路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
正常人唔熟兩戰冷戰歷史應該會睇得冇咁投入
應該好多人淨係睇poster 以為係動作特技片
愛因斯坦真係好似
佢點會估到條女又矮又肥又皺皮
睇poster點會以為係動作片

個化妝好似
講真句,睇左trailer 入場會expect 一開場已經開始講Manhattan Project,而唔係會有成半個鐘講下佢既求學歷史
係有少少期望落差既
https://youtu.be/AZaF_JFxBpE

好睇
物理學家訪問Nolan
日本想停戰,想搵下台階,
和戰就唔洗賠錢
但同美國傾唔掂,先俾人掉2粒彈逼投降

當時日本俾美軍空襲完東京同埋其他大城市已經冇得再打
整唔到武器仲點打
可能係我藍色窗簾 其實扑嘢講依句其實好有象徵性 印度神話濕婆同迦梨有個故事 迦梨失控破壞世界 而作為破壞神嘅濕婆為咗保護世界而比迦梨踩 所以女上果度好似將主角比喻成濕婆 表達主角成套戲作為世界破壞者與保護者嘅矛盾
咁都要介紹下點解Manhattan Project要用Oppenheimer呢個人,同埋人物傳記講下主角點成長都合理

不過我認同trailer有少少呃人入場
無話唔好既,不過trailer 同套戲好似兩套野咁姐
睇trailer 完全估唔到個focus 會係兩場聽證會,會以為主軸係講點樣趕上Nazi 去開發little boy 同fat man
所以一開場頭半個鐘係有少少lost 既
如果係咁都係一半都係講同位素 臨界點 可能會講埋
Demon Core

分分鐘會好悶
所以你問我的話,我覺得係期望落差多過悶
佢哋扑野個陣我都係咁諗
稻草人拯救世界
燃燒大氣層 個d ff畫面應該係用左cg?
點止佢,甚至總統都可以係隻棋,用完即棄

最鍾意有句 power stays in shadow

美國deep state
岩岩睇完
隔離條友 鎮都未起就走咗
D人以為tony 會整套gp03甲俾人稻草人,之後自己飛去日本放核彈?
套戲係咪神化咗佢 一早看破紅塵
聽證會妻目前犯個下幾震撼
唔出奇呀
張poster有RDJ名丫嘛
可能以為係啲平衡時空 後蒸汽時代steampunk之類……

/s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞