follow唔切都話姐
你覺得姐,大把人見多人討論就踩兩腳,咩唔係佢拍就點點點,咁就係佢拍架嘛,想點樣呢
收皮啦 仲係到死撐 你即刻數曼克頓計劃有邊幾個拎過諾貝爾科學家個名出黎 唔好google啦 好出名 唔係物理迷數撚得出咩
我冇講過自己數得出喎,我淨係話佢地係好出名,係香港人普遍唔識咋
事實上我連Edward Teller呢個人都係睇完套戲先至識,但我又冇因為咁而跟唔到套戲邊啲人物打邊個,我係臨去睇戲之前wiki過下奧本海默既聽證會就好自然跟到個故事
唔敢講話跟到哂所有detail,但足夠我去享受套戲囉
老土都要講返句: 睇你點睇
例如好多人唔鍾意dunkirk話太散亂, 而塔倫天奴話係masterpiece
你認為呢部戲有3個theme, 但我睇只係3條時間線
所謂主題係邊個定? 睇你點睇
個爆炸有啲失望
細個睇佢做harry potter 教父Sirius
今日睇完imax 本身唔熟歷史背景 睇個時有啲深入位唔係好明 但係想撇開呢樣野唔講 主要想講入場睇3個鐘 到完場完全無覺得有悶場 想讚下音樂同剪接上既鋪排 因為套戲唔會3個鐘都不停齋talk 佢周不時會加插一啲畫面再配合慢慢激昂既音樂去令觀眾感受個情感 例如奧本諗野/奧本同佢老婆騎馬/試爆/奧本見到白光/最尾個shot 仲有好多 可能我要求比較低 我覺得入場睇畫面慢慢去感受套戲都已經好正
d 配角大部份都好好戲
ironman 固然啦
Colonel Pash 搵潛在間諜
dunkirk 同一個主題打仗
3嗰故事線同一時間爆高潮位

呢套
同I've got blood on my hands差唔多
炸爆日本殺人內疚感心理一時接受唔到
依家好人鍾意餵到埋口,不論係學習同睇電影都係

對於影迷嚟講,電影個魔力發生嘅睇電電影之前。你有想知道套劇背景、了解作品導演風格,做吓功課先入場,但又唔想劇透,又想有驚喜。

依家啲觀眾鍾意畫公仔畫出腸,睇濃縮精神或者其他影評當睇咗。

Oppenheimer絕對係一塊鏡,反映觀眾習性。
有無人對電影中Oppenheimer 同Jean 嘅關係有咩解讀?
因為佢講起後世以後會頒返個獎牌仔比你,not for you, but themselves.
佢自己深深明白
以為會再起d屋炸到佢變灰咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞