路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
所以都係觀點與角度
Oppenheimer (起碼戲入面)其實係覺得佢就係將火帶到去地球嘅普羅米修斯 後悔將核能變做武器 同覺得有責任去控制佢唔俾人用核武反轉地球 所以到佢俾律師盤佢嘅時候佢都唔能夠好合理咁講點解反對H bomb, 就俾Strauss引導去其實佢係間諜
但佢有冇突登包裝自己做聖人呢 就真係無人知
睇返oppenheimer 個細佬真係慘

真係全面封殺,連出國都唔可以

做中間人果個都可以去法國教返書(可能因為只係教文學
真,個陣比人炸珍珠港,打沖繩又死勁多美國軍人
應該就係AEC個位,你身家清白先比你入,因為AEC入邊啲人係可以睇到核能核武資料全部top secret,同埋應該都有一定決策權
係同唔係,研究同(美國)國家安全/國防有關嘅project都要有安全許可。就算依家喺Los Alamos/其他國家實驗室做研究都要有q等級嘅安全許可。
好好既例子
Strauss應該唔係指Oppenheimer專登包裝自己成為聖人
而係指佢內疚自己成為製造殺人武器嘅人,但同時Oppenheimer又唔可以否定自己喺製作Atomic Bomb,研究H Bomb理論同實驗上嘅熱情
就好似Oppenheimer第一堂教書所指,既係paradox同時又係合理

所以個close door trial入面,Strauss既報復Oppenheimer公開場合落佢面私怨,同時又阻礙核武器研發實用公仇
但另一方面滿足咗Oppenheimer一直以來認為自己係殺人兇手嘅內疚,令佢覺得俾人政治迫害就係彌補佢製造出Atomic Bomb嘅罪孽
今次Oppenheimer Nolan啲玩字眼幽默鋪到最後先揭曉
一開頭勸佢接受細佬Frank個共產黨老婆Jackie,對Jackie態度好啲、咩對大家都開心又盛

臨尾JFK幫佢平反,又俾Enrico Fermi Award
咁啱JFK老婆都係叫Jackie
CCP vs USA
we are choosing the lesser evil
但係兩條線各自都仲有回憶
想問Strauss單純因為記仇,所以之後不停針對Oppenheimer?無其他動機?
咁果陣Oppenheimer 反對發明氫彈
如果你認為有氫彈係更好 咁踢走Oppenheimer 係必需
都唔洗講到氫彈
Strauss 做原子能委員會
下面班科學家係到反核
點會唔想鏟走佢地
咁最大粒就係Oppenheimer
但主線好清楚啊嘛

彩色主線係奧本聽証會 回憶大致上都係順次序
黑色主線係iron man聽証會 回憶幾乎都係由iron man口述
頭先Elements Preimere由頭做live commentary到尾
屌咗兩次都係故態復萌嘅local操流利廣東話女子
我屌你哋老母臭化閪
可唔可以解釋吓氫彈同原子彈分別無咩科學知識
原子彈 係核分裂
氫彈 係 核融合
後者産生能量更大
簡單一句
氫彈威力大過原子彈係數以千倍
1/1
so much energy!
姐係 background check 咁上下囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞