路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
我睇果場又係咁, 差不多個個都係話ISQAURE 好熱, 我屌你老母英皇唔開冷氣
唔係好明你問咩? 我意思講故事線有兩條,佢一開始連個chapter名都寫埋出黎啦,一個彩色叫Fission另一個黑白叫Fusion丫嘛 (定調轉? 是但),咁一睇落去咪好明顯係兩個故事chapter一個用彩色一個用黑白囉。

佢之後自己解釋話寫script果陣係用左咩主觀又主角感情又剩,我覺得懶特別gimmick姐,條友不嬲都鍾意玩呢D懶係野,事實咪好簡單地兩個chapter一黑一彩,我凡人真係睇唔出有咩高深野表達出黎。

黑白果段都睇到RDJ既感情架啦同樣地彩色果段都有好多奧本以外其他人既情節,淨係講爆炸果段都已經show哂所有其他人各自既反應。
睇bvs時已經覺得alfred好似rdj
maybe…當然都有人話佢似阿爾柏仙奴~

不過, 其實就算唔係睇之前已經知係RDJ, 見到佢企既姿勢,手既小動作, 我會直接諗左係Tony Stark, 冇搞錯,係Tony Stark唔係RDJ, 然後驚覺呢d野係演員本身帶落個角色度! 但老實嚟講RDJ同Tony Stark 暫時個關係仲係咁密切,我唔sure呢d要由佢還是要執走佢~
波台啲人係咪零舍特別
其實都唔係,最後都有帶出奧本既自私一面同埋RDJ個角色既合理性,例如奧本由頭到尾都無講清楚反氫彈既motivation,RDJ話佢其實係想保存自己既原子彈影響力,同埋被政治逼害就可以洗白自己製作原子彈既戰爭罪人身份,奧本老婆最尾都有話佢係咪覺得咁樣就無人怪你係罪人。

其實我覺得最結局唔單純係RDJ卑鄙小人然後奧本就係反政府清高科學家,反面兩邊既自私一面都show到出黎,不過直觀上就覺得係一邊好人一邊衰人。

另外,我同意你講配樂轟炸既問題,路蘭係有D走火入魔,過份地追求呢樣野,之前佢D戲都係咁玩。

同埋唔用CGI真係唔太理解到,拍果個效果唔覺得震撼,用CGI應該可以拍到再勁好多吧,咁樣呃人入去iMax睇劇情片.......
為平凡人發聲
啱啱睇完訓得3個鐘入去睇 搞到中間有啲想訓
但絕對唔關套戲事,只係開始人物登場實在有啲多 同我完全冇咩歷史背景去入場
但睇完會想更清楚啲人物背景故事,好帶得出oppen個人上嘅矛盾
有啲下場幾慘,結果畀人踢咗出去就只有修路軌
追post 仲知多唔少野
同埋睇套野佢個人魅力根本超強 RDJ都講明要閉門屈9佢 唔可以俾佢公開為自己辯論
個個直接衝出去直視應該短暫失明勁勇
歷史上記得係真係有個人係咁,之後問番佢仲話後悔應該帶返個鏡除咗根本乜7都睇唔到 就係光
見到慶祝會上面又嚴重燒傷 又碳化 差咗冇係個牆上整個黑影
但日本如果上映啲人睇到心情一定好複雜
入面咁多科學家,總有啲人覺得冇問題
當然你可以話依個手法係你所講嘅故事線,但依套嘢嘅碎剪手法加上同一個情節存在咗彩色同黑白版本(rdj, 奧本同愛恩斯坦見面情節)而表達嘅嘢明顯唔同,咁我就覺得好似敍事角度會貼切啲
咁果陣既日本就係邪惡既象徵。

你可以想像下,個原子彈係依家炸落俄佬度,咁一定成個烏克蘭歡呼。又或者一個原子彈爆落北京度,99%連登仔都即刻歡呼啦
Exactly完全係英文listening測驗咁
Strauss呢個角色寫得好好

你以美國角度睇Strauss先係正義個方

仲要Strauss對Oppenheimer有私怨有公仇
安全許可其實係咩黎
類似查吓你係咪身家清白?
記憶拼圖個剪法貼合主角設定、補救原故事節奏再增加新寓意,呢套邊到到呢個level
其實可以理解做政治權利
職權
RDJ好似上節目講佢咁多年嘅演藝新涯都有講Strauss係戲入面算係反派 但睇返當年反共嘅歷史 其實係好合理 佢自己評價Strauss係歷史上同戲入面都係好識操縱人心嘅人
佢穿煲之後屌鳩奧本果段獨白,其實講得幾有道理,佢屌奧本偽君子,只係想保持原子彈既影響力而反對氫彈,之前原子彈又唔見你反對仲做埋總監? 然後話逼害奧本係間接幫左佢,由製作原子彈既戰爭罪人洗白成為反政府英雄。

就算你話佢咁做係出於私怨係卑鄙小人,佢話自己其實係幫國家做野仲岩岩拎完獎章。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞