路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
好鐘意個結尾
本來Oppenheimer去請愛因斯坦幫手計個bomb test會唔會觸發chain reaction毀滅世界
之後Oppenheimer望一望眼前既雨彈
講左句:already did

點解Nolan唔講Trinity Test 創造左Bob?
以歷史定論
恐怖平衡係必須嘅
唔駛計都知一用就世界末日

大家都驚俄佬幾時痴咗
大家覺得黑白跟彩色畫面分割係有甚麼意思
最後有啲毒舌大狀feel

不斷無理指控 但有正義感既人企番出黎

牛神蛇神現曬型

最後 參議院聽證會 間房仔 開門個下笑

屌你老味 好撚大快人心
蛇神
我喺外國冇字幕好艱深
但佢最後響聽證會係咪幫返佢轉頭
攪到Iron Man失晒預算?
唔好攞套咁差既戲嚟比較喇大佬
我都係
對比MI7
依套聽得明一半當贏
本身ironman 已經唔知佢出庭,所以佢先不斷問個主持拎名單
知道係david hill 諗住佢同Oppenheimer 有過節,唔會搞鳩佢,點知條友係有風骨既科學家
故事主事其實係跟到
但一到啲對白細位就搞唔掂
係有少少為咗劇情移花接木

實質講Strauss針對Oppenheimer呢句嘅人係另有其人

it was David Inglis, chairman of the Federation of American Scientists, who said Strauss, out of "personal vindictiveness," had targeted Oppenheimer, Time magazine reported. Inglis also discussed Strauss' opposition to shipping isotopes to Europe for medical purposes.
但我唔明
第一次見愛因斯坦就西面
最後就交代其實唔係不歡而散

但中間我唔知佢哋講咗啲乜
彩色係Oppenheimer視點
黑白係Strauss視點
He does the right thing!
其實紀錄片式有個旁白講番個故事出黎,仲舒服清晰,資料又可以多啲
睇過天津嗰種震撼,有比較有傷害
你唔好咁喇
依十年已經好多人唔再欣賞電影語言,睇乜戲都話要解釋得清楚,最好每個人物都出套劇慢慢講佢背景
今次都算講到好明 每個人物都係開名然後就見到 仲剪返flashback驚你唔記得
天津嗰種震撼 竟然只係25噸TNT

真實是20000噸
老實講嗰flashback 真係剪到盡大把人物傳記都係不斷出啲唔知乜水既角色同人名
再咁落去要每個scene都標時間地點,每個新人物都要出字幕介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞