路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
未上黎都估到連登仔唔會比人話唔好睇架啦
依個post唔見有,你有意見不如分享下先再講
波台啲人係on99鍾意撩交打,見親呢啲comment起底都係波台
之前有人講主觀視角同客觀視角
好似貼切啲
彩色既世界有Oppenheimer 既感受係入面
印象中有啲黑白視角係無RDJ係到
如果純粹視角分野,原子委員餐飯局有黑白既有彩面我就有疑惑點解

本身Strauss係覺得自己已經喺呢班科學家嘅圈子打滾咗好多年,已經摸熟晒班科學家嘅底牌
點知參議院搵嘅兩個科學家證人
一個雖然冇直接指控佢,但唔肯講大話去褒Strauss
另一個就係Rami個角色個部份
就結果而言係睇到科學界雖然唔識玩政治遊戲
但喺呢啲大是大非議題上係唔會讓步
反襯Strauss呢啲政治老油條嘅陰招
第一次見RDJ以為Oppenheimer
係Einstein面前講佢壞話
所以對住RDJ閪哂面
最尾補返其實佢地講緊又加大既問題
就係當初未試爆前
有個near zero既機會會destroy the world
科學理論係核分裂會永無止境連大氣層都摧毀埋
但係其實已經發生緊
就係核武軍備競賽
最後會成為毀滅世界既契機
文戲咁重一定唔係大眾口味
好唔好睇真係好主觀
但作為文戲佢的確有過人之處
見愛因斯坦嗰度係同一次嚟
黑白代表Strauss視角
佢喺遠處行緊埋去,聽唔到佢哋講咩,只知道佢哋講完嘢之後愛因斯坦再冇睬過佢,所以佢自以為係Oppen講咗佢壞話

彩色係Oppenheimer視角,最後開估佢哋其實係討論發明原子彈背後產生嘅巨大影響無可估計,世界已經改變一發不可收拾,所以愛因斯坦先至揦埋口面沉思行咗去 — 即係根本唔關Strauss事

所以最後個幕,Strauss個副手喺宣布佢輸咗任命之後插鳩佢(佢去到呢度應該已經唔鍾意Strauss),其實佢哋會唔會係講緊啲更重大嘅問題,而唔係講緊你
呢個就係伏筆
畫面冇影到RDJ,但黑白畫面發生嘅嘢係RDJ有份參與
eg 引Oppen嘅敵人寫告密信俾FBI
話時話Nolan係咪唔會再同Hans Zimmer合作
嬲咗佢當初為咗Dune唔幫Tenet寫
屌係喎
佢攞影帝嗰套我有睇咁數漏
dune 配得好好,如果真係都值得
好唔慣唔係Hans Zimmer
好慘,結論係愛因斯坦完全冇留意到佢,連反感都稱唔上
你地解完我先知
我係以為主角講完野令大家意見不合
但即係點都要軍備競賽

冇字幕真係好難攪
一開首時,就分了兩個chapter,有冇人記得係邊兩隻詞語
fission同fusion
分別係兩種核反應
你話冇品味都係咁講, 真係悶到我訓著
時間線飛黎飛去

經歷幾任美國總統

又胡佛 小羅斯福 艾森豪威爾

咁喺短時間 點消化到呀大佬正常人

有個對白我真係笑撚咗 炸撚完撻地 還比印第安人 嗰下笑撚左

大佬呀 唔係個個咁有誠意 會走去研究 冷戰時期 美國佬驚俾人滲透 去開聽證會 去批判號嗰條友係咪共產分子?

套嘢要熟美國史啲人 先會中意睇
路蘭大師唔好再玩咁多時間線啦
好好地人物傳記直線講唔得
飛到頭都暈埋
Opphenheimer一生就係咁 你算唔算鬧緊佢咁長命做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞