路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
點解我聽到佢講係now I become a condemned?
我覺得其中一個可能嘅解讀係歷史嘅循環
尋日strauss收oppenheimer皮
今日到strauss俾jfk收皮
聽日到jfk俾人收皮
不斷地loop
歷史係咪真係未來總統投左反對票

The four leading Democratic Presidential possibilities – Sens. Lyndon B. Johnson (Texas), Hubert H. Humphrey (Minn.), John F. Kennedy (Mass.) and Stuart Symington (Mo.) – all opposed the Strauss nomination.

https://library.cqpress.com/cqalmanac/document.php?id=cqal59-1334314
咁肯定係你聽錯
所以高手拍戲真係唔同d
大家都可以有好多解讀

難怪今集配樂差咁遠
睇返wiki 其實爛面佬真係吹水佬

之後係跟人口水尾先整到個爆到但用唔到氫彈
片尾嗰個頒獎禮如無意外應該係Enrico Fermi Award
話說1959年JFK做參議員嗰時有份投否決票令Strauss無得繼續做商務部長,JFK做咗總統之後喺1963年打算頒Enrico Fermi Award俾奥本海默,但後來不幸遇刺,之後就由繼任總統LBJ頒獎

Btw 個獎1962年嘅得主就係「氫彈之父」Edward Teller
Edward Teller 條撚樣犯眾憎
黑寡婦光脫脫一d都唔吸引

其實我覺得佢有料
波形唔靚
當時Teller有份叫Oppenheimer接受個獎,當係緩和雙方關係
結果就好似電影咁,Oppenheimer紳士地同佢握手,老婆Kitty睬佢有味
我睇wiki 話佢理論本身唔係咁準確,之後要靠另一個波蘭科學家補完先整左個爆到但唔實用氫彈
我以爲會吐口水,明明已經分泌緊
依家美英俄嘅核武設計都係用緊「泰勒-烏拉姆設計方案」,中共嗰種叫做「自主研發的類似泰勒-烏拉姆設計方案」
strauss提到gop既eisenhower授勳俾佢
而家dem既jfk做攔路虎,仲係eisenhower下任既總統
呢個循環算係惡有惡報
烏拉姆及泰勒的貢獻就成了後來的泰勒-烏拉姆設計方案,但實際上兩人的各自貢獻確實為何,及最後構想是如何達成的,卻不為公眾所知,於是在五十年代早期於公眾及機構間造成爭論

一個「我有貢獻,烏拉姆沒有。要如此唐突地回答,我感到抱歉,但我必須要這樣做。烏拉姆當時對一套舊方法感到不滿意,這是恰當的。他拿著一個構想的一部份來找我,而這個構想我那時已經思考過,正愁找不到人聽我說。他當時說願意在論文上跟我聯署。但當找他做論文答辯及實際研究時,他卻回絕了。他說:「我不信任這套方法。」

一個話「泰勒只提出過一個比他原設計「更概括的」版本」

貢獻就一定有
仲要最後劇情oppenheimer係白宮得獎(雖然唔係同一個)
但呢個比較都真係大把車落去
Trinity睇imax都係一般
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞